www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Wandelroutes Schoorlse Duinen aangepast

14 februari 2022 Boswachter Samuelle van Deutekom in Schoorlse Duinen

In de Schoorlse Duinen kan je als wandelaar je hart ophalen. Met 65 km aan wandelpaden en prachtige routes van 4 tot 23 km. Al deze prachtige paden moeten ook onderhouden worden. Bij extreme regen kan er zelfs zo veel schade ontstaan dat paden moeten worden gesloten. Dit betekent dat soms wandelroutes weer moesten worden aangepast.

Terug naar de natuur

Het intensieve gebruik van de paden zorgt voor slijtage. Vaak is dit op te knappen door het vullen van de paden met natuurlijke materialen. Maar na de regenbuien van afgelopen zomer is er op sommige plekken schade ontstaan die we niet duurzaam kunnen repareren. Daarom is er gekozen om deze paden terug te geven aan de natuur. Het oude pad wordt ingeplant met soorten zoals de meidoorn en de Gelderse roos. De bloemen zorgen voor nectar voor insecten, de bessen en zaden zijn voedsel voor vogels en de stekels zorgen voor beschutting voor klein dieren. Zo krijgt de natuur de ruimte.

Foto: Yvonne van de Meer

Routes omleggen

Ondanks dat sommige paden worden afgesloten, is het gelukkig goed mogelijk de bestaande routes te behouden. Daar waar nodig worden ze omgelegd over andere bestaande paden. Het omleggen van de routes is nog een hele puzzel. Maar uiteindelijk is het gelukt, hierdoor hebben we alle routes kunnen behouden. De bewegwijzering in het veld is aangepast door vrijwilligers. Ook kaart van de Schoorlse Duinen en de website zijn aangepast, de nieuwste versie van de Falkplankaart is te koop in het buitencentrum.

Foto: Yvonne van de Meer

Nieuwe bord

Op het voorplein van het buitencentrum staat een groot bord met daarop de routes. Ook deze heeft een update gehad en zal binnenkort geplaatst worden. Deze hebben wij kunnen betalen dankzij een bijdrage van Gemeente Bergen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog