www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Beleef een wonderlijke wandeling onder de sterren, begeleid door kaarslicht, op Landgoed Soelen

14 november 2022 Boswachter Elyssa Henderson in Rivierengebied
Lichtjeswandeling

Neem je eigen lampionnetje mee!

Op zaterdag 17 december organiseren we een lichtjeswandeling op Landgoed Soelen in Zoelen voor de jongste, de oudste en iedereen daartussenin. Je kunt een eigen lantaarn met kaarslicht maken en/of meenemen.

We naderen de donkerste dagen van het jaar, daar maken we gebruik van door het extra gezellig te maken tijdens de wandeling! ! Ervaar hoe het donkerte ontzettend fijn kan zijn. Spits je oren, activeer je nacht-ogen en als je veel geluk hebt hoor of zie je misschien wel de bosuil.

De lantaarnopsteker

Het wandelpad is met kaarsjes verlicht. Vuur is een eeuwenoude manier waarmee mensen hun weg verlichten. Wist je dat het vroeger zelfs een baan was, om de lantaarn palen aan te steken?
De eerste echte lantaarnpaal werd in 1663 uitgevonden. Daarin brandde olie in een afgesloten reservoir. Zodra het begon te schemeren trok de lantaarnopsteker erop uit om met behulp van een lange stok met brandende lont de olie (en later het gas) aan te steken. In de ochtend maakte hij een rondje om alle lantaarns weer te doven. Want laten branden is natuurlijk zonde.
Tegenwoordig hebben we zo’n 3,2 miljoen straatlantaarns in Nederland. Je kan wel stellen dat het nu een beetje overbelicht is. Het donker is namelijk ook ontzettend belangrijk om bijvoorbeeld zelf in slaap te kunnen vallen. We slapen gemiddeld zo’n 1,5 uur korter door alle verlichting, omdat we minder snel het slaaphormoon melatonine aanmaken.

Aardedonker

Duisternis is net als stilte en ruimte een van de oer kwaliteiten van het landschap. Wij hebben baat bij donkerte, maar wat dacht je van dieren zoals bijvoorbeeld de bosmuis? De bosmuis komt alleen tevoorschijn als het pikkedonker is. Je kan je voorstellen dat hij daarom niet meer leeft waar een straatlantaarn staat. Als de bosmuis ergens niet meer voorkomt, komen er daarom ook minder uilen voor waar bosmuizen op het menu staan. Meer voorbeelden over de effecten van licht op dieren kan je lezen op de site van de Vogelbescherming.

Kasteel Soelen als decor

Mede voor de dieren en onszelf gebruiken we voor de wandeling kaarslicht en mag je met een lampionnetje lopen. Dat is niet zo fel en vooral wel sfeervol. Zaklantaarns en telefoonverlichting zijn niet toegestaan tijdens de wandeling.

Ideeën om een eigen lampionnetje te maken nodig?

Hieronder staan een aantal opgesomd, met links naar sites met exacte uitleg voor het knutselen. Een eigen lampionnetje kan je op veel verschillende manieren maken.

  1. Een melkpak, PET-fles of groot blik. Daar kan je gaten in prikken en vormen uitknippen.
  2. Een leeg glazen potje van bijvoorbeeld de pindakaas versieren met bladeren, crêpe papier en glitters.
  3. Vis oud papier uit de papierbak bij je thuis of op school en maakt een papieren lampion. Dat kan al heel simpel zoals op Knutsel voor Kinderen is voorgedaan.

Wat?
Wandeling van 2,4 km over Landgoed Soelen

Hoe?
Vanaf 17.00 uur kan je de route van 2,4 km op eigen houtje gaan wandelen. Volg de lichtjes, spot de dieren en kom langs het vuur voor warme choco en om een praatje te maken met de boswachters. We vragen een bijdrage van €1,50,- voor kinderen en €3,- voor volwassenen voor materialen en voorbereiding.

Waar?
De startlocatie en de parkeerlocaties zijn in Zoelen met borden aangegeven.

Wanneer?
Zaterdag 17 december tussen 17.00 en 19.00 uur

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog