www.boswachtersblog.nl/ Texel

Geocachers aan de slag voor beschermde vlinders op Texel

28 augustus 2014 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Rupsen van de duinparelmoervlinder leven op viooltjes, die profiteren van lichte overstuiving
Rupsen van de duinparelmoervlinder leven op viooltjes, die profiteren van lichte overstuiving

Op zondag 31 augustus gaat een groep mensen aan de slag voor vlinders in de duinen van Texel. Er worden werkzaamheden gedaan die beschermde vlinders, die in dit gebied leven, ten goede komen. Het werk wordt gedaan tijdens een CITO-evenement, georganiseerd door Staatsbosbeheer en De Vlinderstichting.
Geocaching is een buitenactiviteit waarbij mensen met GPS op zoek gaan naar caches (schatten). Aangezien heel veel van die caches in de natuur verborgen liggen, doen geocachers graag iets terug voor de natuur. Hiervoor zijn speciale activiteiten, CITO-events genoemd. Dat staat voor Cache In, Trash Out. Het kan betekenen dat men gezamenlijk zwerfafval uit een bosgebied haalt, maar ook andere werkzaamheden zijn mogelijk.
De kommavlinder legt bijvoorkeur eieren op polletjes schapengras aan de rand van open zand
De kommavlinder legt bijvoorkeur eieren op polletjes schapengras aan de rand van open zand

Op 31 augustus gaat er een groep aan de slag in de Eierlandse duinen. In dit gebied komen veel bijzondere vlinders voor. Erik van der Spek, boswachter van de Eierlandse duinen: “Het hoofddoel van de dag is handmatig plaggen (de bovenlaag van de bodem afschrapen), om stukjes te maken waar het zand weer gaat stuiven. We doen dit voor 3 soorten parelmoervlinders en kommavlinder, graafbijen en graafwespen. We zijn trots op ons gebied en verheugd dat er een groep vrijwilligers aan de slag gaat!“
Kars Veling, projectleider bij De Vlinderstichting, beaamt dit: “Veel vlindersoorten zijn de laatste tientallen jaren hard achteruit gegaan en de Eierlandse duinen zijn een belangrijk leefgebied voor vlinders. Daarom is het nodig maatregelen te nemen, zodat de vlinders behouden blijven.”

Onder begeleiding van Staatsbosbeheer en een expert van De Vlinderstichting gaat de groep ‘plaggen’ (de bovenste laag van de bodem afschrapen), zodat er in deze duinen weer wat verstuiving kan optreden. De duinnatuur heeft enige verjonging door verstuiving nodig om alle soorten die er thuishoren een plaats te geven. In het voedselarme duin groeien ook met de beperkte hoeveelheid extra stikstof die in de Texelse lucht zit grassen zo goed dat typische duinplanten minder kans krijgen. Er zijn dan bijvoorbeeld minder duinviooltjes, voedsel voor de rupsen van de parelmoervlinders of kale plekken waar graafbijen kunnen nestelen. Dankzij de werkzaamheden ontstaat ruimte voor planten waar vlinders van leven.

Zilveren zandbijen hebben kaalzand nodig om hun nest in te bouwen.
Zilveren zandbijen hebben kaalzand nodig om hun nest in te bouwen.

De Vlinderstichting organiseert in 2014-2015 op tenminste tien verschillende plekken in Nederland een CITO-event waarbij de geocachers aan het werk gaan voor vlinders en libellen. Alle activiteiten worden gepubliceerd op www.geocaching.com onder de naam vlinderteam. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

 • Lisette Theijssen
  28 augustus 2014 om 08:48

  Kan ik, als vlinderteller op de Tuureluur momenteel ook meedoen die dag?

  Warme groet van Lisette Theijssen

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   28 augustus 2014 om 10:00

   Dag Lisette,

   er is door afmelding ruimte ontstaan, dus je bent van harte welkom om mee te komen werken. We verzamelen vanaf 11.30 op het parkeerterrein bij P 28 en starten om 12.00 met een lunch, om 16.15 zit de middag er op.

   vriendelijke groet,
   Erik van der Spek

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog