www.boswachtersblog.nl/ Texel

Geniet vanaf 1 augustus van extra wandelroutes op Texel

7 augustus 2018 Boswachter Charlotte Biskop in Texel
Groene route paal 28

De groene route vanaf paal 28 richting De Slufter

Goed nieuws voor de avontuurlijke wandelaar: vanaf 1 augustus valt er extra veel te wandelen op Texel. Het broedseizoen in het Nationaal Park Duinen van Texel zit er weer bijna op. En dat betekent dat de groene wandelroutes die buiten het broedseizoen extra beschikbaar zijn voor wandelaars, weer open gaan.

Wandel tussen vrolijk gekleurde vlinders naar De Slufter

Een van deze wandelroutes is het prachtige stuk langs de duinen vanaf paal 28, langs de Lange Dam richting de monding van De Slufter. De route is op dit moment een walhalla voor vlinderliefhebbers. Je ziet er regelmatig duinparelmoervlinders en heivlinders en op bepaalde plekken verzamelen zich massaal icarusblauwtjes. Deze opvallend gekleurde vlinders komen algemeen voor in Nederland, maar zijn dankzij hun blauwe kleur een plezier om naar te kijken. Ze vliegen laag boven bloemen en slapen ’s nachts in groepjes bij elkaar.

De wandeling leidt je door het vogelrustgebied van de noordelijke Slufter. Als je geluk hebt kun je hier een velduil zien. Zwaluwen scheren vlak over je hoofd langs op zoek naar insecten en bijen vliegen van bloem tot bloem om stuifmeel te verzamelen. Ook op warmere dagen is deze route een aanrader. Je wandelt op je gemak richting De Slufter, waar je op het strand een heerlijk verfrissende duik kunt nemen in de zee.

Vlinder wandelroute paal 28
Langs de groene wandelroute vanaf paal 28 zijn volop vlinders te zien

Badende Schotse hooglanders en commandopost Loodsmansduin

Een andere groene route kun je starten bij ’t Grote Vlak. Je vindt de start van deze route langs Hoornderslag richting paal 9. Aan de linkerkant van de weg staat de toegangspoort. Het beginpunt is alvast fenomenaal. Op warme dagen zoeken de Schotse hooglanders die in dit gebied grazen, verkoeling in de plas. Let goed op terwijl je langs de Moksloot loopt, je ziet in het water de vistrappen voor de driedoornige stekelbaarsjes. Door deze trappen kunnen de stekelbaarsjes vanuit de zee, waar ze zijn opgegroeid, het zoete water bereiken. Hier leggen ze hun eieren.

Je loopt verder langs het Pompevlak tot je aankomt bij de Mokweg. Sla linksaf en loop over de Mokweg tot het Paadje van Dijver, dit is een stukje gele route. Vervolg je route tot je linksaf kunt slaan richting de commandopost van Batterij den Hoorn op Loodsmansduin. Dit rijksmonument vormde de centrale vuurleiding van de kustbatterij in de tweede wereldoorlog. Daarnaast is het een prachtig uitkijkpunt, je kunt van Den Helder tot de vuurtoren kijken.  Loop nog verder door en neem op het laatste stuk de groene route terug naar het beginpunt.

Onverharde paden voor enthousiaste wandelaars

Je kunt deze wandelroutes natuurlijk ook andersom lopen. De groene paden zijn onverharde en vaak wat ruigere paden, waar je later in het jaar laarzen nodig kunt hebben. Alle groene routes vind je op de Falk-kaart van Texel. Let op: niet alle groene routes zijn vanaf 1 augustus geopend. De route achter De Geul blijft nog tot 1 september dicht omdat het dicht langs de lepelaarkolonie loopt. En het pad door de Mandenvalleien in de Eierlandse duinen opent vanaf 16 augustus. Hier zitten nog veel jonge meeuwen in de kolonie.

Bijzondere prachtkever gevonden op Texel

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog