www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Veilig brandhoutzagen van groot belang

14 januari 2014 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Iedereen heeft het vast weleens gezien op hout dat je bij de bouwmarkt koopt, het FSC keurmerk voor hout uit duurzaam beheerde bossen. Ook het hout uit de bossen van Staatsbosbeheer draagt het FSC keurmerk. Behalve dat het bos op een duurzame manier beheerd moet worden, stelt FSC ook veiligheidsvoorschriften op voor werknemers van Staatsbosbeheer en brandhoutzagers. Wanneer bij een controle van FSC blijkt dat niet aan deze voorschriften wordt voldaan kan het keurmerk voor Staatsbosbeheer landelijk worden ingetrokken. Het zelfstandig zagen van brandhout is in dat geval niet meer mogelijk. We voeren daarom zelf geregeld controles uit op Terschelling waarbij brandhoutzagers worden gecontroleerd op het gebruik van de juiste veiligheidskleding en bijvoorbeeld het plaatsen van waarschuwingsborden. De voorwaarden die wij stellen aan het zagen zijn dus ook onderdeel van FSC.

fotoBij de tot nu toe uitgevoerde controles bleek dat de meeste zagers hun zaken goed voor elkaar hadden en met veel plezier hun brandhout aan het zagen waren. Bij een controle op 28 december waren er slechts enkele mensen die bijvoorbeeld geen zaagschoenen of zaagbroek droegen. Eén persoon voldeed aan geen van de eisen en moest tijdelijk stoppen met zagen totdat alles in orde was. We controleren niet alleen vanwege FSC, het dragen van bijvoorbeeld veiligheidskleding is vooral voor de veiligheid van de zager zelf van groot belang. Een ongeluk zit in een klein hoekje en met een kettingzaag levert dit dan vaak ernstige situaties op.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog