www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Gastblog Rottumeroog

5 augustus 2020 Vogelwachters in Rottum
Dagpauwoog.

Dagpauwoog.

Sinds vorige maand zijn onze 'buur-vogelwachters' ook weer geïnstalleerd op het eiland. Tot het einde van de zomerseizoen rouleren verschillende koppels de wacht op Rottumeroog. Afgelopen vier weken werd het eiland door Emo en Ellen Klunder bewaakt en gemonitord, en zij schreven een gastblog.

Gedurende de eerste vier weken van juli mochten wij, Emo en Ellen Klunder, vogelwachters zijn op Rottumeroog. Alleen op het eiland met vogels, insecten en een enkele zeehond. Om ons heen broedende vogels als witte kwikstaarten, graspiepers en boerenzwaluwen. Met uitzicht op een kolonie lepelaars.

Boerenzwaluwen broeden rondom de behuizing.
Boerenzwaluwen broeden rondom de behuizing.

Toch is niet alles positief. In de slechtweerperiode van begin juli gingen veel broedsels verloren. Gelukkig zijn vogels flexibel. Ze leggen opnieuw eieren.

Na vele maanden, waarin vrijwel niemand op het eiland is geweest, treffen we op het strand veel aangespoelde rommel aan. We vulden meer dan één bigbag met afval.

Wat zeker niet op het strand hoort, zijn de door ons verzamelde 'My Little Pony's.
Wat zeker niet op het strand hoort, zijn de door ons verzamelde ‘My Little Pony’s’.

Strandvondsten waar we wel blij mee waren, zijn de noordkrompen. Een schelpensoort, die in Nederland voornamelijk op de oostelijke Waddeneilanden en –zandplaten gevonden wordt.

Noordkrompen
Noordkrompen.

De meest algemene vogels op het eiland in juli, zijn de kleine mantel- en zilvermeeuwen. Het is altijd leuk, als je iets meer over een individuele vogel te weten kunt komen. Deze kleine mantelmeeuw werd geringd in Duitsland. Binnenkort zullen de gegevens van deze vogel wel binnenkomen.

Kleine mantelmeeuw met ring.
Kleine mantelmeeuw met ring.

Vlinders horen er ook bij op het eiland. Aanvankelijk was het vrij leeg. Maar in de tweede helft van juli kwamen opeens de dagpauwogen op trek naar Rottumeroog. We telden er meer dan 100.

Erg blij waren we met diverse kleine parelmoervlinders. Een vlindersoort die maar weinig op het eiland gezien is. We hebben goede hoop, dat er een populatie is ontstaan, mede omdat er vrij veel duinviooltjes groeien, de waardplant voor deze vlinder.

Kleine parelmoervlinder.
Kleine parelmoervlinder.
Duinviooltje: de waardplant voor de kleine parelmoervlinder
Duinviooltje: de waardplant voor de kleine parelmoervlinder.

De herfst op de eilanden is al min of meer begonnen. Grote groepen steltlopers uit het noorden doen de Wadden weer aan om ‘bij te tanken’ voor de verdere trek naar het zuiden of te overwinteren. Met veel plezier verbleven we op het eiland. We verheugen ons al op een volgende keer.

Ellen en Emo Klunder
Vogelwachters Rottumeroog

reageren

geef een reactie

  • Bert Hoekzema
    10 augustus 2020 om 20:31

    Leuke blog Emo en Ellen, zo zie je maar weer dat er altijd iets te beleven is op het wad…….

  • Henk Mellema
    5 augustus 2020 om 16:46
    • Emo Klunder
      5 augustus 2020 om 21:13

      Ja zeker. Op beide eilanden nog aanwezig.
      Emo

  • Wim Tijsen
    5 augustus 2020 om 14:38

    Mooi om te lezen, blijf schrijven! Het onmetelijke gevoel van vrijheid die er feitelijk niet is, omdat de natuur dit bepaald…

  • Gert
    5 augustus 2020 om 13:34

    enige jaren geleden mocht ik dit eiland (expeditie rotum) bezoeken en sindsdien verliefd. Dit is een mooi verhaal, ik wilde dat ik er bij was. Ga door met het plaatsen van mooie foto’s en verhalen.
    Gert.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog