www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Omringd door leven

28 juni 2020 Vogelwachters in Rottum
Jonge spreeuwen in het tuinbadje.

Jonge spreeuwen in het tuinbadje.

Rottumerplaat mag dan te boek staan als een onbewoond eiland, niet eerder waren wij omringd door zó veel leven. Overal krioelt het. Op het strand springen de strandvlooien massaal voor je voeten uit en op het wad kruipen ontelbare hoeveelheden minuscule krabbetjes weg in de modder.
Op 15 juni werd het eiland ineens overspoeld met terrasjeskommazweefvliegen en nog heel veel meer koolmotjes, een micro-nachtvlinder uit het zuiden. Beide soorten trekken en zijn op de wind naar het eiland gekomen. Vele miljoenen moeten het er geweest zijn. Inmiddels zijn ze bijna allemaal weer vertrokken.

Boze mantelmeeuwen schelden ons uit wanneer we te dicht langs de kolonie lopen.
Boze mantelmeeuwen schelden ons uit wanneer we te dicht langs de kolonie lopen.

Territorium

Met de voedselvoorziening voor vogels zit het dus wel goed op Rottumerplaat. En dat moet ook wel, want er zitten hier onwaarschijnlijk hoge dichtheden aan vogels. Als je met zoveel leven om je heen op een eiland zit, bouw je er een band mee op. Dat kan niet anders. Je ziet de jonge sterns en meeuwen voor je neus opgroeien. Maar dat die band niet wederzijds is, wordt telkens weer pijnlijk duidelijk als we tijdens een inventarisatie iets te dicht langs een kolonie lopen. Luidkeels worden we uitgescholden en zelfs letterlijk ondergekakt. En geef ze eens ongelijk; op een onbewoond eiland horen natuurlijk ook eigenlijk geen mensen thuis. We vergeven ze het. Wij zitten nu in hun territorium en niet andersom. Wij hebben ons aan te passen, hier is de natuur de baas.

Nieuwe huisgenoot

Het moge dus duidelijk zijn dat de meeste vogels onze aanwezigheid niet op prijs stellen. Op ééntje na dan. Sinds drie dagen zit er een postduif rond de behuizing. Hij is er niet weg te slaan. Geen wonder, want bij ons vindt hij zoet water en graan. Sinds gisteren hebben we hem niet meer gevoerd, zodat hij terug kan naar waar hij vandaan komt. Maar hij is vastberaden te blijven. En brutaal! Gisteravond klonk er gestommel uit de keuken. Een indringer? Jazeker! Daar zat de postduif op het aanrecht, via het op een kier staande raam naar binnen gevlogen.

Postduif
Een brutale postduif neemt een kijkje op ons aanrecht.

Zeldzaam bezoek

We krijgen overigens vaker bezoek van duiven: bijna dagelijks zien we wel houtduiven, drie keer kwam er een Turkse tortel in de tuin en op 22 juni werden we zeer aangenaam verrast door een koerende zomertortel naast het huis! Tegenwoordig een echte zeldzaamheid. Doordat zowel in de broedgebieden als in de overwinteringsgebieden het areaal en de kwaliteit van zijn habitat achteruitgaat, en ze beschoten worden tijdens hun trek in Zuid-Europa, is deze schitterende duivensoort erg bedreigd. Een waarneming om te koesteren dus. Het kon wel eens onze enige van het jaar zijn…

Zeldzaam bezoek: een koerende zomertortel in de tuin.
Zeldzaam bezoek: een koerende zomertortel in de tuin.

Noot van de redactie: Vogelbescherming Nederland zet zich met Operatie Zomertortel in voor de bescherming van de zomertortel.

Vogeltrek

De volgende dag is de zomertortel gevlogen. Een late doortrekker van de voorjaarstrek. De voorjaarstrek is bijna op zijn einde, maar de afgelopen dagen zagen we nog telkens mooie losse groepjes gierzwaluwen strak naar het oosten over de Stuifdijk scheren. Deze vogels zijn nog op weg naar noordelijker gelegen broedgebieden waar het voorjaar een heel stuk later op gang komt. Aan de andere kant komen de eerste ‘najaarstrekkers’ alweer terug uit de broedgebieden. We hebben in de afgelopen week de eerste witgatten, groenpootruiters en bosruiters alweer naar het zuiden zien vliegen. Deze soorten broeden in Noord-Scandinavië, hebben een kort broedseizoen achter de rug en zijn alweer op weg naar hun overwinteringsgebieden. De voor- en najaarstrek overlapt en we zijn daar nu heel mooi getuige van.

De begroeide stuifdijk met de behuizing.
De begroeide stuifdijk met de behuizing.

Bram Ubels & Christian Brinkman

reageren

geef een reactie

 • Theo Zuur
  30 juni 2020 om 22:31

  “Op een onbewoond eiland horen natuurlijk ook eigenlijk geen mensen thuis. ”

  De mens komt ook uit de natuur! Door het uitvinden van woorden, hebben zij zelfbewustzijn gekregen en begrijpt de mens andere mensen, men heeft zelfs uitgevonden om de woordelijke bevindingen zwart op wit voor eeuwig vast te leggen, hiermee is de mens uiterst kunstmatig gaan leven. Eigenlijks is de mens nog altijd een natuurlijk wezen, opgebouwd door genen, > Every body is NATURE. NATUUR is me! Door het kunstmatig overleven, is de mensenmassa grenzeloos gaan groeien. Het kunstmatige overleven van 7,6 miljard mensen is een natuurramp!
  Menselijke erfenis: 1804> 1 miljard / 123 jaar later 1927> 2 miljard / 33 jaar later 1960> 3 miljard / 15 jaar later 1975> 4 miljard / 12 jaar later 1987> 5 miljard / 12 jaar later 1999> 6 miljard / 12 jaar later 2011> 7 miljard

 • Theky
  30 juni 2020 om 11:37

  Leuk om alle verhalen te lezen.

 • teatsche
  28 juni 2020 om 19:47

  vorig jaar juli dit prachtige eiland bezocht…een everlasting memory…..foto’s die ik gemaakt heb staan op mijn website dijkhuisphotography.com

 • Oebele Dijk
  28 juni 2020 om 19:23

  En weer bedankt voor jullie mooie verhalen! Er is altijd wat te beleven.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog