www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Terugblik op geslaagde Boschplaatexpeditie 2018

14 september 2018 Boswachter Hessel Hek in Terschelling

Afgelopen twee weken was het weer zover. Alle eilander basisschool kinderen uit de groepen 5 t/m 8 kwamen op uitnodiging van Staatsbosbeheer naar de Boschplaat voor een expeditie. 

 

Het is inmiddels de derde keer dat Staatsbosbeheer de Boschplaatexpeditie organiseerd voor de eilander basisscholen. Tijdens de eerste keer werd deze gehouden ter ere van het 100 jarige bestaan van Staatsbosbeheer. Omdat het een groot succes was is toen besloten dat ieder kind op Terschelling deze ervaring een keer moet meemaken in zijn of haar jeugd, zodoende is er om de 4 jaar een expeditie.

Naar de Hoek!

Om 8:30 uur werden de kinderen met leerkrachten en begeleiding verwacht bij de parkeerplaats ter hoogte van Daan Pootjes. Met huifkarren van Rients Terpstra werden ze richting de Boschplaat vervoerd. Halverwege de tocht naar het kamp werden ze opgewacht door professor Simon Chijnspurrie van de Universiteit van Weggeweest. Vanaf hier begon de expeditie en werden de kinderen via het strand meegenomen naar het eerste onderzoek. In de jonge duinen en de oude scherm werden de planten onderzocht die daar groeien. Al struinende en onderzoekende kwamen ze dichter bij het kamp en werden ze opgewacht door Hjallis Mier. Hij vertelde een verhaal over zijn belevenissen in dit gebied. Ook vertelde hij dat een echte eilander niet spreekt over de Boschplaat. Een eilander gaat naar de Hoek! De kinderen konden hier ook: hun bij opa, oma, ooms , tantes etc. gejutte verhalen over de Boschplaat vertellen. Daarna ging de reis verder naar de verblijfplaats, een mooi tentenkamp met tenten van Appelhof om in te slapen en van de KNRM als slechtweervoorziening stond hier klaar als bivak. Zelf was ik daar aanwezig om de groep op te wachten. Na een korte uitleg en een paar veiligheidsregeltjes was het tijd om de slaapplaats op te zoeken en in te richten. En kon iedereen nog even lekker uitrazen.

Kwelderonderzoek

Aansluitend op deze pauze kon de expeditie worden voort gezet. Na de duinen was het nu de beurt aan de kwelder. Onder leiding van collega’s Wanda, Feline en Katelijne werd de groep in drieën gesplitst en kreeg ieder een opdracht voor een onderzoek. Na verloop van tijd werd er van onderdeel gerouleerd waardoor iedereen alles had onderzocht. Er werd gekeken naar resten van vogels op de manier zoals er normaal in een meeuwenkolonie geïnventariseerd wordt. Er was een bodem onderzoek en ook de overige flora en fauna die in het gebied voor komt werd onder de loep genomen.

Veldkeuken

Na deze onderzoeken ging iedereen weer terug naar de basis. Voor de kinderen stond er ranja en koek klaar en voor de begeleiding was de koffie bruin. Om zes uur was het tijd om te eten. In de veldkeuken was een grote pan macaroni klaar gemaakt en kon iedereen de hongerige magen vullen. Na de maaltijd werd de afwas gedaan door de begeleiding en konden de kinderen nog even lekker spelen. 

Kampvuurverhaal

Ondertussen was er ook al een gast bijgekomen die speciaal naar ons toe was gekomen om rond de klok van acht nog een verhaal aan ons te komen vertellen. Harry Horn, Gerrit Doeksen, Hans Blanken en Gossen Smit kwamen gedurende de afgelopen twee weken langs om ons mee te nemen in hun passie voor het gebied. Dit alles gebeurde op het strand en natuurlijk hoort daar een kampvuurtje bij. Hier kregen de kinderen nogmaals de mogelijkheid om een gejut verhaal of zelfs een spookverhaal te vertellen. Nadat het vuur gedoofd was kwam de tijd om de tent op te zoeken en naar bed te gaan. Maar niet voordat er nog even naar de sterren gekeken werd, mits het weer dit toe liet. De kinderen kregen te horen dat je 7 maanden na je verjaardag om 12 uur s’nachts aan de zuidelijke hemel je sterrenbeeld kunt zien en er werd verteld wat lichtvervuiling met de duisternis kan doen. Op de Boschplaat is hier geen sprake van, het is hier nog aarde nacht. Daarom is dit gebied ook een van de Darkskyparken.

De zonsopgang 

Na de nacht werd iedereen rond de klok van zes gewekt. Het was tijd voor een ochtendwandeling. Met een beetje geluk kon je een prachtige zonsopkomst zien. Helaas was dit niet voor iedere groep weggelegd. Na de wandeling stond het ontbijt al weer klaar en werd het langzaam tijd om de spullen te pakken en de tenten schoon te maken voor de volgende groep. Om half tien kwamen de huifkarren weer aan en ging iedereen moe maar voldaan huiswaarts.

Weergoden goedgezind!

Natuurlijk heb je het weer niet voor het uitkiezen, maar ondanks de regen, onweer en harde wind heeft iedere groep op een paar kleine aanpassingen na de hele expeditie kunnen ondernemen. Met het onweer in aantocht is zelfs de strandbus opgeroepen om in te schuilen.Gelukkig was de bui al zo goed als opgelost en bleek dit niet nodig te zijn. We kunnen dan ook terug zien op een meer dan geslaagde Boschplaatexpeditie 2018.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog