www.boswachtersblog.nl/ Rottum

136 dagen op een natuureiland

11 augustus 2021 Vogelwachters in Rottum

Het broedseizoen zit erop. En daarmee ook ons avontuur. Rottumerplaat 2021 was het jaar van vijftig jaar Bomans en Wolkers, van een onstuimige start maar desondanks een succesvol broedjaar en van de vele tienduizenden vogels die hier hun welverdiende rust vonden. Als vogelwachters mochten wij dit schouwspel vanaf de eerste rang meemaken. We blikken terug.

Rottumerplaat fascineert, ontroert, verwondert, betovert. Dat bleek tijdens ons maandenlange verblijf hier. Superlatieven te over. Toch went Rottumerplaat gek genoeg ook. Na vierenhalve maand voelt leven op dit ‘onbewoonde’ eiland volstrekt normaal. Wat het natuurlijk niet is. Komende zondag zwaaien we voorlopig voor het laatst naar het eiland. Nu al blikken we terug. Ons avontuur, in maart op de valreep aangegaan, pakt op vele fronten positief uit. Het monitoren van de broed- en trekvogels is geslaagd, de contacten binnen Staatsbosbeheer en met de bemanning van de Harder verliepen prettig en zelf zijn we een vracht aan natuurkennis en -ervaring rijker.

Noordse stern serveert nakomeling een visje

Stabiel broedweer

Het seizoen startte begin april onstuimig. Drie dagen na onze vuurdoop bereikte het waterpeil bijna twee meter +NAP. De kwelder, inclusief de nesten, werd even zee. Een maand later, tijdens Bevrijdingsdag, hetzelfde verhaal. Weer spoelden de nesten, onder meer de lepelaarskolonie, onder en begonnen de vogels opnieuw. Daarna kregen ze ideaal stabiel broedweer, anderhalve maand lang, zonder harde wind, regen en overstromingen. Het broedseizoen pakte hierdoor succesvol uit. De broedresultaten spreken boekdelen. Meer dan 85 jonge lepelaars, 17 jonge bruine kiekendieven, 28 jonge scholeksters rondom de behuizing, 130 jongen van visdieven en noordse sterns: allemaal vlogen ze uit, veilig en wel.

Jonge lepelaars

Broedcycli vogels

Geen dag op het eiland bleek saai. Imposant om zo’n broedseizoen op dagelijkse basis mee te maken. Zoals onze voorgangers zeiden: thuis ga je naar de natuur toe, hier leef je er middenin. Van baltsende vogels tot eieren, van kuikens tot crèches: een broedseizoen is één lang enerverend verhaal, waarbij elke vogelsoort zijn eigen hoofdstuk schrijft. Neem de grauwe ganzen, die begin april massaal nestelden en waarvan de kuikens plots verdwenen. De eiders, die echt overal broedden en later crèches vormden. De bergeenden, die in konijnenholen kropen om te broeden. De bruine kiekendieven, die op zeven nesten hun jongen groot wisten te brengen. Een zogeheten ‘frustisoort’ hadden we ook: de slechtvalk. Hier op Rottumerplaat broedt deze snelste roofvogel niet in hoge nestkasten, maar op de grond. “Kan echt niet missen, zo’n nest”, zeiden onze voorgangers. Wel dus. Wij overal zoeken, talloze keren, maar tevergeefs. Onderwijl keek een slechtvalk vanaf een afstand rustig toe. Dat hij niet alarmeerde was een veeg teken. Droevig nieuws: halverwege het seizoen vonden we een dode volwassen slechtvalk.

Geringde scholekster met twee jongen

Ritme van het eiland

Volgend jaar start weer een nieuwe broedcyclus. Met grotendeels dezelfde vogels. Lepelaars, scholeksters, noordse sterns: ze komen jaar na jaar op het eiland terug. Ringgegevens wijzen dat uit. Repeterende patronen zijn hier bepalend. Van broedcycli, eb en vloed, dag en nacht, leven en dood, de seizoenen. De kwelder zagen we transformeren van bruin en modderig, naar frisgroen, naar paars van het lamsoor en geel van de rolklaver. Op Rottumerplaat manifesteert de natuur zich in al haar schoonheid. Maar bruut is die natuur ook. Oké, zeehonden ogen schattig en zonsondergangen zijn cliché-mooi. Maar tegelijkertijd is de dood tijdens het broedseizoen alom aanwezig. Treffend voorbeeld: van de meer dan twaalfduizend meeuweneieren groeien uiteindelijk tweeduizend jongen op. De rest sneuvelt. Nesten van roofvogels liggen bezaaid met prooien, tientallen dode zeehondenpups op het strand: ook dát is de natuur hier.

Ouder en jong bontbekplevier

Ervaringen delen

Eindelijk, daar waren ze. In mei zagen we al wolken trekvogels in de verte, maar pas eind juli streken ze voor het eerst voor onze neus neer. Grote bruine vlekken op het wad, goed voor tienduizenden bonte strandlopers, kanoeten, wulpen en rosse grutto’s. Turend door telescopen, met klikkers in de hand, brachten we de wadvogels in kaart. De teller stopte tijdens een telling bij 29.190 vogels. We vinden het belangrijk om deze en andere ervaringen op Rottumerplaat te delen. Juist ook omdat Rottumerplaat een afgesloten gebied is. Met deze blog en ons @rottumerplaatje op Instagram deden we verslag. Via Instagram keken dagelijks bijna drieduizend mensen mee. Veel berichten leverden meer dan vijf- tot zeshonderd ‘likes’ op en tientallen enthousiaste en betrokken reacties. ‘Fijn dat jullie ons mee laten genieten’, schrijft één van de volgers. Hopelijk is het gelukt om te laten zien waaróm rust hier zo belangrijk is.

Jonge stern heeft honger

Geen bounty-eiland

Bij het leven op een ‘onbewoond’ eiland ziet menigeen een bounty-eiland voor zich, met strandstoelen en een cocktail. Dat beeld klopt niet helemaal. Als vogelwachters stond onze agenda vol. Bijna dagelijks voerden we tellingen uit – van vooral vogels en vlinders – anders verzamelden we zwerfafval of voerden we andere taken uit. Omdat Rottumerplaat zo groot is kostte een broedvogelronde ons een dag of vier, en dat zes keer in het seizoen. Het inventariseren beviel. Het voelt zinnig om een bijdrage te leveren aan decennialange meetreeksen. Reden ook om ons best te doen. Als vogelwachters waren we niet van alle natuurmarkten thuis. Wat we niet wisten, vlogen we extern in. Onze vriendengroep barst van de natuurexperts, die maar al te graag hier hun kennis wilden inzetten. Zo vonden Roos en Edwin in een weekeinde meer dan honderdvijftig plantensoorten en gingen Jan en Mark op zoek naar wilde bijen, nachtvlinders en andere insecten. Bedankt daarvoor.

Scholeksterjong kruipt uit ei

Dertien big bags met afval

Zeker, minpunten waren er ook. De hagelbuien begin april, toen we op de open kwelder liepen. De ettelijke dazen, die ons bij zon en windstil weer belaagden. En de vliegtuigen die te laag overkwamen en dat de piloot ‘toevallig’ net zijn transponder had uitgezet waardoor hij niet op het internet traceerbaar was. Grootste ergernis was de aangespoelde troep. De eerste paarse My Little Pony was nog geinig. Ook de plastic eend en de speelgoedverrekijker deden ons glimlachen. Maar na dertien grote big bags met door ons verzameld afval verging de lol. Nog altijd spoelden spullen uit de MSC Zoe aan, het schip dat begin 2019 meer dan driehonderd containers boven de Waddenzee verloor. Maar ook plastic flessen vonden we in overvloed en extreem veel wensballonnen. Gefeliciteerd nog met je verjaardag, jongedame van 21.

Eiders met jongen

Eerste rij

Bij aanvang waren we al onder de indruk van het Waddengebied. Door onze tijd op Rottumerplaat is de band verder gegroeid. Vooral de dynamiek imponeert. Rottumerplaat mag vrij bewegen en doet dat naar hartenlust. Nieuwe duinen zagen we ontstaan, die tijdens najaarsstormen weer zullen afslaan. Hoogtepunten in overvloed. Het eerste sternennest, de kortteenleeuwerik als zeldzaamheid, de zeearend die echt álle vogels deed opschrikken, de eerste huiler: als vogelwachters zaten we de afgelopen maanden op de eerste rij. Wat fijn ook dat de buitendeur nooit op slot hoefde en dat we altijd een plons in zee konden maken. En nu afkicken.

reageren

geef een reactie

 • Oebele Dijk
  30 augustus 2021 om 19:47

  Weer een prachtig verslag van jullie inspanningen en waarnemingen. Heb weer genoten. Wat een voorecht om daar te mogen zijn!

 • Enith de Putter
  14 augustus 2021 om 14:09

  Wat een geweldig avontuur!
  Volg de vogelwachters op Plaat al vele jaren maar blijf er met volle teugen van genieten! Iedere vogelwachter geeft weer andere details!

 • Henk Kracht
  12 augustus 2021 om 23:20

  Wat een mooie en leerzame verhalen. Dank daarvoor!

 • Jaap
  12 augustus 2021 om 18:40

  Dit lijkt mij geweldig om voor langere tijd hier te mogen zijn en de natuur te dienen. 1 keer ben ik een dag deel er geweest en vond ik het al fantastisch.

 • Lenze Hofstee
  12 augustus 2021 om 12:50

  Op de buitenste buitenrand van de Waddenzee is het extreem goed leven voor wie daar als natuurliefhebber verblijven mag voor langere tijd. Van dit voorrecht, het genot en de sensaties lieten jullie ons krachtig meebeleven. Hoe fijn! Mijn dank!

 • Ger Kamminga
  12 augustus 2021 om 11:46
 • Dolf Oosterhoff
  12 augustus 2021 om 10:02

  Die 136 dagen nemen ze nooit meer van jullie af. Afkicken hiervan zal nog niet meevallen vrees ik. Als halve wilden keren jullie terug naar vrouw en kinderen. De maatschappij is niet mee verhuist vanaf Rottermerplaat zullen jullie merken. Ik heb mogen mee genieten en wegdromen alsof ik op het eiland meeliep met jullie. Bedankt daarvoor.

 • jan nijland
  12 augustus 2021 om 08:30

  Het eiland gaat in je genen zitten. Dit laat je nooit meer los. Dank voor jullie bijdragen.

 • Saskia
  12 augustus 2021 om 07:34

  Wat een prachtig seizoen is dit geweest, voor jullie en ook een beetje voor ons, doordat we mee konden leven via de blogs en het instagram-account. Bedankt Addo en Frank!

 • Jos van der Eijk
  12 augustus 2021 om 07:27

  Prachtig en deskundig verslag. Ervan genoten, zeker als vader.

 • Bettina J. Mulder
  11 augustus 2021 om 23:48

  Net terug van 7 dagen Richel en dan is aarden al zo’n hel. Na 136 dagen Rottumerplaat moet het volstrekt onwezenlijk zijn, ‘de overkant’. Veel succes en sterkte en bedankt voor alle blogs!

 • Marieke
  11 augustus 2021 om 21:59

  Wat mooi Addo. Misschien wel je mooiste blog. Alles zit er in. De natuur. De beleving. De urgentie. En zo prachtig beschreven.
  Bedankt voor alle verslagen. Heel fijn om via jouw teksten (en de gave foto’s) mee te kunnen leven met jullie avontuur.
  Sterkte met afkicken.

 • Theo Zuur
  11 augustus 2021 om 20:56

  Als mensen de natuur meer ruimte gaan geven, met minder nieuwe mensen (7,6 miljard) dan geef je de natuur meer ruimte! Dan kunnen alle mensen de de natuur grootschalig beleven, Rottumerplaat is per slot maar een klein eilandje.

  theozuur.naturistwadloper@yahoo.nl

 • Leonard
  11 augustus 2021 om 20:01

  fijn om via jullie blog deelgenoot te zijn van een bijna onzichtbaar stukje wilde Nederlandse schoonheid ?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog