www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Help jij mee met vuilruimen?

27 augustus 2021 Boswachter Lydie van Santen in Rivierengebied
Vuilruimen langs de Maas, foto: Marco van de Burgwal

Vuilruimen in de uiterwaarden, foto: Marco van de Burgwal

Op diverse plekken worden de komende tijd vuilruimacties georganiseerd in de uiterwaarden. Het is belangrijk om het vuil dat door hoogwater is achtergebleven op te ruimen. Dit afval kan schadelijk en gevaarlijk zijn voor al wat leeft en groeit in de uiterwaarden. De hulp van vele vrijwilligers is zeer welkom. Heb jij tijd om een handje te helpen? Meld je dan aan voor één van de acties die we verder toelichten in deze blog!

Een hele opgave

Het zomerhoogwater zit veel mensen nog vers in het geheugen. In onder andere België, Duitsland en Limburg heeft het water een enorme impact gehad. De nasleep hiervan is tot op de dag van vandaag nog zichtbaar. Van koelkasten tot banden, het water heeft van alles meegevoerd met de rivieren. Langs de Rijn en de Waal is hard gewerkt door fanatieke vrijwilligers en instanties, maar we zijn er nog lang niet. Dagelijks wordt er nog veel afval gevonden. Ook de komende weken wordt er weer met man en macht gewerkt om de uiterwaarden op te ruimen.

Foto; Marco van de Burgwal, Staatsbosbeheer

IVN Schone Rivieren Expeditie

Op zaterdag 4 september 2021 om 10:00 uur organiseert IVN Maas en Waal een Schone Rivieren Expeditie op 9 locaties in de uiterwaarden van de Waal vanaf Weurt tot Dreumel. Tijdens eerdere opruimacties van o.a. Staatsbosbeheer zijn voornamelijk de grotere stukken afval die na het hoge water achterbleven verwijderd. Nu wil IVN met vrijwilligers nog eens het hele gebied nalopen en ook de kleinere stukken (plastic-)afval verwijderen.

Alle gemeenten in Maas en Waal faciliteren de expeditie met hulpmiddelen voor de vrijwilligers. Rijkswaterstaat plaatst afvalcontainers en voeren daarna het afval af. Vrijwilligers zijn welkom en worden verzocht zich vooraf aan te melden voor 1 september via het formulier op onze website https://www.ivn.nl/afdeling/maas-en-waal. Daar kan men aangeven welke locatie de voorkeur heeft.

Foto; Macro van de Burgwal, Staatsbosbeheer

World Cleanup Day 2021

Tijdens de World Cleanup Day op zaterdag 18 september trekken vrijwilligers er massaal op uit om de wereld samen een stukje schoner te maken. Langs de Rijn en Waal worden verscheidene activiteiten georganiseerd.

Help bijvoorbeeld mee vuilruimen langs de route van Walk of Wisdom. Op 18 september om 10.00 u kan je een paar speciale stappen zetten, ergens op de route van maar liefst 136 heuse groene kilometers. Samen met pelgrims, gastgezinnen, vrijwilligers en sympathisanten kan je dan op en rondom de 136 kilometer lange route zwerfafval prikken. Daarmee wordt de verbondenheid tussen mens en natuur mooi zichtbaar en onderhouden we het schitterende landschap rondom Nijmegen. Er zijn diverse startlocaties. Je kan je aanmelden via de website van Walk of Wisdom.

Ook in Millingen trekken vrijwilligers de Millingerwaard in. Samen maken zij de uiterwaarden schoon voor mens en dier. Op zaterdag 18 september is iedereen van harte welkom om een handje mee te helpen. Heb jij tijd en wil je graag je handen uit de mouwen steken, kijk dan hier voor meer informatie en meld je aan.

Heb je zelf een groep deelnemers en wil je ook meedoen met deze actie op een andere locatie? Dan kan je je aanmelden via deze website.

Zelfstandig helpen?

Bezoekers die als vrijwilliger afval willen opruimen in onze gebieden langs de zuidkant van de Waal tussen Millingen aan de Rijn en Druten mogen dat op eigen initiatief doen. Als het verzamelde afval bij een ingang wordt gezet, halen wij het daar op. Denk bij het opruimen van afval altijd aan je eigen veiligheid: draag handschoenen en raak geen gevaarlijke voorwerpen aan (zoals naalden of lekken olievaten). Je kunt gevaarlijke of grote items per email bij ons melden via geldersepoort@staatsbosbeheer.nl.

 

reageren

geef een reactie