www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Koniks in de Bemmelse Waard

19 maart 2020 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Koniks langs Waal, foto: Twan Teunissen

Koniks langs Waal, foto: Twan Teunissen

Vanaf 23 maart grazen er 36 konikpaarden in een groot deel van de Bemmelse Waard. Het gebied is de afgelopen maanden voorbereid op de komst van deze grazers. Nieuwe rasters en wildroosters zijn aangelegd. In de toekomst kunnen de grazers, samen met runderen, van Sprok bij Lent tot aan de camping in de Gendtse Waard lopen. Jaarrond begrazing draagt bij aan een gevarieerde natuur en vertraagt de begroeiing in de stroombaan van de rivier. Dit natuurgebied is onderdeel van de Gelderse Poort, een groot robuust Natura 2000 gebied langs de Waal. Je bent van harte welkom om te komen kijken.

Bijna dertig jaar geleden startte voor het eerst begrazing met runderen en paarden in een klein stukje van de Gelderse Poort. Dat kleine gebiedje groeide de afgelopen jaren uit tot een steeds groter begraasd gebied. Aan de zuidkant van de Waal worden inmiddels alle uiterwaarden van Nijmegen tot aan Millingen aan de Rijn begraasd. Aan de noordkant van de Waal worden de Klompenwaard, een deel van de Gendtse Waard en het gebied rondom de Spiegelwaal begraasd. Door de natuur (inclusief begrazing) in deze gebieden de ruimte te geven is de natuur opgeveerd. Bijzondere planten, insecten en vogels doen het goed in de Gelderse Poort. Een paar jaar geleden hebben onderzoekers van Rijn in Beeld deze successen beschreven.

Koniks, foto: Twan Teunissen
Koniks, foto: Twan Teunissen

Vanaf nu wordt dus ook een groot deel van de Bemmelse Waard begraasd. De komende maanden grazen er alleen konikpaarden, later ook runderen. De konikpaarden zijn afkomstig uit andere natuurgebieden in de Gelderse Poort. De afgelopen tijd graasden ze al in de Konijnenwaard tussen Gendt en Haalderen en daarna bij de hoogwatervluchtplaats aan de oostkant van de Bemmelse Waard. Op verschillende plekken kunnen de grazers de weg oversteken. Hiervoor liggen er wildroosters in de weg. Het westelijk deel van de Defensiedijk is breed en is voor de grazers toegankelijk. Het smalle fietspad rondom de steenfabriek is niet toegankelijk voor de grazers.

Je bent van harte welkom om in de Bemmelse Waard de koniks te gaan bekijken. Maar houd je wel aan de gebiedsregels, deze staan bij iedere ingang op onze oranje borden en tijdelijk ook op de posters met uitleg. De belangrijkste regels zijn: minimaal 25 meter afstand houden tot de grazers en de dieren niet voeren of aaien en, net als voorheen, moet je hond aan de lijn.

Ingang Bemmelse Waard
Ingang Bemmelse Waard

Samenwerken in de Bemmelse Waard

Staatsbosbeheer, K3Delta , Lingewaard Natuurlijk, Doornik Natuurakkers en Stichting Natura Saned werken in de Bemmelse Waard samen aan natuurontwikkeling. De winning van de hoogwaardige grondstoffen zand, grind en klei is de economische motor van deze ontwikkeling. Ook is er ruimte gemaakt voor hoogwater.

In een groot deel van de Bemmelse Waard krijgen natuurlijke processen zoals begrazing zoveel als mogelijk de ruimte. Het centrale deel van de Bemmelse Waard wordt niet begraasd maar is ingericht voor weidevogelbeheer. Deze Ambtswaard wordt door Doornik Natuurakkers beheerd.

reageren

geef een reactie

 • Nel litjens
  21 maart 2020 om 09:49

  Afgelopen weken geniet ik al van deze paarden bij haalderen! S’avonds in de schemer gingen ze samen in galop naar een volgend stuk! Prachtig

 • jack rombout
  19 maart 2020 om 22:00

  Heel mooi dat dit gebeurt! En nu maar hopen dat de hekken niet weer worden gesloopt door mensen die zonodig met hun auto naar het water moeten om hun bbqspullen uit te laden

 • Jeanne Zwart
  19 maart 2020 om 17:20

  Fantastisch dat de Konikpaarden nu ook op dit stuk kunnen grazen ! Alle goeds voor deze dieren en natuurlijk voor de mensen, die dit mogelijk maken !

  • jack rombout
   19 maart 2020 om 22:02

   Heel mooi inderdaad! En nu maar hopen dat de hekken niet weer worden gesloopt door mensen die zonodig met hun auto naar het water moeten om hun bbqspullen uit te laden

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog