www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Boswerkzaamheden Rivierengebied Oost

1 september 2021 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

De komende weken worden op diverse locaties in het Rivierengebied Oost boswerkzaamheden uitgevoerd. Op de Noordwal in Landgoed Loenen en in Roodslag en het Personnenbos bij Beuningen wordt gewerkt. Lees in dit blog wat we gaan doen.

Groot onderhoud Landgoed Loenen

Maandag 13 september starten we met groot onderhoud op Landgoed Loenen. De Canadese populieren op de Noordwal aan de noordzijde van het landgoed worden gekapt. In totaal gaat het om 160 bomen. Door de jaren heen is men het buitengebied anders gaan gebruiken. Waar vroeger een terrein niet toegankelijk was en een boom alleen hout op moest leveren worden tegenwoordig steeds meer gebieden opengesteld voor publiek en is er een duidelijke toename van recreatief gebruik. Dit gebruik vraagt om een ander, vaak intensiever beheer waardoor natuurbeheerders soms voor lastige ingrijpende beslissingen komen te staan.

klik op de kaart om deze te vergroten.

Wat gaan we doen?

Takbreuk zorgt bij oudere populieren zoals ook op de Noordwal voor een groeiend risico. Steeds vaker vallen er dikke takken uit de bomen op het onderliggende wandelpad en aangrenzende percelen. Staatsbosbeheer moet hier iets mee. De bomen staan op een locatie waar structureel onderhoud moeilijk en vooral ook erg kostbaar is en blijft. Het wandelpad afsluiten biedt geen oplossing. Het gevaar voor recreanten is dan wel geweken, maar vallend hout blijft een risico voor de aangrenzende percelen. Daarom besloten we de populieren te kappen.

Op de Noordwal groeien naast Canadese populieren ook oude eiken, esdoorns en kersen. Deze bomen krijgen alle ruimte om verder uit te groeien en nog veel ouder te worden. Op een aantal open plekken in de laan planten we inheemse loofbomen in. Zo ontstaat op termijn een gevarieerde houtwal die doorkruist wordt door het bestaande wandelpad. De wegen en paden zullen na afronding worden hersteld en opengesteld.

De zaagwerkzaamheden voeren we handmatig uit. Daarna worden de bomen met een uitrijcombinatie naar de Grote Allee getransporteerd waar het hout tijdelijk wordt opgeslagen. Vroeger werd populierenhout gebruikt voor het maken van klompen. Tegenwoordig wordt het gebruikt om onder andere kratten, pallets, triplex en kasten van te maken. Zo krijgt het hout een duurzame toepassing. Takken en toppen van de bomen worden versnipperd en afgevoerd.

Wandelroutes tijdelijk niet toegankelijk

Het werkgebied wordt tijdens de uitvoering afgesloten voor publiek. Een deel van de route van Rondje Strandpark en Wandelroute Landgoed Loenen zal niet toegankelijk zijn. Op het Landgoed hangen informatieposters en staan afzettingen die bezoekers geleiden.

Je kan het landgoed nog steeds bezoeken. De wegen en paden kunnen wel slechter zijn dan gebruikelijk. Op onderstaande afbeelding zie je welk deel van het Landgoed toegankelijk is. Let op! Dit is geen gemarkeerde route.

Klik op de kaart om deze te vergroten

Aan de andere kant van de dijk tegenover het Landgoed vind je de Loenensche Buitenpolder. Een ruige uiterwaard die een recente ‘metamorfose’ heeft ondergaan. Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer hebben hier samengewerkt aan natuurontwikkeling. De uiterwaard is opnieuw ingericht en een oude rivierstrang is verbreed en uitgediept. Een bezoekje waard! Klik hier voor een locatieaanduiding via Google maps van de Loenensche Buitenpolder.

Wil je meer weten over Landgoed Loenen? Klik dan hier voor meer informatie.

Essentaksterfte in Roodslag en Personnenbos

In de bossen van Roodslag en het Personnenbos bij Beuningen zal september / oktober een start worden gemaakt met de houtkap als gevolg van essentaksterfte. In deze bossen zijn veel essen ziek. Op het oog gezonde bomen lijken regelmatig spontaan om te vallen. In Roodslag heeft dit er al voor gezorgd dat een deel van het wandelpad niet langer opengesteld kan worden voor publiek. De zieke essen langs paden en bij aangrenzende percelen worden verwijderd. Bomen zoals eik, veldesdoorn, haagbeuk en kers blijven staan en vormen op termijn samen met nog aan te planten groepjes inheems loofhout een veerkrachtiger en toekomstbestendiger bos.

Door de werkzaamheden zal een deel van het Klompenpad Doddendaelpad tijdelijk niet toegankelijk zijn voor publiek. Kijk op deze website voor actuele informatie omtrent de route.

Essentaksterfte

De es gaat op grote schaal dood als gevolg van de schimmelziekte essentaksterfte. De boom herstelt niet van deze ziekte. Een aangetaste boom zal op termijn bezwijken aan deze aantasting. Meer dan 80 % van de essen in Nederland is aangetast. De verwachting is dat hooguit 10 % van de essen gezond blijft. Zieke bomen zijn zwak en kunnen makkelijker omvallen. Niks doen is vaak helaas geen optie.

Aangetaste essen, Foto; Gerard van Breemen, Staatsbosbeheer

Blijven er nog wel essen in Nederland?

De es dreigt als gevolg van de essentaksterfte als waardvolle boomsoort grotendeels te verdwijnen. We zijn als beheerders heel zuinig op de resterende, nog gezonde essen en laten deze dan ook staan. Wetenschappers en kwekers onderzoeken of er met deze gezonde bomen resistente essen gekweekt kunnen worden om de es in Nederland te behouden. Op korte termijn is dat echter geen oplossing voor de essentaksterfte.

Wil je meer weten over Essentaksterfte? Klik dan hier.

Foto; Marco van de Burgwal, Staatsbosbeheer

Meer informatie?

Heb je naar aanleiding van deze blog of in het algemeen vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor contactinformatie van de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.

Van hout worden zoveel mogelijk hoogwaardige producten gemaakt. Kijk voor meer informatie op www.hollands-hout.com

 

 

reageren

geef een reactie

 • Dick
  29 oktober 2021 om 14:37

  Ik begrijp echt niet dat vanwege het risico van een paar vallende takken er honderden bomen moeten worden gekapt.
  Uit de toelichting blijkt dat er met de verkoop ook geld moet worden verdiend.
  Het maakt me kwaad dat SBB altijd de verkoop van hout als argument probeert te verdoezelen met andere redenen. De takken die een risico vormen kun je ook afzagen en de bomen behouden.
  Een medewerker van SBB heeft eens uitgesproken, dat als er geen of minder bomen zouden worden gekapt, hij medewerkers zou moeten ontslaan. Het dilemma is dus werkgelegenheid of bossen behouden zoals ze zijn. Werkgelegenheid is belangrijk, maar niet ten koste van de enorme houtkap van Staatsbosbeheer.
  Dus eerlijke voorlichting zou al wat helpen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog