www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Paasdagen op de Plaat

4 april 2016 Staatsbosbeheer in Rottum

Vogelwachters Bart en Doortje bloggen in hun 2e blog over ‘vertraagde tijd’ op Rottumerplaat:

“Twee weken na het inwerk-weekend zijn we op Goede Vrijdag met ons werk als vogelwachters begonnen. Die afgelopen weken stond er een koude, droge oostenwind. Alles op het eiland staat er nog dor en winters bij. De narcissen, die in Amsterdam na deze zeer zachte winter al weer uitgebloeid zijn, moeten hier nog beginnen. Voorzichtig schemert er wat geel door hun bloemknoppen. In het duin bloeit alleen vroegeling met zijn kleine witte bloempjes. Hier op het noordelijkste plekje van Nederland is de tijd vertraagd. Merels, vooral mannen, trekken bij tientallen langs, terwijl hun soortgenoten aan de vaste wal al volop zingen. De merels die hier langstrekken, zijn nog op weg naar hun broedgebieden in Rusland, de Baltische staten en Scandinavië. Rondom het huis scharrelen roodborstjes, vinken en in het vijvertje neemt onze vertrouwde waterral een bad. Doortje schept de as met daarin schoongebrande spijkers uit de roestige kachel en poets hem op met zwarte kachelpoets. Even later brandt de houtkachel weer dat het een lust is, en verdrijft gestadig het vocht uit het huis. We voelen ons weer thuis. Klaar voor een nieuw seizoen.

Lentebad
Een grote groep spreeuwen strijkt neer bij het vijvertje om te drinken en een bad te nemen. Het water spat alle kanten op. Ook zij zijn nog onderweg. Zoals in Nederland de zwaluw de nieuwe lente aankondigt, doet de “skwarets” (= spreeuw in het Russisch) dat in Rusland. Boven het wad zwermen grote wolken steltlopers die ook hun eindbestemming nog lang niet bereikt hebben.

Spreeuwen in bad.
Spreeuwen in bad.

Zeearend op bezoek
Zaterdag voor Pasen: de eerste lepelaars hebben hier wel hun eindbestemming bereikt en verkennen de kolonie waar ze vorig jaar gebroed hebben. Ook zien we regelmatig kleine groepjes aalscholvers, al helemaal in broedkleed getooid, aankomen. We zijn benieuwd of ook de slechtvalk dit jaar weer tot broeden komt. We zien er één voorbij stuiven en de overtijende scholeksters vliegen verschrikt op. We volgen hem en zien ineens: ”Een zeearend!”. Midden op de kale zandvlakte van de oostpunt van Rottumerplaat zit hij. We vergeten de slechtvalk te volgen. Langs de waterkant voor de arend is een onvolwassen grote mantelmeeuw bezig met een dode vogel. Het lijkt wel een eidereend. Vers dood nog, want door de telescoop zien we hoe het rode bloed langs de snavel van de meeuw druipt. Zeven andere grote mantelmeeuwen, waaronder twee volwassenen, krijgen geen enkele kans ook een hapje te nemen. Zo fel verdedigt deze jonge meeuw zijn buit. Ondertussen zit de geweldige arend onverstoorbaar op zo’n honderd meter achter die grote mantelmeeuwen en kijkt rustig rond. Zijn buikveren hangen wat slordig naar onderen.

Een zeearend op Plaat!
Een zeearend op Plaat!

Op de uiterste oostpunt zitten, zoals elk voorjaar, honderden eidereenden, mannetjes en vrouwtjes nog door elkaar. Ineens vliegt de arend op en roeit vlak boven de grond met langzame vleugelslag naar de oostpunt. Strijkt even neer bij een dode zeehond, maar raakt die niet aan. Vliegt toch weer verder, en dan vliegen de eidereenden op. De arend strijkt weer neer en plukt wat aan de resten van iets. Alle eidereenden zwemmen nu op zee. Toch veiliger met zo’n arend in de buurt. Tien minuten later vliegt de arend weer op en gaat gestaag met trage vleugelslag tegen de wind in, richting Rottumeroog. Hij gaat nu wat hoger vliegen. Zijn staart is nog bruin, hij is nog niet volwassen. We kunnen hem goed volgen, omdat in zijn spoor steeds nieuwe groepen vogels opvliegen: steltlopers, rotganzen en eidereenden. Geen van allen vertrouwen ze zo’n grote roofvogel. Het duurt zeker een half uur voordat de eerste eidereenden zich weer op de zandpunt wagen om daar te slapen.

Paasdagen

De eerste eieren van de Grauwe gans.
De eerste eieren van de Grauwe gans.

Eerste Paasdag: de krachtige zuidenwind heeft veel zangvogels naar het eiland gebracht. De witte kwikstaarten zijn weer terug, en in de bosjes rond het huis scharrelen tjiftjaffen, zwarte roodstaarten, winterkoninkjes, roodborsten, en zelfs een gekraagde roodstaart. In het duin ziet Doortje een tapuit. Bij de vijver komen om beurten twee waterrallen. Eentje is duidelijk groter dan de andere. De kleinste van de twee zwemt en spettert door de vijver. De grootste loopt alleen langs de rand en drinkt wat. We maken een rondje over de kwelder en zien dat twee paartjes bruine kiekendieven een geschikte nestelplaats zoeken. Ook veel zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen hebben hun kolonies al bezet. Voor eieren is het nog te vroeg. Grauwe ganzen denken daar anders over, en we vinden moeiteloos negen nesten: het grootste legsel telde acht eieren en het kleinste drie. Twee weken geleden is het eiland nog helemaal uitgekamd door vier vogeltellers, en was er nog geen nest te bekennen. Nu is het echt Pasen.

Tweede paasdag: Maart roert zijn staart! Dit jaar met een krachtige ZZW-wind met zelfs een waarschuwing voor windkracht 8 tot 9. Prima weer om een weblog te schrijven.”

Bart Ebbinge (tekst) Doortje Dallmeijer (foto’s)

Woeste luchten
Woeste luchten boven Rottumerplaat.
reageren

geef een reactie

 • Bart Ebbinge
  11 april 2016 om 12:44

  Ha die Jan,

  ja hier hebben die grauwe ganzen geen last. Inmiddels al 27 nesten gevonden, en gisteren zelfs twee kleine kuikentjes.
  Bart Ebbinge

 • Bart Ebbinge
  7 april 2016 om 13:22

  Ha die Jan,
  die grauwe ganzen hebben het hier zeker goed. Nu al 21 nesten, en eentje zelfs met 12 eieren.
  Hartelijke groeten,

  Bart

 • Bart Ebbinge
  7 april 2016 om 13:22

  Ha die Jan,
  die grauwe ganzen hebben het hier zeker goed. Nu al 21 nesten, en eentje zelfs met 12 eieren.
  Hartelijke groeten,

  Bart

 • Wiepke Toxopeus
  4 april 2016 om 20:36

  Als je er oog voor hebt, en dat hebben jullie beiden, dan is er van alles te beleven! Verveelt nooit!

 • Wiepke Toxopeus
  4 april 2016 om 20:36

  Als je er oog voor hebt, en dat hebben jullie beiden, dan is er van alles te beleven! Verveelt nooit!

 • Anne Elverdink
  4 april 2016 om 14:29

  Inderdaad, altijd weer fijn jullie verhalen te lezen en de foto’s te bekijken. Veel succes daar.

 • Anne Elverdink
  4 april 2016 om 14:29

  Inderdaad, altijd weer fijn jullie verhalen te lezen en de foto’s te bekijken. Veel succes daar.

 • Dirk
  4 april 2016 om 14:22

  Prachtig verhaal en mooie foto’s. Complimenten!!

 • Jan Kramer
  4 april 2016 om 11:47

  Die Grauwe Ganzen hebben het maar goed bekeken, daar bij jullie op de Plaat. Geen last van ‘eierprikkers’ en ‘vergassers’, lijkt me.

  • Bart Ebbinge
   11 april 2016 om 12:44

   Ha die Jan,

   ja hier hebben die grauwe ganzen geen last. Inmiddels al 27 nesten gevonden, en gisteren zelfs twee kleine kuikentjes.
   Bart Ebbinge

 • Sea eagle on Dutch Rottumerplaat island | Dear Kitty. Some blog
  4 april 2016 om 11:03

  […] bird wardens Bart Ebbinge and Doortje Dalmeijer today published a blog post on their stay on Rottumerplaat island in the Wadden […]

 • Marjan Wittermans
  4 april 2016 om 10:19

  Leuk je verhaal weer te lezen, Bart en met die prachtige foto’s van Doortje! Heel vertrouwd.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog