www.boswachtersblog.nl/ Texel

Een dun lijntje

29 juni 2023 Louise van der Sluis in Texel

Zwarte Zeekoet wordt aangevallen door hond op strand; Black Guillemot attacked by dog at beach

De lijn tussen wat kan en wat mag is soms best dun. Ook is er een dun lijntje tussen wat mag en wat wenselijk is. Daar lopen wij als natuurbeheerders nogal eens tegenaan. Vooral als het weer drukker wordt op Texel en meer mensen eropuit trekken in de natuur. En zeker in het broedseizoen. Regelmatig komen er bij Staatsbosbeheer meldingen binnen over mensen die toch de afgesloten groene routes bewandelen of die hun hond loslaten op plekken waar dat niet mag.

Want ja, je kan over het lijntje stappen dat een groene route blokkeert. En ja, je kan het bordje negeren waarop staat dat je hond aan de lijn moet. Maar het mag niet. En natuurlijk is het jammer dat je deze prachtige paden tussen 1 maart en 1 september niet mag lopen. Maar dat is niet voor niks. We leggen graag uit dat we in het broedseizoen paden afsluiten om broedvogels rust te gunnen. En dat is hard nodig want van veel soorten lopen de aantallen hard terug.

In de afgelopen weken hebben zich verschillende incidenten voorgedaan met loslopende honden. Op diverse plekken werden vogels doodgebeten en op het strand werd een zeehond fataal verwond door een loslopende hond. Het is geen fraai gezicht als een vogel wordt verscheurd door een hond. Alle honden hebben een jachtinstinct. Ruikt hij ‘wild’, dan wordt dat instinct geprikkeld en willen de meeste honden het dier opsporen. Met vaak desastreuze gevolgen.

De dode vogels, en soms dus ook zeehonden, schapen of lammetjes, zijn de zichtbare schade aan de natuur. De onzichtbare schade die loslopende honden aanrichten, is misschien nog wel groter. In de Eierlandse Duinen treffen we regelmatig rondstruinende honden aan. Wat de baasjes niet zien, en misschien ook niet weten, is dat daar tapuiten broeden. Die maken hun nesten in de grond en gaan ervandoor als daar honden langs lopen. Dan gaat zo’n nest verloren. En dat geldt in de natuur eigenlijk voor bijna alle dieren: die zijn bang voor honden en slaan op de vlucht als er een hond te dichtbij komt.

Op aantal plekken, zoals in de Dennen, mag je hond wel los. Ook hier is het in het broedseizoen wenselijk om hem toch zoveel mogelijk aan de lijn te houden, om broedende nachtzwaluwen en houtsnippen hun rust te gunnen. En beste hondenbezitters, er is nog een andere goede reden om je hond in deze tijd vaker aan de lijn te houden (dus ook als het niet moet): zijn eigen veiligheid en gezondheid. Nog steeds is er de dreiging van een vogelgriep-uitbraak. Gelukkig hebben we dit seizoen op Texel nog geen grote uitbraken gehad, maar we vinden wel op veel plekken dode vogels, waarvan een deel is gestorven door vogelgriep. Ook die vogelkadavers zijn uiterst besmettelijk en gevaarlijk voor honden. Uit onderzoek is al gebleken dat zoogdieren besmet kunnen raken met het virus als ze van dode vogels vreten. Dus dan toch maar de hond aan een (dun) lijntje!

 

reageren

geef een reactie

 • Pieter den Hertog
  2 augustus 2023 om 22:04

  Regelmatig kom ik wandelend in de Slufter mensen met niet aangelijnde honden tegen. Op aanspreken heb dezelfde ervaring als gemeld in bovenstaande reacties. Is een hondenverbod in bepaalde natuurgebieden niet beter, namelijk duidelijker, te handhaven?

 • Hans van den Boorn
  29 juni 2023 om 21:45

  Ik ben een actieve vogelaar uit Maastricht en kom in vele natuurgebieden in vooral Limburg en aangrenzend Belgisch Limburg maar ook in de Duitse Eifel. Opvallend is dat in Limburg in veel natuurgebieden in 9 van de 10 gevallen honden loslopen en buiten Nederland in slechts 1 of 2 van de 10 gevallen. En in deze laatste situatie wordt de hond direct aangelijnd als wandelaars/vogelaars in het zicht komen. Ik heb in Nederland meerdere keren hondenbezitters aangesproken op het feit dat hun hond aangelijnd dient te zijn, bij elk natuurgebied van welke organisatie/stichting dan ook staat dat bij de ingang duidelijk aangegeven, en steeds opnieuw krijg je een antwoord in de trant van waar bemoei je je mee. In sommige gevallen leidt dit dit agressieve reacties. Ik krijg steeds meer de indruk dat vele mensen denken van ik bepaal zelf wel wat mag en wat niet mag. Met als gevolg veel dieren (vogel) leed tot gevolg!
  Mijn voorstel is om stringenter te handhaven en te beboeten, een gesprek of een waarschuwing helpt niet meer.

  • Jos van den Berg
   2 augustus 2023 om 17:33

   Helemaal mee eens, Hans. Zeer herkenbaar. Ook op Texel spreek ik regelmatig mensen met loslopende honden en mountainbikers aan, die de verbodsborden negeren. In de meeste gevallen krijg ik een grote bek of doen ze alsof ze je niet horen. Pure onwil. Handhaven en bekeuren. Dat vereist echter wel boswachters, die in het veld zijn en ook nog opsporingsbevoegd zijn….. En dat zijn er helaas te weinig.

  • Peter
   28 februari 2024 om 09:37

   Helaas helemaal herkenbaar, Soms zeer agressieve reacties gehad op aanspreken van mensen op loslopende honden…. dit vraagt om een hele simpele hondbindende maatregelen te communiceren in media en op de boot: ALTIJD HOND AANGELIJND OP TEXEL, klaar…Op aangegeven “speelvelden” mag u hond onder toezicht los lopen…..En ga me nou niet vertellen dat dit niet uitvoerbaar is…..En verplichte halsmband met geïntgreerde zakjes voor de behoefte van de hond…ook aan te schaffen bij de VVV op Texel…En ja dan heb ik nog iets extremers; Gewoon geen honden meer toestaan, maar ja dat is niet realistisch…

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog