www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Het zit erop

8 augustus 2022 Vogelwachters in Rottum

Rottumerplaat

Er is uiteindelijk maar één plek waar ik een poging kan wagen de woorden te vinden voor het laatste blog. Het blog dat ik al dagen voor me uitschuif omdat het zo duidelijk het eind inluidt van mijn tijd op Rottumerplaat. Een tijd waar ik al heel lang van droomde en die nu waarheid is geworden. Een verlangen dat ergens in mijn jonge jaren zijn oorsprong vond, toen ik als kind van tien, elf jaar voor het eerst, in de herfstvakantie naar Schiermonnikoog ging; mee vogels ringen met Harm Vonk en zijn zoon, mijn beste vriend, Holmer. 

… waarvan zeealsem

De Wadden

Het was mijn eerste kennismaking met de Wadden, het eiland en haar kleuren, de kwelder en haar geuren; waarvan zeealsem nog altijd die eerste herinneringen oproept zoals alleen geuren dat soms kunnen doen. Later, als oudere tiener en student, kwam daar tijdens de vele jeugdbondskampen op Vlieland, de geur van kraaiheide bij. Beiden zijn voor mij dan ook onlosmakelijk met de Wadden verweven, en transporteren me altijd naar een diep gevoel van liefde en melancholie.
Zonder die eerste kennismaking en zonder al die mooie mensen die ik leerde kennen bij de jeugdbond had ik dit alles niet in werking kunnen zetten.

… samen met Holmer

Maar natuurlijk ook veel dank aan Jaap en Dirk van Staatsbosbeheer en aan Jan en Freek-Jan van de Harder: zonder hun vertrouwen in en zorg voor ons zou ik hier niet samen met Holmer een heel broedseizoen hebben kunnen verblijven. Ik zie ze nog vertrekken met de rib op 1 april, ons zwaaiend achterlatend; overlatend aan wat komen zou.

De rest is ondertussen geschiedenis. Althans bijna, want al is Holmer al een week naar huis, mij resten nog een paar dagen, waarvan er één begint boven op het duin achter de bebouwing, met het inmiddels zo vertrouwde uitzicht over het hele eiland, op de alweer geelkleurende kwelders, nog steeds gescheiden door de nu fletsgroene stuifdijk; de enige plek dus waar ik de woorden wel lijk te vinden voor dit laatste schrijven.

… een soms verzengende zon

Augustus

Augustus, en het eiland ondergaat haar zoveelste transitie. Onder een soms verzengende zon zijn de laatste stuiptrekkingen van het broedseizoen duidelijk zichtbaar. De kolonie sterns op de puindammen is zo goed als leeg op enkele visdieven na, wier nog aanwezige jongen een steeds makkelijker prooi lijken te vormen voor de vele patrouillerende zilvermeeuwen. Zonder de bescherming van de groep is het een spitsroeden lopen en niet zelden speelt er zich bij de dammen een klein drama af als weer een kuiken verdronken en heelhuids verorberd wordt. Het merendeel van de sterns bevindt zich nu op het wad, in grote groepen, aangevuld met soortgenoten van elders, vaak in het bijzijn van nog veel grotere groepen kokmeeuwen, waarvan de meesten al in winterkleed.

… tegen zomerblauwe luchten

Ritme

Verder lijken de aantallen steltlopers zich om de andere dag wel te verdubbelen. Vele duizenden kanoeten en rosse grutto’s voeren bij opkomend water in grote zwermen weergaloze vliegshows op tegen zomerblauwe luchten en orneren tijdens hoog water als een roestkleurig tapijt de randen van de verschillende HVPs.

Maar ook het waddenopus kent een ander ritme, heeft een nazomers adagio ingezet dat bestaat uit een heel scala nieuwe geluiden. Zo vermengt het hoge gepiep van de jonge kneuen zich met de najaarsroepjes van tjiftjaf en heggenmus en het gekwetter van de zich reeds verzamelende boerenzwaluwen; vult de nacht zich met de melancholische noten van zilverplevieren en regenwulpen en is het ‘s ochtends haast verwonderlijk stil te noemen, alsof het eiland even haar adem inhoudt.

… gele bladeren

De zomer is voorbij haar helft en onder de abelen ligt al een kleed van gele bladeren; een voorbode van de herfst die over niet al te lange tijd zijn intrede zal doen. Het is een verloop zonder duidelijk begin en eind waar ik nog heel even getuige van mag zijn.

… plastic

Het zit erop

Want het zit erop. Een broedseizoen ligt achter ons en Rottumerplaat is voor het belangrijkste deel gespaard gebleven van de vogelgriep met slechts enkele gevallen onder de gauwe ganzen en de meeuwen, en enkele slachtoffers van niet broedvogels als grote stern en jan-van-gent die op het eiland stierven of hier aanspoelden. Het werk is klaar, op een vlindertelling en een laatste afvalronde met de trekker na. In totaal verzamelden we zeven volle big bags aan allerhande afval; veelal touwen, netten, wensballonen en huishoudelijk plastic. Het zet te denken over onze consumptiemaatschappij en alle gevolgen van dien.
Maar dat voor later. Woensdag dragen we het stokje over aan de vrijwilligers die ons komen vervangen en de monitoring en bewaking voort zullen zetten de komende weken.

 

… de uitbundig bloeiende

Zoveel

Het zit erop en al ik kan zeggen is dat Rottumerplaat me heeft gegrepen, diep heeft geraakt. Het is klein genoeg om in je te kruipen en groot genoeg je er vrij te voelen. Alles heeft zijn tijd en plek gekend en een groot deel heb ik weten te delen, maar er is ook veel dat ik niet de revue heb laten passeren, simpelweg omdat er zoveel is.

Vertelde ik over de vele vlinders, zo vergat ik de tientallen paardenbijters die als een losgeslagen carrousel langs ons terras deinden. Beschreef ik de immense vista’s en wolkenluchten, zo liet ik na het nachtelijk firmament in al haar kosmische glorie te omschrijven. Vervloekte ik de dazen, ik verzweeg de vele duindoorns die pas na dagen uit mijn knieën zweerden. Bejubelde ik de noordkrompen, ik deed de vlaktes met duizenden strandgapers tekort. Bracht ik lamsoor elk blog ter sprake om de uitbundig bloeiende kamille te vergeten. En zo kan ik nog wel even doorgaan, wat ik niet doe, want zoals ik al zei, er is zoveel. Zoveel dat ik met mee zal nemen naar de wal, naar huis. Genoeg om een leven lang herinneringen aan te hebben, al dan niet opgeroepen door de geur van zeealsem, als ik weer terugkeer naar de Wadden, over de kwelders struin. Want terugkomen zal ik, zolang het me gegeven is, ook al zit het erop. Voor nu.

… kosmische glorie
reageren

geef een reactie

 • kars fielmich
  31 mei 2023 om 14:47

  hulde voor al die mooie stories als je zoals ik 77 bent slecht ter been met rollatortje door t leven gaat en oa op tessel gewoond hebt in je jeugd en later erg veel vakanties op terschelling hebt doorgebracht zijn dit mooie verhalen daar krijg ik tenminste nooit genoeg van, merci en succes verder

 • Inge
  22 augustus 2022 om 15:55

  Wat poëtisch omschreven, je zou de columns kunnen bundelen tot een fraai boek over het eiland. Ik ben er zelf ook een keer geweest en heb er van genoten. Ik snap je liefde voor het eiland wel. Geniet nog na tot je er weer heen kunt.. 🙂

 • jan nijland
  11 augustus 2022 om 15:08

  Ja, PLAAT kruipt onder je vel en gaat er niet meer vandaan. Dank voor de verslagen en foto’s.

 • Jan Willem Snippe
  9 augustus 2022 om 20:51

  Het was geweldig.
  Veel dank !

 • Wiebe Zijlstra
  9 augustus 2022 om 12:43

  Is maar een woord: “Voortreffelijk”!.

 • Enith de Putter
  9 augustus 2022 om 12:15

  Dankjewel! Ik heb weer een heel broedseizoen genoten van Rottumerplaat!

 • Wim Weijman
  9 augustus 2022 om 09:55
 • Theky Grol
  9 augustus 2022 om 07:36

  Weer genoten van het prachtige verhaal, alsof je het zelf van dichtbij meemaakt!

 • Henk
  8 augustus 2022 om 23:56

  Dank voor de mooie beschrijvingen, met plezier gelezen. Jammer, het zit er op!

 • Theo Zuur
  8 augustus 2022 om 21:30

  Waarom geen filmblog? Dat geeft meer de realiteit weer.

 • Saskia
  8 augustus 2022 om 20:36

  dag Marc, wat een prachtige blog. Liefde en natuur. Meer heeft een mens niet nodig. Groet, Saskia

 • jenny gramsma
  8 augustus 2022 om 20:19

  Bedankt voor alle prachtige verhalen. Het is ieder jaar weer heerlijk om te lezen en er in gedachten een beetje bij te zijn.

 • Marinus van Dijke
  8 augustus 2022 om 19:44

  dank voor het mooi sfeerbeeld.

 • Jaap
  8 augustus 2022 om 18:57

  Mooi om alle verhalen te mogen lezen en het volgen van jullie activiteiten.
  Ik heb de mogelijkheid 1 keer gehad om voet op Rottum te zetten. Zou zo mee gaan als vogelwachter. Dank jullie wel.

 • Dick Arentsen
  8 augustus 2022 om 18:11

  Prachtig elke keer weer verwoord en het willen doen 😉👏

 • Annemarie de Kok
  8 augustus 2022 om 17:30

  Prachtig beschreven en heerlijk om op deze manier een inkijkje te krijgen.
  Bedankt hier voor

 • Hanny
  8 augustus 2022 om 17:01

  Prachtig verhaal en bedankt voor alles dat je deelde 💚

  • Jetty
   9 augustus 2022 om 08:13

   Genoten van alle verslagen , we bezochten vele Waddeneilanden door de jaren, ik ruik werkelijk de zeealsem als ik je laatste verslag lees…. en ben dan ook weer even op de Wadden!
   Dank!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog