www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Dennen tegen het stuivende zand, net als vroeger!

16 november 2011 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Van paal 16 tot paal 20 kan het zand in de duinen weer haar eigen gang gaan. De duinen verstuiven en verplaatsen zich naar het zuid-oosten, uniek in Europa! Begin dit jaar werden de duinen bij paal 18 alleen wel erg laag vonden bewoners van Oosterend. Samen met hen en Rijkswaterstaat hebben we toen twee rijen met dennentakken “aangeplant” die het stuivende zand vast moesten houden. En dat vasthouden bleek goed te gaan…

[slideshow]

Wie nu bij paal 18 langs het Peer Gynt plak loopt kan de zee niet meer zien; de dennentakken hebben ervoor gezorgd dat er een zandwal is ontstaan van enkele meters hoog. Alleen de topjes van de dennentakken komen nog boven het zand uit, en dat in nog geen jaar. Op andere plekken mag het zand wel gewoon vrij stuiven en gebeurde juist het tegenovergestelde, in slechts een maand tijd is een oud prikkeldraadraster tevoorschijn gekomen en een bordje van het oude PTT Telecom dat daar een nu ongebruikte telefoonkabel heeft lopen. Wie weet wat voor boodschappen er nog meer onder het zand vandaan komen…

reageren

geef een reactie

 • Ben van den Brink
  18 september 2014 om 10:13

  dennen takken houden het stuivende zand tegen dat word ook op de nieuwe duinen bij Camperduin
  geplant dat werkt goed en krijg je een speels karakter en voorkom je ook dat het over de dijk heen waait, ook word er papierpulp over de nieuwe duin heen gespoten om het stuiven tegen te gaan.

  • Joeri Lamers
   12 november 2014 om 10:23

   Beste Ben,

   Een beetje laat, maar toch nog een reactie. Dat dennentakken of rietschermen goede resultaten bieden om duinen vast te leggen staat buiten kijf. Op Terschelling is echter een andere situatie dan aan de Hollandse kust. Die duinen moeten min of mee rop hun plek blijven omdat vlak erachter dorpen en steden liggen. De duinen op Terschelling mogen stuiven en zich verplaatsen. Op de locatie in dit bericht ontstond echter een te lage plek waardoor bewoners van Oosterend vreesden voor overstroming van de achterliggende duingraslanden. Op andere plekken planten wij hier geen takkenschermen meer, net als dan het planten van helm gestopt is.

   Groet,

   Joeri Lamers

 • Piet Lammerts
  18 november 2011 om 20:05

  Hoe met eenvoudige middelen een doel kan worden bereikt.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog