www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Boomplantdag Schoorlse Duinen, Plant je mee?

13 oktober 2017 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen
Boomplantdag Schoorlse Duinen

Op 24 en 25 november organiseert stichting Local Spirit in samenwerking met Staatsbosbeheer een boomplantdag in de Schoorlse Duinen. Tijdens deze dagen worden er 3500 bomen aangeplant in een deel van het verbrande bos bij Catrijp, boven aan de “Vier Trappen”. Het is de afsluiting van een eerdere plantactie in 2014 met als doel een deel van het verbrande bos weer actief te herstellen met loofbomen.

Vrijdag 24 november vindt de aftrap plaats met zo’n 400 basisschoolleerlingen uit Groet, Schoorl en Bergen. Aan het einde van de middag worden ook met bewoners van Scorlewald bomen geplant. Zaterdag 25 november is iedereen van harte welkom om zelf een boom te planten. Want voor zoveel bomen zijn er veel handen nodig. Maak er dus samen met je familie, vrienden, kennissen of vereniging een feestje van voor het Schoorlse bos!

Aanmelden?
Vanaf 9.00 uur vertrekt er elk uur een groep onder begeleiding van een vrijwilliger vanaf het parkeerterrein van de Blinkerd. Na een wandeling van 1,5 km door heuvelachtig terrein staan vrijwilligers van Local Spirit en Staatsbosbeheer klaar om samen met u de bomen een mooie plek te geven. Na afloop is er, tegen een kleine vergoeding, warme chocolademelk, koffie, thee, soep en pannenkoeken. Gelieve bij deelname vooraf aan te melden.

Veilig en gevarieerd bos
In een deel van het verbrande bos wordt de natuur een handje geholpen zodat daar weer nieuw bos kan groeien. Om meer variatie te krijgen worden er loofbomen aangeplant die hier van nature voorkomen zoals de Zomereik, Berk, Lijsterbes en Sporkehout. Ook zorgen deze bomen ervoor dat het gebied beter bestand is tegen mogelijke nieuwe bosbranden. In tegenstelling tot dennenbomen remmen loofbomen de brand. Hierdoor wordt het gebied niet alleen gevarieerder maar ook veiliger. In de overige delen van het verbrande bos ten oosten van de nieuwe weg mag de natuur zichzelf ontwikkelen.

Voor meer informatie, jezelf aanmelden of voor sponsoring, kun je kijken op: www.boomplantdagschoorl.nl.

reageren

geef een reactie

  • Eric Wisse
    20 november 2017 om 12:47

    Beste mensen,

    Zonder me in dit schijnbare wespennest te willen begeven wil ik iets toevoegen aan deze reacties. Communiceren over natuurbeheer is niet altijd eenvoudig, weet ik uit ervaring. Het begint met basisvaardigheden over communicatie, nodig voor een constructieve dialoog. Als je dat proces op orde hebt komt het inhoudelijke aspect, waarbij er verschillende denkbeelden kunnen zijn over een aanpak, in dit geval binnen de complexe wereld van de duinecologie.

    Hier speelt de kwestie dat SBB een bos wil kappen van overwegend dennen dat in het verleden is aangeplant, midden in een waardevolle duinbiotoop. Inmiddels heeft dit bos op zichelf ook natuurwaarden ontwikkeld en speelt er nog de belevingswaarde.
    Uit het verhaal van de actiegroep rondom stikstof blijkt al dat SBB niet helder genoeg is geweest bij het toelichten van deze voorgenomen ingreep. Bovendien begrijp ik uit de tekst op hun flyer dat SBB een wat autoritaire rol zou aannemen en de dialoog op bepaalde vlakken zou mijden. Vanuit mijn positie is niet te beoordelen of dit daadwerkelijk het geval is, maar het lijkt me een aandachtspunt.

    Bovenstaand feit is voor een groep mensen aanleiding sceptisch te worden als ze horen van een boomplantdag, waar deze groep kennelijk (de reacties lezende) ook niet bij betrokken is in de voorbereiding. Tot zover het proces.
    Inhoudelijk ben ik het eens met mensen die aangeven dat je vooraf goed moet kijken waar je bomen gaat planten in duingebied en welke werkwijze en soorten je daar voor kiest. Je spreekt over de grens tussen open/halfopen duinvegetaties en binnenduinbosgebied. De natuurwaarden van aangepaste soorten zijn hier gekoppeld aan warmte, wind, lichtinval en schrale bodemomstandigheden. En we weten allemaal dat die unieke duinelementen al onder druk staan door verrijking via stikstofemissies. Veel plekken verruigen en groeien dicht. Variatie is de sleutel tot biodiversiteit, een open deur die ik toch weer intrap.

    Kortom: laat mensen maar kritisch zijn vanuit hun betrokkenheid, liefst wel op een opbouwende wijze. Meedenkend in plaats van elkaar affakkelend. Luisterend naar elkaars argumenten. En het belangrijkste: het doel is niet je gelijk te halen en je ego te strelen, maar op te komen voor natuurwaarden in het duingebied, die sowieso al onder druk staan. Geef dat leven een stem, maar luister ook naar de langetermijnvisies en ecologische achtergronden voor je jezelf vastzet in je stellingen en meningen. Probeer van wantrouwen vertrouwen te maken en deel ervaringen. Ook onder amateurs zitten experts/specialisten en professionals weten niet alles van alles. Want handelen vanuit kortzichtigheid, daar kan de natuur alleen maar onder lijden. De mens incluis.

    Succes, en fijne dagen gewenst met betrokken mensen,

    Groet, Eric

    consulent Stichting Duinbehoud

  • Erik3
    9 november 2017 om 15:47

    Mooie reacties van het echtpaar Kater-Trap, die zich voordoen als experts als het de Schoorlse duinen betreft. niets is echter minder waar, deze mensen zijn verzuurd tot op het bot en tegen alles wat Staatsbosbeheer en vrijwilligers ondernemen.

    Zelf nemen deze mensen het niet zo nauw met de regels en verstoren de natuur keer op keer door van de paden te treden in het kader van natuur onderzoek……niet dat ze ook maar op één of andere manier geschoold zijn hoor, ze opereren puur uit eigenbelang met een korte termijn visie zonder rekening te houden met toekomstige generaties of lange termijn ontwikkelingen op ecologisch gebied.

    Op de genoemde feestelijk dag van het planten van de eerste beuk was trouwens ook een bestuurslid van Schoorlsebosmoetblijven Groet aanwezig, Wendela Smit. Elles en EvertJan zijn vaste aanhangers van deze actiegroep. Er lijken dus binnen deze actiegroep ook 2 verschillende stromingen te ontstaan…..

    Waarom? Omdat ze met alle winden meewaaien.

    Elles heb jij natuuronderzoek gedaan alvorens je jouw zandhagedissen telling gestart bent? Was je in het bezit van een gedragscode? Had je toestemming van de beheerder om je buiten de paden te begeven? Had je toestemming om organisch materiaal(dode zandhagedissen) uit een beschermde N2000 habitat mee te nemen naar huis?

    Evertjan, heb jij natuuronderzoek gedaan alvorens je buiten de paden trad om eigenhandig een boom te kappen ten behoeve van een kunstwerk wat gebruikt werd bij het aanbieden van handtekeningen op het provinciehuis, tegen de bomenkap?
    Had je daar een gedragscode voor? Had je toestemming van de beheerder?

    Dames en heren, het lijkt erop dat deze mensen een persoonlijke vete aan voeren zijn tegen Staatsbosbeheer en alles wat deze natuurexperts ondernemen

    Elles en Evertjan weten het altijd beter……vinden ze zelf….wie zijn jullie eigenlijk?

  • Elles Kater
    6 november 2017 om 07:29

    Op het plaatje allemaal blije mensen bij de plant van een beuk op een duintop in het voorjaar. Een evenement dat plaatsvond met veel tamtam in het broedseizoen.
    Deze kleurig versierde boom is het visitekaartje van Local Spirit in de Schoorlse duinen.

    Kom terug jongelui en zie dat die beuk langzaam het loodje legt.

    Is er natuuronderzoek gedaan alvorens 3500 bomen te planten op deze plek?
    Valt dit onder Natuurbeheer of gaat het om de positieve intentie van dit spektakel?

    Wanneer je kinderen in contact wilt brengen met de natuur, dan hoef je toch niet zo rigoureus te werk te gaan. Je zou ook kunnen wandelen, wellicht in Stilte en dan bewonderen wat er al ís.
    Dan hoef je de Natuur jouw wil niet op te leggen.
    Terughoudendheid is hier mijns inziens op haar plaats. Bezint eer gij begint……..

    Dit is wat ik wil zeggen aan Staatsbosbeheer, Local Spirit en de deelnemende scholen en ik niet alleen.

  • Evertjantrap
    4 november 2017 om 17:23

    Terwijl in het westelijk deel van de Schoorlse duinen vorig jaar heidegebieden zijn afgeplagd om het kalkarme voedselarme duinzand weer te laten stuiven, worden binnenkort in het gebied achter Catrijp kiepwagens stikstofrijke compost aangebracht.
    Wat is er aan de hand?
    Stichting Local Spirit uit Bergen gaat hier een groot boomplantfestijn organiseren waarbij 3500 bomen de grond in worden gebracht. Zie https://boomplantdagschoorl.nl/
    Er is een professionele website opgericht, maar de lokale bevolking is hierbij, ondanks de naam Local Spirit, niet betrokken. De mensen die dit vanuit het dorp Bergen organiseren, schrijven om de Schoorlse duinen te geven, maar kennen het gebied nauwelijks en hebben geen natuuronderzoek gedaan. Ze willen hoe dan ook hun plan ten uitvoer brengen met behulp van schoolkinderen en mensen met een verstandelijke beperking.
    De brand in 2009 was een ramp. In de loop der tijd echter herstelt de natuur zich hier vanzelf. Een fascinerend proces dat ik bijna dagelijks gadesla. Op de arme bodem groeit al weer een gevarieerd tapijt van mos en korstmos, er groeit struikheide en ook komen er vanzelf bomen op. Het nog steeds rommelige landschap is het biotoop waar zandhagedissen leven en boomleeuweriken broeden. Vanaf het vroege voorjaar is hier hun zang te bewonderen.
    En voor mij is het nu vooral een haast surrealistisch landschap, een open plek tussen twee dennenbossen. Als je op een heuveltop staat dan zie je de zee.
    Local Spirit, waar zijn jullie mee bezig in jullie enthousiasme? Bomen planten is vaak een goed idee in een stedelijk landschap en misschien op een weiland. Niet in dit frivole duinlandschap waar de natuurlijke successie vanzelf al plaats vindt. Zie de bijzondere mossen en korstmossen op de bodem.
    Een oproep aan de scholen om hier nog eens diep over na te denken, misschien contact op te nemen met buurtbewoners en natuurliefhebbers los van Local Spirit( wie zijn jullie?) en Staatsbosbeheer en een meer doordachte afweging te maken……….
    Overigens legt de eerste boom die jullie met veel tamtam in het broedseizoen hebben geplant, een beuk op een duintop, inmiddels langzaam het loodje……

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog