www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Dingen die je gaat ontdekken tijdens de excursie De Boschplaat

2 juli 2018 Eilandmeisje in Terschelling
Gids van Staatsbosbeheer, Irma in een cranberryveld

Gids van Staatsbosbeheer, Irma Smit in een cranberryveld

Het is een prachtig uitzicht vanaf het Jan Thijssenduin: verschillende typen landschappen - wad, stuivende duinen, heide, strand, kwelder en polder - samen een geheel vormend. Het beleven van dit landschap, hierboven op het duin -turend met het blote oog of door de verrekijker die ter plekke aanwezig is - is ook letterlijk het hoogtepunt van de excursie. De gedegen kennis van het gebied, waarvan boswachter-gids Irma Smit je onderweg deelgenoot maakte, kabbelt nog na in je hoofd. Excursie De Boschplaat: een ontdekkingstocht met de zintuigen.

De gids van Staatsbosbeheer, Irma Smit, wijst op de kaart die achter haar staat de route aan die we gaan maken tijdens de (volgeboekte) excursie: De Boschplaat. Hoewel, ze haalt meteen eventuele verwachtingen weg: “We gaan niet écht de Boschplaat op, al is het maar net wat je eronder verstaat. Maar tijdens deze excursie komen we wél alle landschappelijke aspecten tegen die daar voorkomen”, stelt ze gerust. Dat maakt nieuwsgierig! We gaan wandelen. Over de Dwarsdijk naar de Grië. Onderweg vertelt ze weetjes over dit gebied. Ook laat ze zeekraal proeven. “Dat is erg lekker, vooral het bovenste stuk – zout en heel gezond!” Ze bukt opnieuw:”Deze vind ik altijd leuk: zilte schijnspurrie, een klein wit bloemetje dat bij aanraking met zeewater dicht gaat. En hier (wijzend) staat zeealsem, dat noemden ze vroeger vlooienkruid. Dat deden ze in de matrassen, tegen de vlooien. Het ruikt heel kruidig.” We kuieren door. Op het wad waggelen een paar bergeenden. Een tureluur vliegt druk heen en weer, waarschijnlijk om zijn nest te beschermen. Dan banjeren we door een stuk hoog gras, tot een zandpad. De wetenschap dat Irma een tekentang meegenomen heeft is een geruststellende gedachte. We struinen weer verder. Irma prikkelt onze neus – ze geeft een tak van de wilde vogelkers door – die ruikt sterk! “Giftig! De bessen daarentegen niet, die worden geplukt voor Terschellinger wilde kersenbier.” Een kruip-door-sluip-doorpad brengt ons naar de heide. We staan stil in een cranberryveld: “Als je goed kijkt zie je al hele kleine besjes groeien. Ze hebben nog even te gaan”, vertelt Irma. Het verhaal van de cranberry, hoe de Amerikaanse veenbes mogelijk hier is gekomen, hoort erbij. De route brengt ons een stukje over het Rozelaantje, om dan een doorsteek te maken – via een pad – naar het Jan Thijssenduin, voor een formidabel uitzicht. “Kijk gewoon rustig rond”, oppert Irma. Sommigen pakken hun eigen verrekijker en spotten een kiekendief, en een buizerd. De welriekende nachtorchis, gevlekte grote kever en harlekijn komen we tegen langs het fietspad dat ons weer terug leidt naar het beginpunt. Met: “Een mooi gebied De Boschplaat en omgeving”, sluit Irma de excursie af. Gelijk heeft ze. En jij kunt mee! Elke woensdagmiddag om 14.00 uur t/m oktober. Kaartjes zijn te verkrijgen bij het VVV. 

In het komende nummer van Terschelling Magazine staat een uitgebreider artikel over deze excursie.

Eilandmeisje is verhalenjutter van Terschelling. Met Staatsbosbeheer jut ze verhalen. Omdat we samen geloven in de kracht van verhalen. Dat verbindt ons met een plek: dit eiland, waar de natuur altijd in beweging is.

reageren

geef een reactie

 • Marije
  19 mei 2022 om 15:49

  Vanaf welke leeftijd is een dergelijke wandeling te doen?

 • Rita
  3 juli 2018 om 19:35
 • Jaap Spits
  3 juli 2018 om 13:02

  Ik lees Eiland meisje IN Terschelling.
  Zou graag willen weten waar ze is INgegraven, dan kan ik haar bevrijden.
  Ze is waarschijnlijk OP Terschelling.
  Graag zulke domme fouten vermijden in de toekomst, het staat zo slordig.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog