www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Rottumerplaat klaar voor een nieuw broedseizoen

18 maart 2016 Staatsbosbeheer in Rottum

Bij een dunne schrale wind uit het noordoosten, die afgelopen weekend voor kou en een verlaagde waterstand zorgde, is Rottumerplaat weer gereed gemaakt voor het vogelwachtseizoen 2016. Ervaren vogelwachters Doortje Dalmeijer en Bart Ebbinge doen verslag:

“Samen met de boswachters Dennis Moerkerken en Henk Mulder en met Egbert Bakker en Freek Jan de Wal van de Waddenunit hebben wij zaterdag 12 maart alles nagelopen. De waterleiding is aangesloten, de elektriciteit (110 Volt en 220 Volt) gecontroleerd en de olie van de generator is ververst. Alle 22 palen met bordjes “Kwetsbaar gebied” zijn weer geplaatst. Zij wijzen ongewenste bezoekers op het bijzondere karakter van dit noordelijkste Waddeneiland van Nederland. Na het zetten van de palen hebben we meteen het nodige zwerfvuil van het strand meegenomen. Vier big bags vol! Alles staat nu klaar om op Goede Vrijdag echt te beginnen met het toezicht op het eiland.”

Boswachters Dennis Moerkerken en Henk Mulder in actie. Foto: Doortje Dallmeijer
Staatsbosbeheerders Dennis Moerkerken en Henk Mulder in actie met de bebording. Foto: Doortje Dallmeijer

Vier maanden lang zullen vogelwachters van Staatsbosbeheer het wel en wee van de broedvogels op Rottumerplaat weer volgen. Dit jaar nemen verschillende teams dit toezicht op zich, met als eerste team de vogelwachters van 2015, Bart Ebbinge en Doortje Dallmeijer. Daarna nemen de duo’s Hans Roersma en Nelly van Brederode, Sjoerd Dirksen en Hella Smit, en Ron Mes en Ellen Pont de wacht over. Het broedseizoen wordt in juli weer afgesloten door Bart en Doortje.

“Afgelopen weekend waren doorgewinterde vogeltellers als Nico de Vries, Mark Zekhuis (beide bekend van het prachtige boekje: “De Fauna van Rottum”), Jacob van der Weele en Gerben Mensink al bij ons op Plaat om bij hoogwater de overtijende vogels te tellen. Het hele eiland verkeerde nog in een bruine na-winterse sfeer met strandleeuweriken, houtsnippen, groepen spreeuwen, kanoetstrandlopers en bonte strandlopers en een voorbij-jagende slechtvalk. Maar de lente hing al wel in de lucht met zingende veldleeuweriken, de eerste lepelaars en kleine mantelmeeuwen en zelfs al een bruine kiekendief.

Dag Rottumerplaat!
Dag Rottumerplaat! Foto vanaf de Harder.

Maandag 14 maart werden wij bij vrijwel windstil weer opgepikt door de MS Harder (Waddenunit) die ons, na dag 1 van de shelter-klus op Rottumeroog, weer naar de Eemshaven bracht. Op de spiegelgladde zee heerste een serene stilte. Ideale omstandigheden om bruinvissen te zien en inderdaad: eerst één, en vlak voor het binnenlopen van de Eemshaven twee bij elkaar.”

 

Tot augustus zullen de vogelwachters via dit weblog verslag doen, zodat iedereen weer mee kan beleven wat er op dit Groningse waddenpareltje gebeurt.

Bart en Doortje klaar voor het broedseizoen!
Bart en Doortje klaar voor het broedseizoen!
reageren

geef een reactie

 • leDuc
  25 maart 2016 om 13:12

  Lieve Doortje & Bart,
  Veel plezier, mooie foto’s dito luchten en groot broedsucces gewenst dit seizoen!
  Eind mei zal ik vanaf de 3e keet bij ’t Amelandergat naar jullie zwaaien.
  Hartelijks,
  Hans

 • Jan Kramer
  25 maart 2016 om 11:48

  Succes Bart en Doortje. Benieuwd naar jullie ervaringen op de Plaat in dit seizoen. Freonlike groetnis, Jan.

 • Basecamp 2.0 kan vogelwachters ontvangen | Staatsbosbeheer Rottum
  25 maart 2016 om 11:26

  […] ← Rottumerplaat klaar voor een nieuw broedseizoen […]

 • wilsnel
  19 maart 2016 om 07:52

  Goed vooruitzicht weer. Heel veel plezier op de Plaat de komende tijd.

 • Els
  18 maart 2016 om 16:38

  Hoe is het met de toegankelijkheid / veiligheid van de vogeluitkijkpost op Plaat?

  • Staatsbosbeheer
   21 maart 2016 om 16:35

   De toren is een aandachtspunt. We hopen snel een oplossing te vinden.

 • Pauline Roozen-Everts
  18 maart 2016 om 15:54

  Dag Bart & Doortje, weer een mooi tijd gewenst daar. Bijzonder hoor, daar zo’n tijd te mogen verblijven. Hartelijke groet, Pauline

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog