www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

De meeuwen voeren het woord

20 juni 2012 Boswachter Remi in Terschelling

De Oerol voorstelling van Cowboy bij nacht, ‘De meeuwen van Tinbergen’, speelt zich af op de Boschplaat. Althans, het onderzoek van bioloog Van Tinbergen, waarover de voorstelling gaat, is gedaan midden op de Boschplaat, in een meeuwenkolonie. De voorstelling ‘de meeuwen van Tinbergen’  speelt zich af aan het begin van de Boschplaat, net naast de parkeerplaats.
Doordat je als toeschouwer in lage duintjes zit, en doordat er echte meeuwen boven het ‘natuurpodium’ vliegen (zou er wat gevoerd zijn..?) waan je je wel echt midden op de Boschplaat. Een ideaal decor voor deze voorstelling. Het gaat over het onderzoek van de bioloog naar aangeleerd en aangeboren gedrag bij meeuwen. En wat blijkt uit de voorstelling, de lijn van het onderzoek is heel goed door te trekken naar mensen… Terwijl Van Tinbergen peinzend door het gras slentert, probeert 1 van de studentes zijn aandacht te trekken door te appelleren aan bij mensen veronderstelt aangeboren (sexuele) prikkels. Rode lippenstift, opvallende kleding en grote…..
Het stuk verandert ‘op subtiele wijze’ van een documentaire-achtige verhaallijn, in een absurdistich geheel.
Ieder kan bij zichzelf te rade gaan of hij/zij door primaire prikkels wordt geleid, net zoals de meeuwen. Bijvoorbeeld in je koopgedrag of partnerkeuze, enz…..

[slideshow]

Als extra optie kunnen bezoekers met een huifkar en 1 van onze collega’s /natuurgidsen mee naar het daadwerkelijke onderzoeksgebied, om van een afstand de meeuwen te bekijken.

Onder de deskundige leiding van (in het geval van de foto’s) collega Jan Bunnik, vroegen de mensen honderduit over het meeuwengedrag. En inderdaad, meeuwen en mensen, ze hebben best wel wat van elkaar weg…

reageren

geef een reactie

  • Arnold Hoogerwerf
    21 augustus 2012 om 09:28
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog