www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Schuilhut geplaatst: dit weekend eerste excursies!

5 augustus 2014 bertcorte in Rottum

Twee dagen klussen en hij stond overeind: de nieuwe schuilhut op het onbewoonde Rottumeroog. Als gevolg van de storm en het springtij van december 2013 hebben we in februari 2014 het vogelwachtershuis op Rottumeroog moeten ontmantelen en afvoeren. Dit betekende automatisch: geen schuilgelegenheid meer voor de excursiedeelnemers en vogeltellers. Hard nodig op dit eiland waar wind en water heersen. Hierdoor was het heel lang onzeker óf en hoeveel excursies er gehouden konden worden in 2014.

de nieuwe schuilhut van inlands larixhout
de nieuwe schuilhut van inlands larixhout (foto: Jan Kostwinner, Waddenunit)

Staatsbosbeheer heeft het afgelopen broedseizoen gebruikt om zich te beraden op alternatieven voor het vogelwachtershuis. Duidelijk was dat er vooralsnog niet een echt ‘huis’ of onderkomen terug zou komen; maar een tijdelijke schuilhut. Ook hiervoor moest Staatsbosbeheer uit oogpunt van zorgvuldigheid de procedures van de provinciale Natuurbeschermingswet-vergunning en de gemeentelijke Omgevingsvergunning doorlopen. Dat is gebeurd, en gisteren en vandaag is de schuilhut geplaatst. Met dank aan de mannen van de Waddenunit en de Ms. Harder!

De hut is overigens van echt inlands larixhout uit de bossen van Staatsbosbeheer. Hij is geschikt voor ca. 30 personen, met bankjes aan alle kanten. Ook is er een klein zoldertje waar we een brancard en een 1e hulp kit hebben neergelegd. Niets hoeft u er dus van te weerhouden om mee te gaan op ‘expeditie’ naar Rottumeroog! Boek hier uw dagarrangement.

zonsondergang Rottumeroog 4 augustus
zonsondergang Rottumeroog 4 augustus

Huisvesting vogelwachters
Samen met Rijkswaterstaat, en in nauw overleg met de gemeente Eemsmond, provincie Groningen en andere betrokkenen, moet Staatsbosbeheer nog wel een oplossing vinden voor het huisvesten van de vogelwachters in 2015. Dit jaar is de verplichte monitoring uitgevoerd door eendags-tellers en bezoeken vanaf Rottumerplaat.

reageren

geef een reactie

 • Rottumeroog weer 'bewoonbaar' : Gratis Offerte
  23 november 2014 om 01:58

  […] na de sloop zei Staatsbosbeheer dat er een alternatieve schuilplaats komt voor vogeltellers. De nieuwe hut biedt plaats aan ongeveer 30 bezoekers. Er zijn geen slaap- of verblijfplaatsen. Wel is er een […]

 • Rottum winterklaar?! | Staatsbosbeheer Rottum
  20 oktober 2014 om 15:19

  […] en naar de opslag brengen en, niet onbelangrijk, herstellen van de fundering en bestrating van de nieuwe schuilhut! Die is in ruim twee maanden tijd al weer weg geërodeerd. Het bewijs dat wind en water regeren op […]

 • Wim Zoeteman
  7 augustus 2014 om 22:00

  En nu maar hopen dat de schuilhut, en zeker de 1e hulp kit, niet gebruikt hoeft te worden.

 • Rottumeroog weer 'bewoonbaar' | Gratis Offerte
  5 augustus 2014 om 23:26

  […] na de sloop zei Staatsbosbeheer dat er een alternatieve schuilplaats komt voor vogeltellers. De nieuwe hut biedt plaats aan ongeveer 30 bezoekers. Er zijn geen slaap- of verblijfplaatsen. Wel is er een […]

 • Thuis in… Meppel | Rottumeroog weer ‘bewoonbaar’
  5 augustus 2014 om 18:36

  […] na de sloop zei Staatsbosbeheer dat er een alternatieve schuilplaats komt voor vogeltellers. De nieuwe hut biedt plaats aan ongeveer 30 bezoekers. Er zijn geen slaap- of verblijfplaatsen. Wel is er een […]

 • Thuis in… Midden Drenthe | Rottumeroog weer ‘bewoonbaar’
  5 augustus 2014 om 18:25

  […] na de sloop zei Staatsbosbeheer dat er een alternatieve schuilplaats komt voor vogeltellers. De nieuwe hut biedt plaats aan ongeveer 30 bezoekers. Er zijn geen slaap- of verblijfplaatsen. Wel is er een […]

 • Thuis in… Vechtdal | Rottumeroog weer ‘bewoonbaar’
  5 augustus 2014 om 17:38

  […] na de sloop zei Staatsbosbeheer dat er een alternatieve schuilplaats komt voor vogeltellers. De nieuwe hut biedt plaats aan ongeveer 30 bezoekers. Er zijn geen slaap- of verblijfplaatsen. Wel is er een […]

 • Thuis in… Kanaalstreek | Rottumeroog weer ‘bewoonbaar’
  5 augustus 2014 om 17:33

  […] na de sloop zei Staatsbosbeheer dat er een alternatieve schuilplaats komt voor vogeltellers. De nieuwe hut biedt plaats aan ongeveer 30 bezoekers. Er zijn geen slaap- of verblijfplaatsen. Wel is er een […]

 • Thuis in… Emmen | Rottumeroog weer ‘bewoonbaar’
  5 augustus 2014 om 17:27

  […] na de sloop zei Staatsbosbeheer dat er een alternatieve schuilplaats komt voor vogeltellers. De nieuwe hut biedt plaats aan ongeveer 30 bezoekers. Er zijn geen slaap- of verblijfplaatsen. Wel is er een […]

 • Rottumeroog weer 'bewoonbaar' - sqoops
  5 augustus 2014 om 17:13

  […] na de sloop zei Staatsbosbeheer dat er een alternatieve schuilplaats komt voor vogeltellers. De nieuwe hut biedt plaats aan ongeveer 30 bezoekers. Er zijn geen slaap- of verblijfplaatsen. Wel is er een […]

 • Thuis in… Hoogeveen | Rottumeroog weer ‘bewoonbaar’
  5 augustus 2014 om 17:07

  […] na de sloop zei Staatsbosbeheer dat er een alternatieve schuilplaats komt voor vogeltellers. De nieuwe hut biedt plaats aan ongeveer 30 bezoekers. Er zijn geen slaap- of verblijfplaatsen. Wel is er een […]

 • Thuis in… Zutphen | Rottumeroog weer ‘bewoonbaar’
  5 augustus 2014 om 16:57

  […] na de sloop zei Staatsbosbeheer dat er een alternatieve schuilplaats komt voor vogeltellers. De nieuwe hut biedt plaats aan ongeveer 30 bezoekers. Er zijn geen slaap- of verblijfplaatsen. Wel is er een […]

 • bram
  5 augustus 2014 om 16:55

  Zou het niet interessant zijn om een prijsvraag uit te schrijven voor het huisvesten van de vogelwachters? Ik weet zeker dat veel (jonge) architecten staan te trappelen om een leuk ontwerp te maken! Ik ben er zelf een 🙂 Een duidelijk budget aangeven met de benodigde randvoorwaarden, steunpunt voor ontwerpwedstrijden betrekken en straks liggen er 100 leuke ontwerpen waar het publiek 5 mooie ontwerpen uit kan kiezen (bijvoorbeeld)!

  • Jorien Bakker
   7 augustus 2014 om 10:59

   Wat een leuk idee Bram! Ik kom er op terug.

 • Thuis in… noordoostpolder | Rottumeroog weer ‘bewoonbaar’
  5 augustus 2014 om 16:54

  […] na de sloop zei Staatsbosbeheer dat er een alternatieve schuilplaats komt voor vogeltellers. De nieuwe hut biedt plaats aan ongeveer 30 bezoekers. Er zijn geen slaap- of verblijfplaatsen. Wel is er een […]

 • Rottumeroog island birds and flowers | Dear Kitty. Some blog
  5 augustus 2014 om 16:07

  […] Update 2014: new hide on Rottumeroog. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog