www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Een strikje om iedere mooie boom

10 november 2011 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Het Formerumer en Hoorner bossen worden begin 2012 flink gedund. Nu al zijn collega’s Rein Jan en Hessel druk in de weer om aan te geven welke bomen weg moeten en welke zeker blijven staan. Daarvoor gebruiken ze kleuren, nummers en touwtjes:

Gele of oranje stip*: Boom wordt gekapt met machine
Touwtje om de boom*: Toekomstboom die blijft staan
Nummer op de boom*: Deze is voor eilanders die brandhout zagen

De bomen die voor het brandhout gezaagd mogen worden staan allemaal langs de zogenoemde brandsingels. Deze dennenvrije stroken zijn aangelegd om een eventuele bosbrand te vertragen en worden nu iets breder gemaakt.

De bomen die met de machine gezaagd zijn worden op vaste plekken langs de wegen op stapels gelegd. Deze plekken zijn aangegeven d.m.v. pijlen.

Sommige bomen mogen absoluut niet weg omdat er bijvoorbeeld een nest van een buizerd in zit. Ook mierenhopen en bomen met spechtengaten moeten blijven staan. Deze dingen gaat boswachter Jan Bunnik aangeven, waarschijnlijk met touw*.

*Het gebruikte touw en de gebruikte verf zijn biologisch afbreekbaar. De touwtjes worden zoveel mogelijk weer verzameld.

reageren

geef een reactie

  • Anoniem
    11 november 2011 om 20:50

    Goede zaak om het bos selectief uit te dunnen. Het komt de kwaliteit alleen maar ten goede. De eerste jaren lijkt het wat een kale bedoening, maar dat is na een paar jaar voorbij.
    Snoeien doet groeien

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog