www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Week van de boswachter; ‘Kijkje in de keuken’

5 april 2021 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

Foto: Twan Teunissen, Staatsbosbeheer

In deze blog het laatste nieuws uit het Rivierengebied Oost. Blijf op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. Deze week krijg je een 'kijkje in de keuken'!

Ik word later boswachter!?

Bij een boswachter dacht je vroeger aan de man met de hoed die midden in het bos woont samen met zijn hond. Het beroep boswachter heeft door de jaren heen een zekere transformatie ondergaan. Beheereenheden zijn groter geworden en men is het bos anders gaan zien en gebruiken. Staatsbosbeheer onderscheidt tegenwoordig een drietal ‘soorten’ boswachters;

Boswachter Beheer

Foto: Arjan Versprille, Staatsbosbeheer

De boswachter Beheer is zoals de naam aangeeft verantwoordelijk voor het dagelijkse beheer. Een complex beroep. Het takenpakket bestaat onder andere uit het beheren van bossen, graslanden en uiterwaarden. Als er gewerkt wordt in het bos is de boswachter Beheer vaak degene die het werk aanstuurt, uitvoert of begeleidt.

Boswachter Ecologie

Foto: Bob Verweij Staatsbosbeheer

De boswachter Ecologie zet zich in voor de ecologische belangen in het groene werkveld. Zo monitort en inventariseert hij flora en fauna, adviseert hij de boswachter beheer en voert hij flora en fauna checks uit voorafgaand aan boswerkzaamheden. Daarnaast begeleidt de boswachter Ecologie projecten waarbij werkzaamheden worden uitgevoerd ten behoeve van bijzondere of kwetsbare soorten.

Boswachter Publiek

Foto: Willem van Santen

De boswachter Publiek is vaak het eerste aanspreekpunt en de brug tussen de organisatie en de maatschappij. Hij communiceert over werkzaamheden, is verantwoordelijk voor de recreatieve voorzieningen en bebording. Daarnaast adviseert hij de beheerder omtrent openstelling van terreinen en recreatie. Ook schuift de boswachter Publiek aan bij partners en werkgroepen waar hij de organisatie of beheereenheid vertegenwoordigt.

Bovenstaande uitleg over het beroep ‘Boswachter’ is pas een tipje van de sluier. Wil je meer weten over ons dagelijks werk of op de hoogte blijven van de laatste berichten uit het bos?
Check dan hier onze boswachtersblogs .

Wanneer starten de excursies weer?

Wij krijgen veel vragen over wanneer de excursies weer gaan starten. Door de aanhoudende Corona-maatregelen worden er helaas nog geen excursies gepland in de Gelderse Poort en het Rijk van Nijmegen. Wanneer dit weer kan en mag is afhankelijk van de ontwikkelingen rondom de Corona- pandemie. Houd onze blogs, website en social- media in de gaten om up- to date te blijven! Wij staan in ieder geval klaar om als het kan weer samen de natuur in te gaan!

Kijk hier voor het actuele excursieoverzicht in de Gelderse Poort en hier voor het overzicht van het Rijk van Nijmegen

Natuurkampeerterrein Groesbeek weer open!

Foto: Tim Hogenbosch, Staatsbosbeheer

Vanaf donderdag 1 april is natuurkampeerterrein Groesbeek weer geopend. Na weken voorbereiden waarbij hard is gewerkt om de camping klaar te maken voor het nieuwe seizoen is het eindelijk zo ver! Dit seizoen is anders dan anders. Zo zijn op de camping Corona- maatregelen getroffen en kan je alleen overnachten als je vooraf boekt. Het trekkersveld is tot nader bericht gesloten.

Wil je zelf ook een overnachting boeken in Groesbeek of op een van onze andere natuurkampeerterreinen? Klik dan hier voor meer informatie en om te ‘Logeren bij de boswachter’.

Vrijwilligers weer aan het werk!

Nieuwe leuning op de Duivelsberg

De afgelopen maanden mochten veel van onze vrijwilligers noodgedwongen geen werkzaamheden uitvoeren. Sinds een paar weken is het gelukkig weer mogelijk om individueel en in tweetallen werkzaamheden uit te voeren. Deze week zijn de vrijwilligers druk in de weer geweest met de langste trap op de Duivelsberg die onderdeel uitmaakt van de rode wandelroute. Nog een paar weken en dan ziet de trap er weer spik en span uit!

Zelf ook de een wandeling maken op de Duivelsberg? Klik dan hier voor de beschikbare routes.

Tip van de boswachter; Help! Een galloway buiten het hek!

Foto: Twan Teunissen, Staatsbosbeheer

Het komt wel eens voor dat je tijdens een wandeling een grazer aan de verkeerde kant van het hek ziet staan. Vaak jonge dieren weten op de gekste plekken een opening te vinden in het raster.

Wat kan je in dit geval het beste doen?

De kuddes in gebieden die jaarrond worden begraasd worden beheerd door kuddebeheerders. In de Gelderse Poort en het Rijk van Nijmegen zijn dit Stichting Taurus en Free Nature.
In het geval van een calamiteit rondom de grazers kan je direct contact opnemen met de kuddebeheerder die verantwoordelijk is voor de dieren in het gebied waar de melding over gaat. Het telefoonnummer en de naam van de beheerder vind je op het onderbord bij de ingang van het terrein.
Op deze manier komt je bericht vaak direct aan bij de juiste persoon en kan er snel actie worden ondernomen.

  • Noodnummer Free Nature: 0629015731
  • Noodnummer Stichting Taurus: 0624482525
Onderbord met telefoonnummer kuddebeheerder

Wil je meer te weten komen over de kuddebeheerders? Klik dan hier;

Free Nature
&
Stichting Taurus

Meer informatie?

Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog