www.boswachtersblog.nl/ Texel

Vuilruimen in De Slufter, Staatsbosbeheer zoekt hulp op 14 maart

4 maart 2015 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Vuilruim actie in De Slufter in 2014 Foto: Edwin van Egmond
Vuilruim actie in De Slufter in 2014 Foto: Edwin van Egmond

Traditiegetrouw wordt in maart met de inzet van vrijwilligers het zwerfafval geruimd in De Slufter in het Nationaal Park Duinen van Texel. Deze keer organiseert Staatsbosbeheer de grote schoonmaakactie op zaterdag 14 maart. Mensen die graag aan deze actie willen meewerken zijn welkom vanaf 09.30 in de Slufter. Verzamelpunt is de overzijde van de trap aan het eind van de Slufterweg. Het vuil ruimen duurt tot 13.00 uur. Voor een warme versnapering wordt gezorgd. Ook AquaTX werkt dit jaar mee aan deze actie.
Slufter vloedmerk
Vloedmerk
Elke winter loopt De Slufter in het Nationaal Park Duinen van Texel enkele malen vol met zeewater uit de Noordzee. Dat levert, zodra De Slufter weer leeg stroomt, een mooi vloedmerk op. In de Slufter bestaat dit grotendeels uit natuurlijk aanspoelsel . Een vloedmerk biedt een bijzondere levensgemeenschap van planten en dieren. De rottende resten zorgen voor bijzondere leefomstandigheden op de grens van de zoute kwelder en de voedselarme duinen. Vooral dikke lagen rottend materiaal kunnen soortenrijk zijn. De insectensoorten strandoproller, een pissebed, wiervliegen en de strandkortschild leven in deze zone. Bij schoonmaak acties is het van groot belang dat dit natuurlijk materiaal ongestoord blijft liggen.

Ondersteuning
Dankzij de steun van verschillende organisatie kan deze jaarlijkse schoonmaakactie plaatsvinden. Staatsbosbeheer zorgt voor vuilniszakken en werkhandschoenen. De gemeente Texel neemt de afvoer van het vuil naar het overslagstation voor zijn rekening. Landroverclub Texel zorgt voor het vervoer van het verzamelde vuil in De Slufter. Café Restaurant De Slufter zorgt voor een warme kop soep na afloop.
Vanwege de organisatie weten we graag hoeveel mensen komen helpen. Meld u dus zo mogelijk aan via l.bremer@staatsbosbeheer.nl

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Grote schoonmaak Slufter - Texel
    11 maart 2015 om 12:53

    […] weten?Lees meer over de Slufter in onze digitale encyclopedie. In het blog van de boswachter kun je meer lezen over de actie. Bekijk de website van […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog