www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Houd rekening met drukte in de natuur deze herfstvakantie

12 oktober 2020 Boswachter Lydie van Santen in Rivierengebied

De herfstvakantie staat voor de deur, een goed moment om heerlijk naar buiten te trekken. We verwachten drukte in de natuur en om die reden in deze blog een aantal tips zodat iedereen kan genieten van de prachtige herfst.

Herfstvakantie

In het noorden van Nederland is de herfstvakantie al begonnen en komende weken volgen het midden en zuiden. Een mooi moment om met de kinderen er op uit te trekken en te genieten van paddenstoelen en verkleurende bomen. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten willen het publiek er op wijzen dat het deze herfstvakantie druk kan worden in sommige populaire natuurgebieden.

De ervaring leert dat het publiek massaal op dezelfde momenten dezelfde natuurgebieden wil bezoeken. Het gaat dan vooral om die gebieden waar vóór corona de parkeerplaatsen op mooie zondagmiddagen snel vol staan.

Daarom een paar tips:

 • Houd je aan de corona basisregels: blijf binnen als je verkouden of grieperig bent en houd 1,5 meter afstand van elkaar. Ook als je buiten bent. Mijd speelplekken en andere recreatieve voorzieningen als het er druk is.
 • Geniet van de regen óf neem een paraplu mee. Het is immers niet altijd mogelijk om beschutting te zoeken in bezoekerscentra of andere overdekte ruimtes zonder 1,5 meter afstand van anderen te houden.
 • Ga dus bij voorkeur op de fiets of te voet. Realiseer je dat de parkeerplaatsen snel vol zullen zijn.
 • Ga niet naar de bekende plekken, maar ontdek juist onbekende gebieden. Deze onbekende streken zijn er te ontdekken in Gelderland. Bekijk voor andere provincies de tips van de lokale boswachter. Zo worden de natuurbezoekers beter over het land verspreid, en worden verstoppingen bij de drukste natuurgebieden voorkomen.
 • Laat geen afval slingeren.
 • Houd je aan de toegangsregels van het gebied. Dat betekent doorgaans dat je op de paden moet blijven, en dat de hond aan de lijn moet. Lees de borden in het gebied goed en houd je daar ook aan.

Zo blijft het voor iedereen leuk en kunnen we deze herfst de natuurgebieden volop beleven. Kortom, houd rekening met elkaar, geniet van de natuur maar gebruik ook je gezond verstand.

reageren

geef een reactie

 • Peter van Dijk
  12 oktober 2020 om 12:04

  Goede blog! Als bezoekers zich in natuurgebieden verspreiden kan iedereen veilig genieten van deze prachtige herfsttijd.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog