www.boswachtersblog.nl/ Texel

Bijzondere prachtkever gevonden op Texel

6 augustus 2018 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Foto: Laurens Kikkert

Bij de werkschuur van Staatsbosbeheer op Texel is de prachtkever Buprestis novemmaculata gevonden. Tot nu toe was deze kever voor Nederland alleen bekend uit het duinbos van Bergen en Schoorl, de eerste waarneming daar is uit 1997.

Bupestris novemmaculata is een bronskleurige kever (12-20mm) met een opvallende gele vlekken tekening. De larve ontwikkeld zich in pas gestorven dennen of anderen naaldbomen; vooral in stronken en oude stammen. Vermoedelijk leeft de larve twee jaar van het hout voordat het een prachtkever wordt. Deze soort komt in grote delen van Europa en Noord-Afrika voor. Vermoedelijk is de dichtstbijzijnde natuurlijke populatie in de Elzas te vinden. Van geïsoleerde populaties wordt gedacht dat zijn ontstaan door dat larven of poppen versleept zijn met onbewerkt hout. Dit kan ook hout zijn dat als verpakkingsmateriaal is gebruikt, b.v. pallets. Vrij open duinbossen met geaccidenteerd terrein zorgen voor voldoende zonnige en luwe warme plekken waar deze warmte minnende soort zich goed thuis voelt.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog