www.boswachtersblog.nl/ Texel

AquaTX organiseert grootschalige schoonmaak Nationaal Park Duinen van Texel

15 september 2014 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Vuilruim actie in De Slufter in maart Foto: Edwin van Egmond
Vuilruim actie in De Slufter in maart Foto: Edwin van Egmond

Honderden Texelse scholieren gaan dit najaar en komend voorjaar aan de slag om het Texelse duingebied van zwerfafval te ontdoen. De actie is een initiatief van AquaTX, in samenwerking met Nationaal Park Duinen van Texel, de Texelse basisscholen, Staatsbosbeheer en TexelTours.

De bovenbouwgroepen gaan gewapend met handschoenen en vuilniszakken het rondslingerend afval in het gebied te lijf. Tussendoor voeren zij in kleine groepjes opdrachten uit. Nagenoeg alle scholen doen mee. De leerlingen worden door bussen van TexelTours, gastheer van het Nationaal Park, naar de duinen gebracht. Iedere groep krijgt een stuk natuur toegewezen waar de vervuiling het ergst is. Ter voorbereiding op het veldwerk is door Ecomare een lesprogramma ontwikkeld dat is gericht op drinkwater, flora en fauna in het nationaal park en de gevolgen van afval in de natuur.

De schoonmaakactie houdt direct verband met de beeldende leerlijn van Artex en het project ‘Kunst in de klas’, dat wordt verzorgd door kunstenaar Maurice Christo van Meijel uit De Koog. Voor het thema van dit jaar ‘Ruimtelijk Vormgeven’ gaat hij met de leerlingen een kunstwerk maken van afval. Het in de duinen verzamelde zwerfvuil zal hiervoor worden gebruikt. De Jozefschool is aanstaande vrijdag die eerste school die afval gaat opruimen. Die start met circa 90 leerlingen in de noordelijke Slufter.

reageren

geef een reactie

 • Blewbird
  16 september 2014 om 18:06

  Ik kom gauw weer kijken. Prachtactie en mooi blog!

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   17 september 2014 om 07:12

   bedankt en tot ziens

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog