www.boswachtersblog.nl/ Rottum

3e blog van vogelwachters Rottumeroog: grauwe klauwier

24 mei 2013 bertcorte in Rottum
Tuinfluiter
Tuinfluiter

Als we aan elke bijzondere vogelwaarneming op Rottumeroog een weblogbericht zouden wijden, zouden we hier niet meer aan onze dagelijkse werkzaamheden toe komen. Een opmerkelijk tafereel willen we jullie echter niet onthouden.We hadden al een interessant weekend achter de rug, met o.a. veel zwaluwen, grauwe – en bonte vliegenvangers, zomertortel, paapjes en gekraagde roodstaarten. Veel van deze trekvogels bleven één of meerdere dagen op het eiland rondhangen en daar kwamen op maandag tenminste nog vier tuinfluiters bij. In de vroege middag verscheen er in een dode vlierstruik pal voor het vogelwachtershuis  plotseling een grauwe klauwier.

Grauwe klauwier
Grauwe klauwier

Deze schaarse doortrekker hadden wij nog niet eerder op Oog gezien. De aanwezigheid van de opvallende gast (het was een mannetje) leidde tot enige paniek onder de bruine zangertjes die op dat moment in dezelfde struik zaten, waaronder de vier tuinfluiters.

Binnen in het huis werd de draad weer opgepakt en de klauwier werd iets later nog opgemerkt terwijl hij zich bij de vlier onder een stronk schuil leek te houden. Plotseling was er grote paniek onder onze tuinvogels en zagen we de klauwier met een enorme prooi in zijn poten (bijna zo groot als de drager zelf) langs de woning scheren en ermee in de struiken achter de schuur landen.

De verleiding was natuurlijk groot om de situatie daar nader te inspecteren, maar aangezien de klauwier van ver was gekomen en de maaltijd

Geprikte prooi van de Grauwe klauwier
Geprikte prooi van de Grauwe klauwier

goed kon gebruiken, deden we dat maar niet. Later op de dag troffen we er het restant van de maaltijd aan, gespietst op een duindoornstekel. Typisch werk van de klauwier. De rest van de dag telden we steeds maar drie tuinfluiters.

Groeten, Tim en Henk

reageren

geef een reactie

  • Yvonne Nijlunsing
    25 mei 2013 om 19:59
  • Red-backed shrike on Dutch desert island | Dear Kitty. Some blog
    24 mei 2013 om 17:41

    […] wardens of Dutch desert island Rottum report on their blog that last Monday, among many birds on spring migration, a male red-backed shrike arrived on the […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog