www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Zeearend terug in Rivierengebied Oost, en hoe !

10 augustus 2023 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

Foto: Tjibbe Hunink, Staatsbosbeheer

Dat zeearenden in de Millingerwaard een nest aan het bouwen zijn is al een kers op de taart. Maar dat elders in het Rivierengebied Oost sprake is van een broedsucces hadden we alleen maar durven dromen. De zeearend is terug, en hoe!

Update Millingerwaard

De zeearenden in de Millingerwaard hebben de afgelopen maanden druk gebouwd aan een indrukwekkend nest. Deze vogels bouwden een gigantisch nest bovenin de kruin van een boom. Zo’n nest wordt vaak jaren lang gebruikt. De kans op een broedgeval was in Millingen vanaf begin af aan klein. De zeearenden zijn jong en begonnen laat met het bouwen van een nest. Desondanks is het al een succes op zichzelf dat er verder is gebouwd aan het enorme bouwwerk. Zeearenden zijn namelijk honkvast. Dit houdt in dat zij in principe hun nest niet snel verlaten. Het nest (in aanbouw) in de Millingerwaard vergroot de kans op een broedpoging in 2024.

Foto: Twan Teunissen, Staatsbosbeheer

Om verstoring te voorkomen is in overleg met Werkgroep Zeearend Nederland en lokale vogelaars een deel van de uiterwaard in de nabijheid van het nest afgesloten en is een omleiding aangelegd. Het hele voorjaar hebben lokale vogelaars bezoekers geïnformeerd over de zeearenden en de afsluiting en ze onderhielden samen met de boswachters de omleidingsroute. Vele honderden mensen hebben de zeearenden op veilige afstand vanaf de dijk, door de telescopen van vrijwilligers, bekeken.

Gekeken naar de activiteit en aanwezigheid van de zeearenden lijkt het er op dat de rust de dieren goed heeft gedaan. Hoe lang dit rustgebied nog moet worden gehandhaafd is nog niet duidelijk. Zolang de zeearenden actief zijn zijn zij beschermd en zal een klein hoekje van de Millingerwaard afgesloten blijven. De komende tijd gaat uitwijzen wanneer en op welke wijze het gebied weer opengesteld kan worden.

Kijk voor meer informatie over de zeearend en broedgevallen in Nederland op de website van Werkgroep Zeearend Nederland.

Broedsucces!

Naast de zeearenden in de Millingerwaard is er elders in het Rivierengebied Oost sprake van broedsucces! Een koppel zeearenden heeft een jong grootgebracht! Een primeur voor dit gebied en een geweldige mijlpaal. Rust is tijdens het broeden van groot belang. Vandaar dat gewacht is het nieuws wereldkundig te maken totdat het jong was uitgevlogen. Het jonge dier is geringd zodat zijn ontwikkelingen kunnen worden gevolgd. Ook na het uitvliegen wordt de locatie van het nest niet openbaar gemaakt. Zeearenden zijn erg verstoringsgevoelig. De hoop is dat de dieren er volgend jaar weer gaan broeden.

Jonge zeearend wordt geringd. Foto: Twan Teunissen, Staatsbosbeheer

Wil je zelf ook zeearenden bekijken? Neem dan je verrekijker meer en kijk vanaf de dijk bij de Jezuïtenwaai of in en rondom de Millingerwaard. Als ze er zitten dan zijn ze niet te missen!

Meer informatie?

  • Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.
  • Benieuwd naar alle gebieden van Staatsbosbeheer? Bekijk dan ook eens deze kaart.
  • Wil je niks missen uit het Rivierengebied Oost? Volg dan onze sociale media kanalen!Twitter , Facebook & Instagram

 

reageren

geef een reactie

  • Lydie
    10 augustus 2023 om 10:29
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog