www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Met Professors op Pad in de Gelderse Poort

3 december 2019 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Professors op pad in de Gelderse Poort

De heren mr. Pieter van Vollenhoven en dr. Joop Schaminée zijn met Professors op Pad in de Millingerwaard

Op 13 december start een nieuw seizoen professors op Pad bij Omroep Max op NPO2. In iedere uitzending neemt professor mr. Pieter van Vollenhoven samen met zijn collega en goede vriend professor dr. Joop Schaminée de kijker mee op een boeiende ontdekkingsreis. In de eerste uitzending van dit seizoen mocht ik de professors meenemen naar de Gelderse Poort. Ik liet de heren stuivende rivierduinen, weelderige ooibossen en het leefgebied van de bever zien.

Het was een prachtige herfstdag dat ik op pad mocht met de professoren mr. Pieter van Vollenhoven en dr. Joop Schaminée in de Millingerwaard. Ik ontmoette de heren in het unieke ooibos langs de Waal waar de rivier de oevers boetseert. Iedere jaargetijde is het daar anders. Op het ene moment staan de wilgen met de pootjes in het water, dan weer heeft de rivier het zand weggespoeld en staan ze op stelten in het droge zand te bakken. Een mooi startpunt voor een tocht door de dynamische Gelderse Poort.

Vanaf het oeverbos op het Waalstrand vervolgden we onze tocht naar het hoogste levende rivierduin van Nederland. We bekeken de laatste bloeiende bloemen waaronder pijpbloem. Dat was heel lang een zeldzame plant, maar hij verschijnt de laatste tientallen jaren steeds vaker in de nieuwe natuurgebieden langs de rivier.
Het ooibos was de volgende stop. En hier toonde de riviernatuur zijn veranderlijke karakter ook weer. In veel jaren groeit hier massaal reuzenbalsemien. Maar nu moest ik zoeken naar de weinige bloeiende planten die er stonden.

We sloten relaxed af langs een van de geulen in de Millingerwaard. Wachtend op een van de meest illustere bewoners van de Gelderse Poort: de bever. En zagen we de bever? Kijk voor het antwoord naar de eerste aflevering van dit seizoen.

Kijk de uitzending over de Gelderse Poort terug via deze website.

Lees meer over de natuur en over activiteiten in de Gelderse Poort.

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog