www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Bijzondere planten in de Gelderse Poort. Ga jij mee kijken?

29 april 2019 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Veldsalie

Veldsalie

De Gelderse Poort is een hotspot voor zogenaamde stroomdalplanten. Dat zijn planten die thuishoren langs de grote rivieren. Vooral op de zandige oeverwallen, dijkjes en rivierduinen bloeien ze. In mei en juni organiseer ik excursies en kan iedereen mee om te leren en genieten van de bijzondere planten langs de rivier!

Vanaf mei begint het grote bloeien in de Gelderse Poort. Dijken, oeverwallen en rivierduinen vormen langgerekte bloemlinten langs de rivier. Er groeien bijzondere soorten planten, en er vliegen bijzondere insecten. Zo vliegen er op een mooie dag volop koninginnenpages boven veldjes waar peen groeit en knabbelen in juni rupsen van wolfsmelkpijlstaart aan de cipreswolfsmelk. Maar het opvallendst zijn wel de velden vol gekleurde bloemen.

Brede ereprijs
Brede ereprijs

Soms zie je al van afstand de blauw bollen op de oeverwallen van de brede ereprijs (die nog niet zo lang geleden op de Rode Lijst stond en nu steeds algemener wordt dankzij natuurontwikkeling); dijkjes die blauw kleuren van de veldsalie; graslanden vol paarse dotten van grote centauri, rivivierduinzand dat groengeel kleurt van de cipreswolfsmelk en matten miniscule gele bloemetjes van de sikkelklaver. Een kleine greep uit het grote aantal bijzondere en kleurige planten dat langs de rivieren groeit.

Cipreswolfsmelk in de Millingerwaard
Cipreswolfsmelk in de Millingerwaard

Parasieten

Misschien wel mijn favoriete plantenfamilie is de bremraapfamilie. Bremrapen zijn  rare planten zonder bladgroen. Dat hebben ze niet nodig, want dit zijn echte rotzakken die mee-eten met de buren. Het zijn dus parasieten op andere planten. In de Gelderse Poort groeien verschillende soorten. Een van de mooiste vind ik rode bremraap. Een stikzeldzame plant die maar op enkele plekken in Nederland groeit. Rode bremraap parasiteert op sikkelklaver, ook al geen algemene plant.

Rode bremraap
Rode bremraap

Bijzondere belevenis

Wil jij ook veldsalie, rode bremraap of een van de vele andere bijzondere stroomdalplanten zien? Dat kan, op 19 mei en op 8 juni organiseer ik twee bijzondere belevenissen in de Gelderse Poort.

Wil je mee, meld je dan wel even aan:

19 mei Bloemen van de Millingerwaard

8 juni Bloemen van de Tolkamerdijk

Ennuh, als ik een koninginnenpage, bruin blauwtje, smaragdlibel of een ander leuk beestje zie vliegen vertel ik het ook tijdens de excursie…

Grote centaurie
Grote centaurie
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog