www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Riet en bos(dag)

14 augustus 2023 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

Foto: Jonathan Leeuwis, Staatsbosbeheer

Tijd voor een korte update vanuit de Gelderse Poort en het Rijk van Nijmegen. De komende tijd wordt er hard gewerkt in dit dynamische gebied. Wil je hier niet alleen over lezen, maar ook zelf mee met een gids of boswachter? Dat kan! Ga mee op expeditie in de Ooijpolder, of kom langs op de Bosdag in oktober. Lees in dit blog het laatste nieuws uit het Rivierengebied Oost.

Werkzaamheden rietmoeras Lingezegen

Maandag 14 augustus start een aannemer in opdracht van Staatsbosbeheer met het maaien van twee rietpercelen in Park Lingezegen Waterrijk Oost. Voorafgaand aan de werkzaamheden is de waterstand verlaagd zodat de machines het werkgebied kunnen betreden. Er wordt gemaaid omdat er veel jonge bomen tussen het riet zijn ontkiemt. Als de bomen blijven staan zullen deze op termijn de overhand krijgen en veranderd het rietmoeras in bos. In totaal wordt er ongeveer 3 hectare riet gemaaid.

Roerdomp tussen het riet in paalhouding Foto: Jonathan Leeuwis, Staatsbosbeheer

Voorafgaand aan de werkzaamheden controleert de Boswachter Ecologie het werkgebied. Als er geen bijzonderheden
worden waargenomen kan de machine aan de slag. Om het riet te maaien wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde wetlandtrack. Deze machine beschikt over brede rupsbanden die minimaal insporen in de drassige ondergrond. Daarnaast wordt een mobiele kraan ingezet om dikkere bomen met wortel en al te verwijderen. De werkzaamheden duren ongeveer een week.

Wandeltip voor het hele gezing! Wandel de Familieroute in Waterrijk West. Een mooie wandeling door dit jonge natuurgebied tussen Arnhem en Nijmegen.

Werkzaamheden rietmoeras Aerdt

De afgelopen weken zijn graafwerkzaamheden uitgevoerd om het rietmoeras bij Aerdt een kwaliteitsimpuls te geven. Het bestaande moeras had zich niet zo ontwikkeld als verwacht. Tussen het riet groeiden veel jonge bomen. Hierdoor dreigde het rietmoeras te veranderen in een bos. Met behulp van een graafmachine zijn verruigde delen van de bestaande oevers afgegraven. De vrijgekomen grond wordt later weer gebruikt in het gebied.

Graafwerkzaamheden Aerdt. Foto Bas Kuipers, Staatsbosbeheer

Momenteel planten we riet aan. Om vraat van watervogels te voorkomen wordt een afrastering van gaas voorzien van witte linten geplaatst. Deze linten schrikken watervogels zoals ganzen af en beschermen zo het riet tegen vraat. Na een aantal jaar is het riet sterk genoeg en kunnen de linten worden verwijdert.

Staatsbosbeheer heeft veel ervaring met de aanleg van moerassen in de Rijnstrangen met nu al mooie resultaten als gevolg! In aangrenzende gebieden worden onder andere roerdompen en grote karekieten waargenomen. Iets om trots op te zijn! Er zijn onder andere projecten uitgevoerd in de Erfkamerlingschap en Revensweert.

De Oude Rijnstrangen zijn het mooist te beleven tijdens een wandeling langs het Rijnstrangenpad. Een prachtig Klompenpad door ruig rivierlandschap, rijk aan natuur en cultuurhistorie!

Bosdag Groesbeek

Als alles meezit organiseert Staatsbosbeheer in 2023 weer de Bosdag in het Groesbeekse Bos! Dit is ‘het’ moment om de boswachters te ontmoeten en meer te weten te komen over Groesbeekse bos. Verspreid over de middag is er van alles te zien en te doen voor jong en oud. Dit jaar is er extra aandacht voor de boswerkzaamheden die in oktober zullen starten. Er worden excursies georganiseerd waarbij een boswachter uitleg geeft over de aankomende houtoogst. Daarnaast zijn er allerlei leuke activiteiten. Houd deze pagina en onze sociale media kanalen in de gaten voor meer informatie.

Ga mee op excursie!

Klaar voor een struintocht in de natuur? Ontdek samen met een gids van Staatsbosbeheer de vele gezichten van de Groenlanden en Bisonbaai. Tijdens de Expeditie Ooijpolder kom je meer te weten over de geschiedenis, cultuurhistorie en natuur in het gebied.

Zin in een andere uitdaging of krijg je geen genoeg van de excursies in de Gelderse Poort? Ga dan mee naar de Millingerwaard! Ervaar hoe de natuur ontwaakt tijdens een prachtige wandeling. Vroeg in de ochtend, als alles nog stil en rustig is, trek je samen met een gids van Staatsbosbeheer de Millingerwaard in. Onderweg leer je meer over het ontstaan en de de geschiedenis van dit bijzondere gebied en de dieren en planten die er leven. Je gaat ook op zoek naar sporen van de bever; de architect van de rivieren, en misschien kun je dit prachtige dier zelfs wel spotten!

Er is nog veel meer te doen in het Rijk van Nijmegen en de Gelderse Poort. Kijk op onze website voor meer informatie.

Meer informatie?

  • Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.
  • Benieuwd naar alle gebieden van Staatsbosbeheer? Bekijk dan ook eens deze kaart.
  • Wil je niks missen uit het Rivierengebied Oost? Volg dan onze sociale media kanalen! Twitter , Facebook & Instagram
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog