www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

25 jaar bijententoonstelling in Buitencentrum Schoorlse Duinen

8 augustus 2017 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen
Bijententoonstelling Schoorlse Duinen

Bijententoonstelling Schoorlse Duinen

Jaarlijks organiseert Staatsbosbeheer samen met de imkers van de Bijenvereniging Noord-Hollands-Midden de bijententoonstelling in Buitencentrum Schoorlse Duinen in Schoorl. Dit jaar is hij extra BIJzonder omdat het alweer de 25e editie is, een zilveren jubileum dus. Tot en met 27 augustus zijn de bijen en hun imker te aanschouwen.

De tentoonstelling laat je kennis maken met wilde bijen en honingbijen. Van de meer dan 300 soorten bijen waarvan het bestaan in Nederland is vastgesteld leven tenminste 76 soorten in de Schoorlse Duinen. De expositie is van 30 juli tot en met 27 augustus te bezoeken in Buitencentrum Schoorlse Duinen en is iedere dag geopend van 10 tot 17 uur.

Het zoemt van de bijenactiviteiten in het centrum
In het centrum laten de imkers zien hoe de bijenvolken in een demonstratiekast en een korf leven. Vooral het zoeken naar de koningin met haar hofhouding in de demonstratiekast is voor kinderen én volwassenen heel bijzonder. Beide volken hebben een verbinding naar buiten zodat iedereen de bijen ook ziet vliegen. Wilt u de bijen in de Schoorlse Duinen zelf ontdekken? Neem dan de paarse wandelroute. Deze route gaat door het open duin en langs mooiste heidevelden. Op zandige plekken is ook veel ander insectenleven te bekijken als u even door uw knieën zakt. Voor meer informatie over de route kunt u bij de medewerkers aan de balie in het buitencentrum terecht. Op verschillende dagen tijdens de expositie zijn er activiteiten, zoals honing slingeren en was smelten.

Sociale en Solitaire bijen
Al de bijen samen, uitgezonderd de honingbij, noemen we “wilde bijen”. Hommels horen ook bij de wilde bijen. Zij zijn samen met de honingbij de sociale bijen, omdat ze een volk van werksters hebben met een koningin aan het hoofd. De overige soorten rekenen we tot de solitaire bijen. Die hebben geen werksters, de vrouwtjes zorgen helemaal alleen voor hun nakomelingen. Ze maken zelf een nest en verzamelen voedsel. Al bijen zijn belangrijke bestuivers van onze planten. Door het overbrengen van het stuifmeel van de ene plant naar de andere bevruchten zij de planten. Zonder de bestuiving kan bijvoorbeeld de appelboom geen of alleen heel kleine appels maken. De bijen vormen een heel belangrijke schakel in de natuur en zijn belangrijk voor de productie van ons eten. Zonder bijen dus geen appels.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog