www.boswachtersblog.nl/ Texel

Wadlopen in De Slufter op Texel

23 augustus 2014 Boswachter Erik van der Spek in Texel

IMG_0226
IMG_0228

Normaal moet je om te kunnen Wadlopen de Waddenzee opzoeken. In het struingebied van De Slufter op Texel kan het ook langs de Noorzeekust. In en langs de afgesneden bocht van de Slufterkreek is ondertussen ongewoon veel slik afgezet voor een strandkwelder. Bij laag water kun je hier dus wadlopen. Een spannende activiteit voor kinderen, er kunnen wel eens laarzen in het slik achter blijven. Maar dan is er vast wel een ouder die voor redding zorgt.
IMG_0231

IMG_0235
De net binnen de duinen gelegen bocht van van de Slufterkreek is een paar jaar geleden afgekort door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Vroeger werd deze bocht door de natuur afgesneden wanneer de kreek bij het strand ver naar het noorden liep. Doordat uit zorg voor de kustveiligheid de kreek maar binnen een beperkt gebied mag bewegen werd de bocht binnen de duinen steeds langer. Uit een TNO onderzoek is bekend dat zodra de totale lengte van de kreek te lang zou worden De Slufter zou kunnen verzanden. Daarom is Staatsbosbeheer blij met deze kunstmatige afsnijding. Ondertussen loopt er onderzoek om te kijken of het veilig is de natuur hier wel haar eigen gang te laten gaan en wat dit dan voor natuur in De Slufter voor effect heeft.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog