www.boswachtersblog.nl/ Texel

Loodsmansduin op Texel drempelvrij toegankelijk, werk in uitvoering!

3 september 2014 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Een oude wens van Staatsbosbeheer gaat in vervulling: de toegang naar het uitkijkpunt Loodsmansduin in het Nationaal Park Duinen van Texel bij Den Hoorn wordt drempelvrij gemaakt. Het wandelpad wordt hier zo verlegd dat er geen trappen meer nodig zijn om bij het uitkijkpunt te kunnen komen. Hiermee wordt het uitkijkpunt ook voor mensen in bijvoorbeeld een scootmobiel bereikbaar. De natuurlijke drempel van een 24,3m hoog duin blijft. Het bestaande pad wordt zo verlegd dat de natuurlijke hellingen een logisch pad vormen. De straatwerkzaamheden duren circa 4 weken.

Het Loodsmansduin is een hoog duin van waar vandaan vroeger de loodsen uit het dorp naar klanten uitkeken. Later bouwde het Nederlandse leger er de commandopost van de Batterij Den Hoorn, onderdeel van de stelling Den Helder. Nu is het een uitkijkpunt op het op een na hoogste duin (24,3m) van Texel voor de bezoekers van dit deel van het Nationaal Park Duinen van Texel.

Drempelvrije toegang
In het Verbeterplan Recreatieve Infrastructuur van het Nationaal Park Duinen van Texel was deze oplossing voorzien. Het nieuwe pad gaat via natuurlijke glooiingen in de duinen zo lopen dat het tussen de commandopost en de iets lager gelegen Duitse bunker 10021 komt te liggen. Vanaf dit pad kan dan een helling naar de commandopost worden gerealiseerd. De mogelijkheid om door bunker 10021 heen te lopen blijft bestaan. Overbodig geworden delen van het oude pad worden weggehaald, hier kan de natuur haar gang weer gaan.

Loodsproject
De Stichting Loodsen Den Hoorn heeft het initiatief genomen om plannen te maken om het dorp en de omgeving op een gestructureerde manier verder te ontwikkelen. Het Loodsproject waarin deze plannen zijn samengebracht heeft ook betrekking op terrein van Staatsbosbeheer. Het Loodsproject ziet het Loodsmansduin als een van de Loodsbakens in het landschap waar bezoekers moeten kunnen genieten. Dankzij de subsidie van het Waddenfonds voor het Loodsproject kan dit nu worden gerealiseerd.

Werk in uitvoering
Het werk wordt in opdracht van het Loodsproject uitgevoerd onder leiding van beheerder Bart Witte van Staatsbosbeheer. Het feitelijk werk gebeurt door medewerkers van Tatenhove BV. Het oude pad blijft beschikbaar tot het nieuwe pad klaar is, wel is het uitkijkpunt tijdens de werkzaamheden niet of nauwelijks toegankelijk.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Texel, third day | Dear Kitty. Some blog
    3 september 2014 om 13:51

    […] Loodsmansduin path reconstruction: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog