www.boswachtersblog.nl/ Rottum

De geluiden van Rottumerplaat

26 juli 2020 Vogelwachters in Rottum
Het aantal dwergsterns rond de puindammen loopt inmiddels in de honderden.

Het aantal dwergsterns rond de puindammen loopt inmiddels in de honderden.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Rottumerplaat is een fantastisch eiland! In onze blogs proberen we het dagelijks leven en de interessante momenten te beschrijven. Hoewel foto’s een fijn middel zijn om deze momenten te illustreren, is er nog een scala aan andere aspecten die niet in een foto zijn te vatten. Eén daarvan is geluid.

We kunnen natuurlijk wel gaan beschrijven welke geluiden we horen, maar voor de beschrijving van het geluid van een dwergstern (churr-er-te-tet churr-er-te-tet-ee) zal niemand warmlopen. Ze zeggen wel dat een foto meer zegt dan 1000 woorden, maar wat zeggen 1000 vogelstemmen eigenlijk?

Het eerste fragment dat we willen laten horen is een zogenaamde soundscape. Een soundscape is niets meer of minder dan het geluid in de omgeving, zonder de nadrukkelijke focus op één enkel aspect (bijvoorbeeld een soort). Deze soundscape is gemaakt in de buurt van een kolonie van met name noordse sterns gemixt met wat visdieven en kokmeeuwen. Het zijn de geluiden die we, zeker aan de oostkant van het eiland, in de maanden juni en juli vrijwel continu horen. Op deze opname zijn de volgende soorten prominent te horen: grote stern, noordse stern, dwergstern en kokmeeuw. Herkent u ze allemaal?

Klik op deze link voor de soundscape

Club overtijende sterns rond de puindammen, op de achtergrond Rottumeroog.
Club overtijende sterns rond de puindammen, op de achtergrond Rottumeroog.

De dwergstern

Het volgende geluid is, als het aan Christian ligt, het mooiste geluid van het eiland. Het is het geluid van de dwergstern. Moeilijk te vangen tussen de overstemmende noordse en grote sterns maar de moeite waard om te proberen. Het is een beetje een bubbelend geluid, snel herhaald en wordt meestal met z’n tweeën of in een klein groepje geuit. Als je het eenmaal hebt gehoord is het niet moeilijk te vergeten, en de beschrijving: churr-er-te-tet churr-er-te-tet-ee komt dan ineens aardig overeen.

Klik op deze link voor het geluid van de dwergstern

De grote stern

Een soort die niet op het eiland broedt maar nu wel dagelijks te zien is, is de grote stern. Ze broeden massaal op Griend en Texel en vliegen na het broedseizoen eerst naar Denemarken voordat ze naar Afrika vertrekken. Op weg naar Denemarken stoppen er veel op Rottumerplaat, voor ons ideaal om ze goed te bestuderen. Onderstaand fragment is het geluid dat ze tijdens de vlucht maken. Als je het wilt beschrijven krijg je een bijna archetype geluid voor een stern: kie-rak.

Klik op deze link voor het geluid van de grote stern

Twee grote sterns tussen de andere sterns, op de achtergrond de Eemshaven.
Twee grote sterns tussen de andere sterns, op de achtergrond de Eemshaven.

De kustbehangersbij

Voor de mensen die het maar niks vinden, dit uitstapje naar het auditieve, hebben we nog een foto van een kustbehangersbij. Deze soort is vóór dit jaar nooit op de Rottums gezien. Na een tip van Emo Klunder (vogelwachter Rottumeroog) zagen we deze soort rond de behuizing. Dit is een bedreigde bijensoort en komt in Nederland vrijwel uitsluitend langs de kust voor. Behangersbijen heten zo omdat ze de ingang van de holtes waar ze eitjes leggen behangen met stukjes blad.

De kustbehangersbij wordt dit jaar regelmatig op de Rottums waargenomen.
De kustbehangersbij wordt dit jaar regelmatig op de Rottums waargenomen.

Bram Ubels & Christian Brinkman

reageren

geef een reactie

 • Annemarie de Kok
  28 juli 2020 om 09:51

  Heel bijzonder. Juist geluid geeft je een beetje het gevoel er bij te zijn hè. Die kustbehangersbij heel mooi. Leuk dat je dat hebt vermeld ook.

 • Dirk Haaijema
  27 juli 2020 om 09:46
 • Wim Zoeteman
  27 juli 2020 om 00:18

  Die koeterwaalse beschrijvingen van vogelgeluiden heb ik nog nooit begrepen. Maar nu met geluid erbij zijn er toch 2 kwartjes gevallen 😉
  Mooi blog weer.

 • Linda
  26 juli 2020 om 19:18

  Dankjewel! Dát was wat ik nog miste…geluid!

 • Molly Verhoeff
  26 juli 2020 om 19:13

  Ik heb genoten van de geluiden en vind leuk te leren.

  • Theky
   26 juli 2020 om 20:33

   Ik luisterde met de ogen dicht, mooi!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog