www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Week van de boswachter; Actualiteiten

10 juli 2021 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

In deze blog lees je het laatste nieuws uit het Rivierengebied Oost. Blijf op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. Deze week gaan we dieper in op actualiteiten in het Rivierengebied Oost.

Let op, werk in uitvoering!

In de Millingerwaard vinden momenteel de laatste inrichtingswerkzaamheden plaats, waarbij onder andere zand wordt overgespoten. Rondom de zuiginstallatie kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Het gebied waar wordt gewerkt, is daarom niet toegankelijk. Om gevaarlijke situaties bij de zandzuiger te voorkomen, zijn er borden geplaatst met ‘verboden toegang en verboden te zwemmen’ in het gedeelte waar gewerkt wordt.

Eind 2021 zijn de werkzaamheden afgerond. Er is veel werk verzet waardoor een uniek gebied tot stand is gekomen waarin waterveiligheid, natuurontwikkeling en recreatie samen komen. De zandwinning in de Millingerwaard is afgerond. Binnenkort zal de zandwininstallatie aan de overkant van de rivier een nieuwe start maken.

Recreatie in de Millingerwaard, foto Twan Teunissen Staatsbosbeheer

Klik hier voor meer informatie over de werkzaamheden in de Millingerwaard en voor het volledige bericht.

Meer informatie over het verplaatsen van de zandzuiger en eindinrichting hier.

Verzorging jonge bomen

Wellicht dat je tijdens een wandeling in het Groesbeekse Bos kunststof kokers of afrastering tegen bent gekomen in de bosvakken. Niet mooi, maar wel belangrijk. Na de houtoogst en calamiteitenkap zijn jonge bomen aangeplant op plekken waar onder andere natuurlijke verjonging niet aanslaat. De kokers beschermen de jonge bomen tegen vraat- en veegschade.

Zwarte kokers ter bescherming van jonge bomen

Nazorg is belangrijk om sterke vitale bomen te krijgen en te houden. De afgelopen weken zijn collega’s druk in de weer met deze verzorging. Zo is er onder andere gemaaid en gesnoeid om de bomen de beste kans te geven op succes. Ook worden beschermkokers aangepast als deze niet goed meer functioneren. De koker wordt uiteindelijk verwijderd als de boom groot en sterk genoeg is.

Verzorging nieuw aanplant

Zin om zelf het Groesbeekse Bos te beleven? Loop dan eens de wandelroute Keizerskop. Een prachtige wandeling door Groesbeekse Bos in het Rijk van Nijmegen door glooiende heuvels en langs prachtige vergezichten.

Excursies

Nu de Corona- maatregelen enigszins versoepeld zijn krijgen wij veel vragen over het actuele excursieaanbod. Momenteel worden er nog geen excursies aangeboden, maar op de achtergrond wordt hard gewerkt aan een mooi programma voor de rest van dit jaar. Houd de website in de gaten voor het actuele aanbod.

Ook benieuwd naar excursies bij Staatsbosbeheer? Klik dan hier.

Tip van de boswachter; Waar mag mijn hond loslopen?

In het Rijk van Nijmegen en de Gelderse Poort moet op veel plekken de hond worden aangelijnd. Dit moet bijvoorbeeld ter bescherming van de kwetsbare natuur of omdat er grote grazers lopen. In delen van het Groesbeekse Bos en de Overasseltse en Hatertse Vennen mag een hond wel loslopen. Let op, dit mag niet overal! Check bij een bezoek aan het bos altijd de borden. Dan weet je zeker of de hond wel of niet moet worden aangelijnd.

In de Overasseltse en Hatertse Vennen mag de hond loslopen vlakbij de parkeerplaats ‘de Diervoort’. Klik hier voor de nabijgelegen parkeerplaats.

In het Groesbeekse Bos mogen honden op meerdere locaties loslopen waaronder tussen de Rijlaan en Maldensebaan en tussen de Rijlaan en Mooksebaan. Klik hier voor een locatieaanduiding in het Groesbeekse Bos.

Langeven, foto Thijmen van Heerde Staatsbosbeheer

Meer informatie?

Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog