www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Midden in het broedseizoen, honden aan de lijn

6 juli 2022 Boswachter Samuelle van Deutekom in Schoorlse Duinen

Foto: Dennis Gouda fotografie

In het voorjaar en in de zomer broeden de vogels en krijgen veel dieren jongen. We noemen deze periode daarom het het broedseizoen. In deze periode zijn veel dieren extra kwetsbaar. Daarom zijn van 1 maart t/m 1 september de honden alleen aan de lijn welkom in de Schoorlse Duinen. Honden die los lopen kunnen de nesten verstoren of de dieren onnodig veel stress bezorgen, alleen al door de geur die de honden in het bos verspreiden. Aanlijnen zorgt ervoor dat de honden op het pad blijven en de natuur rust houdt. Begin juli zullen de boswachters extra aandacht besteden aan het feit dat de honden aan de lijn moeten.
Lees hier welke dieren je daarmee helpt:

Nachtzwaluw

Veel vogels maken hun nesten veilig hoog in de bomen. Maar de nachtzwaluw geeft de voorkeur aan een plek op de grond in een heideveld. Hier broeden ze van mei tot augustus. Ze leggen 2 eitjes die na ongeveer 3 weken uitkomen. Na twee weken beginnen de jongen al met hun vliegoefeningen en na een maand zijn ze zelfstandig.

Eieren van de nachtzwaluw, foto: Bas van Noord

 

Zandhagedis

De zandhagedis legt in mei-juni haar eitjes in het zand. Rond augustus komen de jongen uit hun ei gekropen. Ze zijn maar 5 tot 6 centimeter lang maar moeten ze zichzelf gelijk weten te reden. Ze groeien snel waardoor ze vaker vervellen dan volwassen dieren.

Jonge zandhagedis, foto: Twan Teunissen

Konijn

Tussen maart en augustus worden de jonge konijnen geborgen in de ondergrondse nestkamer. Ze liggen hier in een nest wat gemaakt is van gras, mos en haar. Na 10 dagen gaan de oogjes open. Na ongeveer 3 weken gaan zijn het nest uit om de omgeving te ontdekken. Vader konijn doet zijn best om indringers weg te jagen.

Jonge konijnen, foto: Sil Schuuring

 

De leukste hond van Noord-Holland

Begin dit jaar zijn de boswachters opzoek gegaan de leukste hond van Noord-Holland. Uiteindelijk is Soof als winnaar uit de bus gekomen. Zij is als boegbeeld te zien op banners en borden bij de gebieden zodat iedereen weet dat de hond aan de lijn moet.

Soof de leukste hond van Noord-Holland, foto: Dennis Gouda fotografie
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog