www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Tijdelijke uitkijktoren Rottumerplaat doet nog een broedseizoen dienst

18 oktober 2016 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Rottum

De uitkijktoren op Rottumerplaat wordt deze week afgebroken. Het kenmerkende bouwwerk met z’n spitse groenwitte punt is door weersinvloeden en zwam zo erg aangetast dat hij de veiligheidstoets dit voorjaar niet meer doorstond. Onze vogelwachters Bart en Doortje en hun collega’s hebben afgelopen broedseizoen al gebruik gemaakt van een tijdelijke houten toren, die voorlopig nog even blijft staan.

Sloop van de uitkijktoren op Plaat in volle gang. Foto: Dennis Moerkerken, Staatsbosbeheer, 17 oktober 2016.
Sloop van de uitkijktoren in volle gang. Foto: Dennis Moerkerken, Staatsbosbeheer, 17-10-2016.

Wij zoeken op dit moment samen met Rijkswaterstaat naar duurzame accommodatievormen op zowel Rottumerplaat als Rottumeroog, die beter aansluiten bij de dynamische omstandigheden in het oostelijk Waddengebied. Wind, water en zand beuken hier immers constant op alle bebouwing, en de eilanden wandelen. Om het bestaande grote gebouw van Rijkswaterstaat op Plaat functioneel te houden, zou er grootschalig moeten worden gerenoveerd. Nieuwbouw biedt meer kansen. Een nieuwe uitkijktoren gaat bijvoorbeeld deel uitmaken van een ontwerp voor een volledig nieuwe vogelwachterswoning op deze plek. Tot ontwerp en uitvoering rond zijn, blijft de tijdelijke toren dienst doen.

reageren

geef een reactie

 • boswachter Jaap Kloosterhuis
  27 oktober 2016 om 17:07

  Hallo Ton,

  De toren was met zijn kenmerkende puntdak inderdaad een markant baken voor Rottumerplaat. Maar op ‘de Rottums’ is niets eeuwigdurend en dus ook deze toren niet.
  De tijdelijke nieuwe toren is behelpen maar we moeten het er mee doen. De belangrijkste waarde; de vogels, zijn er gelukkig nog steeds!

 • Ton
  27 oktober 2016 om 16:27

  Vraag is het hout van de toren op het eiland gebleven (voor de kachel)?

 • Ton
  21 oktober 2016 om 22:17

  Na een tiental jaren genoten te hebben van dit nogal opvallende onderkomen ,altijd als je aan kwam varen was de toren het richtpunt en het begin van een aantal dagen tellen en bewaken van het eiland Rottumerplaat.
  Bij aankomst eerst naar boven zo van is alles nog in orde zou het ooit nog terug komen??

 • Jan Overduin
  18 oktober 2016 om 19:05
  • Communicatieadviseur Jorien Bakker
   2 november 2016 om 15:34

   Dank namens Dennis!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog