www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Vierdaagse van Nijmegen

11 juli 2019 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Grote weerschijnvlinder op het pad in de Bruuk

Grote weerschijnvlinder op het pad in de Bruuk

Komende week wandelen 47.000 wandelaars vier dagen rondom Nijmegen. En meer dan een miljoen mensen zullen Nijmegen bezoeken om er zeven dagen te feesten. Voor wie de drukte wil ontvluchten heb ik vier tips voor prachtige wandelgebieden rondom Nijmegen.

Klompenwaard

Waar de Rijn zich splitst in Waal en Pannerdens Kanaal ligt de Klompenwaard. Middenin het natuurgebied ligt het majestueuze Fort Pannerden. De Klompenwaard is vrij toegankelijk, maar hou wel voldoende afstand tot de kuddes paarden en runderen.

Wat je kunt verwachten zijn uitgestrekte zandstranden; oeverwallen langs de Waal vol bloeiende planten; een nevengeul waar steltlopers zoals oeverloper en witgat op de oevers naar voedsel zoeken en centraal in het gebied ligt het grote Fort Pannerden.

Klompenwaard op een warme zomeravond
Klompenwaard op een warme zomeravond

Bezoek het fort dat onderdeel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanaf het dak heb je namelijk een uniek uitzicht op de omgeving en met een beetje geluk fladderen de koninginnenpages rond je hoofd. En heb je tijd over, loop dan naar het uiteinde van de Kop van Pannerden, het splitsingspunt. Daar zie je boten vlakbij langsvaren door het kolkende water.

Je wandeling kun je starten bij de ingang bij de parkeerplaats langs de Pannerdense Weg in Doornenburg.

 

De Bruuk

Achter Groesbeek ligt De Bruuk. Een bijzonder gebied met graslanden die beroemd zijn om de talloze orchideeën die er groeien. Die zijn nu bijna allemaal uitgebloeid, maar andere bloemen geven de graslanden nog steeds kleur.

Blauwe knoop
Blauwe knoop bloeit in de zomer in de Bruuk

Langs en op de paden kun je bijzondere vlinders tegenkomen zoals grote weerschijnvlinder en grote vos. Is het een zweterige plakdag, dan heb je kans dat de grote weerschijnvlinders zelfs op je lijf landen om van je zweet te lurken.

Hou ook de lucht in de gaten, de laatste dagen vliegen er regelmatig boomvalken die er jagen op libellen en wespendieven vliegen er over op weg naar hun nest in de buurt.

Je wandeling kun je starten bij de parkeerplaats aan De Bruuk.

 

Duivelsberg

Tussen Beek en Berg en Dal ligt de steile stuwwal met de beroemde Duivelsberg. Op en om de Duivelsberg groeit oud bos met machtige beuken, wintereiken en ook tamme kastanjes. Ook liggen er oude leemputten bovenop de heuvel in het bos en stroomt er een prachtig beekje door het Filosofendal.

Langs bosranden en op open plekken bloeit nu schaduwkruiskruid en langs de akkertjes kun je bijzondere akkerplanten tegenkomen.

Schaduwkruiskruid
Schaduwkruiskruid

Vanaf de motte Mergelpe, die meer dan 1000 jaar oud is, heb je een uniek uitzicht over de eindeloze riviervlakte. Ennuh, dit stukje land hebben we geannexeerd na de Tweede Wereldoorlog. Het is dus een relatief nieuw stukje Nederland.

Je wandeling kun je starten bij de parkeerplaats bij pannenkoekenhuis De Duivelsberg.

 

Ooijpolder

In Nijmegen bij de Bastei start het Boswachterspad Ooijpolder. Bezoek eerst de Bastei (waar het zelfs op warme dagen heerlijk koel is achter de dikke muren), waar je wordt ontvangen door onze vrijwilligers, wandel daarna langs de Waalkade en steek bij de Waalbrug het bruggetje de Ooijpoort over. Je verlaat dan het Nijmeegse feestgedruis en je kan je daarna onderdompelen in een zee van geelbloeiende zwarte mosterd, afgemaakt met toefjes wit bloeiende peperkers. De wandeling komt ook door de ruige Groenlanden.

De Groenlanden
De Groenlanden in de Ooijpolder waar we gaan snorkelen

Op de terugweg loop je over de dijk en voor Nijmegen vliegen boven de Oude Waal zwarte sterns. De meeste jongen zijn uitgevlogen en jagen al zelf op visjes en libellen. In de avondschemering komen er vaak grote aantallen zwaluwen naar de plas om muggen te vangen.

Neem ook je zwembroek mee, want halverwege kun je bij de Bisonbaai fantastisch zwemmen.

 

Groesbeekse Bos

Tussen Nijmegen en Groesbeek ligt het Groesbeekse Bos. Je kunt er eindeloos wandelen, door het bos én over de hei met uitzicht tot ver in Brabant. Wie geluk heeft ziet er een zandhagedis en wie heel goed zoekt kan zelfs de zeldzame zadelsprinkhaan vinden.

Op de heidevelden kleurt nu de allereerste struikheide paars. En boven het bos vliegen raven met hun jongen.

Wie met de kinderen komt moet zeker ook Avonturenbos bezoeken. Daar kun je namelijk in het bos spelen en klooien met water.

Zadelsprinkhaan
Zadelsprinkhaan

Alledaagse

Is dit niet voldoende? Ik loop 365 dagen per jaar rondom Nijmegen en ik verveel me er geen dag. Onze natuurgebieden zijn 365 dagen per jaar geopend. Dus maak er geen Vierdaagse van, maar een Alledaagse!

reageren

geef een reactie

 • Nol van der Horst
  11 juli 2019 om 16:51

  Ik wil wat meer informatie over het Groesbeekse Bos. Waar kan ik die vinden.
  Vragen zijn: ouderdom, boomsoorten , bijzondere planten .

  Ook wandelroutes

  Nol van der Horst

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog