www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Stage bij Staatsbosbeheer

20 december 2021 Boswachter Samuelle van Deutekom in Schoorlse Duinen

We krijgen veel aanvragen van mensen die een (snuffel)stage willen doen bij Staatsbosbeheer. Helaas hebben we niet de tijd om iedereen te begeleiden. Thijmen Veldt was één van de gelukkige die wel bij ons aan de slag kon en deelt hier zijn ervaring.

In de periode van 4-10 tot 8-10 heb ik snuffelstage gelopen bij Staatsbosbeheer in de kop van Noord Holland. Tijdens deze stage heb ik heel veel geleerd over wat het beroep boswachter allemaal inhoudt, welke variaties van boswachters er zijn en welke taken daarbij horen. Ik heb met veel verschillende boswachters mee gelopen dus veel geleerd over welke taken boswachters hebben.

De eerste dag heb ik meegelopen met Marcel (beheerder) die stukken natuurgebied beheerd en bepaald wat er moet gebeuren qua onderhoud en bijvoorbeeld als er gekapt moet worden. De dag begon op het kantoor in Schoorl, daarna zijn we naar ’t Hoekje geweest, dat is een stukje recreatiebos wat Staatsbosbeheer beheerd. We gingen daar heen om te kijken hoe ver de aannemer was met het snoeien van de paden. We zijn ook naar het Kooibosch geweest waar zich een heel uniek stukje natuur bevindt genaamd blauwgrasland.

De tweede dag ben ik met Mikal (boswachter publiek) naar de noordelijke gebieden geweest. Daar heb ik aan het begin van de dag mee geholpen met de vrijwilligers om allerlei klussen te doen, zoals bordjes in elkaar zetten om vervolgens de borden te plaatsen in het natuurgebied. Ook hebben we een paddenstoelen route uitgezet in het gebied.

Dag 3 ben ik met Theo ( boswachter BOA buitengewoon opsporingsambtenaar) naar de Schoorlse duinen geweest om daar te controleren. Theo mag boetes geven om  ervoor te zorgen dat de bezoekers van het gebied zich aan de regels houden, zodat dat de natuur behouden blijft. Ook hebben we die dag ingetekend waar nieuwe hekken moeten komen. Bijvoorbeeld omdat er op sommige plekken nieuwe paadjes zijn ontstaan door mensen die naast de paden hebben gelopen.

Dag 4 ben ik met Yvonne (boswachter publiek) naar de Paardenwei geweest om daar te helpen met de vrijwilligers. Met de vrijwilligers hebben we borden weggehaald. Daarna heb ik een vergadering bijgewoond.

Het was een ontzettend leuke en leerzame stage. Zeker een aanrader als je later iets met de natuur wil gaan doen. Zelf zou ik graag na mijn huidige opleiding (Clusius College) naar de MBO in Velp willen.
Daar kun je de opleiding Bos en Natuurbeheer doen. Later zou ik ook graag boswachter willen worden.
Groetjes Thijmen Veldt.

Wil jij ook stage lopen bij Staatsbosbeheer, kijk dan hier voor alle stageplekken.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog