www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Expeditie Rottumeroog vanaf 5 april te boeken

15 maart 2019 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Rottum
Avondlicht over het wad bij Rottumeroog

Avond valt over het wad bij Rottumeroog. Foto: Henk Postma.

Onbewoonde eilanden spreken tot de verbeelding. Ook ‘onze’ Groningse Waddeneilandjes Rottumeroog en Rottumerplaat hebben aan belangstelling geen gebrek. Vanwege de gevoeligheid voor verstoring van trekvogels en zeehonden zijn ze het hele jaar voor publiek afgesloten volgens art. 2.5 van de Natuurbeschermingswet. Met uitzondering van onze expedities naar Rottumeroog in de kleurrijke periode na het broedseizoen (30 juli t/m 12 oktober). En die zijn vanaf vrijdag 5 april eind van de middag weer te boeken. Dit melden we nu alvast omdat vorig jaar de expedities heel snel vol geboekt waren.

Op expeditie

De Expeditie Rottumeroog biedt een unieke kans om te genieten van de rust en stilte van het Werelderfgoed Waddenzee en om het normaal niet toegankelijke eiland met zijn rijke geschiedenis te beleven. We varen vanuit Lauwersoog met ms Noordster naar Rottumeroog en terug. Terwijl het schip zich zo’n 3 uur lang een weg zoekt door de meanderende vaargeul, geniet je van het weidse uitzicht over het wad. Het voortdurend veranderende weer en tij zorgen ervoor dat elke dag op het Wad anders is en bepalen ook in belangrijke mate het verloop van de expeditie. Het schip vaart langs Rottumerplaat, waar je goede kans maakt een grote groep zeehonden te zien op hun ligplekken.
Bij Rottumeroog gaan we, nadat het schip is drooggevallen, van boord en waden we door het lage water en vervolgens al wadlopend naar het eiland. Hier word je rondgeleid door één van onze gidsen, waarvan ik er zelf een van ben. En daar ben ik blij om want het is prachtig om te doen! We vertellen over de geschiedenis van het eiland, beheer en beleid, de flora en fauna van dit deel van de Waddenzee en andere leuke ontwikkelingen. Op een aantal van de excursiedata reist er ook dit jaar als ‘extraatje’ een cultuurhistorische gids mee van de Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat.
De wandeltocht over het eiland duurt zo’n 3 à 4 uur afhankelijk van windrichting en tij. Tijdens de terugreis is er kans op een prachtige zonsondergang, en beleef je de donkerte van het Wad. De totale expeditie beslaat ca. 12-13 uur.

Met de gids loop je ook over de kwelder van Rottumeroog. Foto: Henk Postma.
Met de gids loop je ook over de kwelder van Rottumeroog. Foto: Henk Postma.

Verzorging

Voor 90 euro per persoon heb je een onvergetelijke dag in het Werelderfgoed Waddenzee. Bij onze expeditie zijn inbegrepen: 1x koffie of thee bij aankomst, en voor onderweg een lunchpakket in een bewaartas met vier volkoren broodjes met ham en kaas, een mueslibol, een appel en water. Op de terugreis krijg je een kom groentesoep. Bij aanmelding kun je eventueel kiezen voor een vegetarische optie.

Belangrijk!

Deze excursie is veel zwaarder en langer dan andere Staatsbosbeheer-activiteiten; je vaart op een klein schip en stelt jezelf bloot aan de veranderlijke weersinvloeden. Het is een echte expeditie. Daarom is een goede conditie vereist en is het niet geschikt voor kinderen en minder validen. Ook zijn honden niet toegestaan. En zoals we altijd zeggen: weer en getij bepalen alles. Bij erg laag water doet het schip er langer over dan de genoemde 3 uur enkele reis. En bij onveilige weersomstandigheden of erg hoog/laag water gaat het helemaal niet door. Dat publiceren we dan een dag van tevoren op dit weblog.

Meer informatie en boeken

Op onze website lees je meer noodzakelijke informatie voor en over de Expeditie Rottumeroog en kun je vanaf 5 april eind van de middag boeken.

reageren

geef een reactie

 • Jeroen
  25 maart 2019 om 15:37

  @Floor: Zonder overnachtingen in Lauwersoog is het OV geen realistische optie. Je kan vanuit Amsterdam waarschijnlijk niet op tijd in Lauwersoog zijn, en zelfs als dat wel lukt kom je waarschijnlijk pas weer in de haven aan als de laatste bus allang is vertrokken.

  • Bouwe Molenbuur
   29 maart 2019 om 12:14

   Beste Boswachter, ik zou graag weten wat er bedoeld wordt met “wadlopen”. Mijn ouders lopen zonder probleem uren achtereen maar als de kust van rottum net zo veel slik bevat als de kust van het wad waarbij je tot over je enkels in de slik staat, dan wordt het lastig. Als het is zoals op de foto – zandbodem met kleine laag slik – dan is het prima mogelijk. Graag hoor ik je reactie.

  • Boswachter Jaap Kloosterhuis
   1 april 2019 om 18:01

   Hallo Bouwe,

   Het schip vaart vanaf Lauwersoog tot in een geultje ten Zuidoosten van Rottumeroog.
   Als het water voldoende is gezakt gaan we van boord en lopen we in ongeveer een half uur naar het eiland.
   We waden eerst een stuk door enkel-diep water, over hard zand. Het laatste stuk is zogenaamd ‘plofzand’.
   Dat loopt een stuk zwaarder omdat je er elke stap 10 cm in wegzakt.
   We lopen dus niet, zoals bij wadlopen vanaf de dijk, door slik.

   Groet,

   boswachter Jaap Kloosterhuis

  • Pura
   5 april 2019 om 16:15

   Ja triest dat er geen rekening gehoud3n kan worden met OV reizigers. Overnachting is een optie, maar waar?

  • Jolanda
   6 april 2019 om 10:13

   Krijg ik mail van staatsbosbeheer over expeditie naar het onbewoonde eiland met nog opties om aan te melden. Wil aanmelden is alles vol?

  • Floor
   21 maart 2019 om 21:38

   Hallo, wat zijn de vertrk- en aankomsttijden van de excursie naar Rottumeroog? Dit ivm komst vanuit Amsterdam met ov.

  • Vogelwachters Aaldrik en Nicolette
   25 maart 2019 om 11:10

   Dag Floor,

   Dat hangt af van de dag waarop de excursie plaatsvindt. Het tij bepaalt de vertrek- en aankomsttijden van de boot.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog