www.boswachtersblog.nl/ Texel

Kom naar Buiten en leef je Uit! Natuurwerkdag Texel 2 november

24 oktober 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

SONY DSC

Kom naar buiten en leef je uit. Help zaterdag 2 november mee boomopslag te verwijderen in de Dennen in het Nationaal Park Duinen van Texel . Als bomen verdwijnen, krijgen verschillende heidesoorten meer ruimte zoals bijvoorbeeld struikheide. Hiervan profiteren onder andere weer de heizijdebij en de vlinder het heideblauwtje.

Het verzamelpunt ligt op de hoek van de Randweg en de Reuverslandweg in De Dennen. De Struners en de Skarrelaars, de jeugdafdelingen van het Texelse IVN, gaan hier aan het werk onder leiding van Staatsbosbeheer en kunnen nog meer helpende handen gebruiken.
De werkdag begint om 9.30 uur en eindigt om 15.30 uur. Regelmatig worden pauzes gehouden, waarbij gezorgd wordt voor limonade. Trek stevige werkschoenen en goede werkkleding aan.

Uit de duinheide van het Moesvlakkie wordt onder leiding van Staatsbosbeheer opslag verwijderd. Zo verandert de heide niet langzaam in bos. Hier groeit vooral struikheide, die weer voedselplant is van het zeldzame heideblauwtje. Deze dagvlinder legt eieren tegen de voet van de stam van de heidestruikjes. De rupsen eten in het voorjaar het verse blad. De vlinders leven van de nectar van de heidebloemen. De heizijdebijen eten de nectar en verzamelen stuifmeel van struikheide als voedsel voor hun larven. Zij zorgen ook voor de bestuiving van de plant, die daardoor zaad kan vormen. Ze graven hun nest op kale plekken. Dankzij het tegen gaan van de bosvorming blijft deze hele levensgemeenschap bestaan. Ook blijft zichtbaar dat hier vroeger een heel uitgestrekt heidegebied lag.

Dit is één van de ruim 400 plekken waar gewerkt wordt op de twaalfde Landelijke Natuurwerkdag. Duizenden deelnemers gaan dan in heel Nederland een dag actief aan de slag in bos, heide, vennen, trilveen of duingebied.
De Natuurwerkdag wordt georganiseerd door tien natuurorganisaties. Samen wordt er gewerkt aan onderhoud van natuur en landschap. In korte tijd krijg je als vrijwilliger een goed beeld van de gevarieerde werkzaamheden die natuur- en landschapsorganisaties verrichten.

Vooraf aanmelden: www.natuurwerkdag.nl of bel 0900 – 7770900

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog