www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Drie redenen om een kerstboom zelf te zagen op Grootduin

18 december 2018 Eilandmeisje in Terschelling

Oh dennenboom, oh dennenboom .. En dan te bedenken dat de meeste mensen gewoon een spar hebben staan voor de feestdagen. Op Terschelling is het wel gangbaar een echte den neer te zetten. En wat is er dan mooier om die zelf te kappen? Het was afgelopen zaterdagochtend lekker druk op Grootduin. Twijfel je of een kerstden iets voor jou is? Ik geef je drie redenen waarom je voor de bijl mag gaan.

Iemand die je al vele jaren hier verwelkomt is Rits Sixma, werkzaam bij de gemeente Terschelling als uitvoerder groenbeheer. Ook is er altijd een medewerker van Staatsbosbeheer bij. Boswachter Iris de Boer staat zich vandaag bij het vuurtje te warmen, want het is een ijskoude dag. En wat fijn is: voor gereedschap is gezorgd. Handschoenen en zagen liggen klaar, en je mag zelf een boom uitzoeken. 

Terwijl we struinen over het duin, op zoek naar een mooi exemplaar, bedenk ik wat een rijkdom het toch is om op zo’n manier aan je boom te komen. En dan is het nog duurzamer ook!

Zoontje Jelle loopt aan het handje mee en ik zie meer eilanders die hun kinderen hebben meegenomen. Na een mooie den te hebben gevonden, nemen we plaats op een bankje en schenkt Iris voor ons warme chocolademelk in. De pondkoek staat op tafel en vindt gretig aftrek. Alle kinderen mogen een kleurplaat uitkiezen en krijgen potloodjes mee, o.a. in de kleuren van de Terschellinger vlag. 

Eenmaal thuis zet manlief de den in een pot en helpt buurmeisje Louise (5) mee met versieren, terwijl Jelle ligt te slapen. We hebben dikke pret!

Zo’n boom met lichtjes en gekleurde ballen, het tovert als vanzelf een glimlach op je gezicht. 

Na een paar uur roept Jelle dat hij wakker is, en wanneer hij de opgetuigde boom in de woonkamer ziet kijkt hij zijn ogen uit. De oh’s en ah’s zijn niet van de lucht. Op de vraag of hij het mooi vindt antwoordt hij volmondig: ja! En het mooiste cadeau voor de feestdagen is om elke ochtend de verwondering weer te zien op zijn gezichtje als we de lichtjes aan doen.

Ten slotte, de drie redenen waarom een kerstboom zelf kappen zo leuk is:

  1. Je besteedt je tijd op een prettige manier en bespaart geld. Warme chocolademelk en pondkoek krijg je er gratis bij.
  2. Een spar bij een winkel kopen beklijft minder. Maak met elkaar van een belevenis op Grootduin een nieuwe herinnering!
  3. Met recht mag je zingen: oh dennenboom, oh dennenboom..

Ook zagen?

Zaterdag 22 december van 10.00 – 15.00 uur is de laatste mogelijkheid om bij de gemeente en Staatsbosbeheer je eigen kerstden te zagen.

Eilandmeisje is verhalenjutter van Terschelling. Met Staatsbosbeheer jut ze verhalen. Omdat we samen geloven in de kracht van verhalen. Dat verbindt ons met een plek: dit eiland, waar de natuur altijd in beweging is.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog