www.boswachtersblog.nl/ Texel

Bakhuis hoeve Dorpzicht op Texel wordt gerestaureerd door Staatsbosbeheer

17 september 2014 Boswachter Erik van der Spek in Texel


Er staan op Texel nog maar een paar bakhuizen bij boerderijen en alleen bij Dorpzicht is de bakoven nog aanwezig. Terwijl het woonhuis Rijksmonument is en redelijk is onderhouden heeft het bakhuis geen beschermde status en verkeert het in slechte staat. Het oorspronkelijke dak is in de loop van de tijd vervangen door een golfplatendak en een slag gedraaid. Omdat Staatsbosbeheer niet alleen beheerder van natuur en aanbieder van recreatie mogelijkheden is, maar ook landschap en cultuurhistorie een warm hart toedraagt is besloten het bakhuis te restaureren. Daar is Bouw- en Timmerbedrijf Texel nu hard aan het werk.

Vanuit Staatsbosbeheer is boswachter Edwin van Egmond de trekker van dit project. Met advies van Wilma Eelman maakte hij een plan om het bakhuis weer zoveel mogelijk in oude glorie te herstellen. Het bakhuis krijgt weer een dak in de oorspronkelijke richting, dat met grijsblauwe dakpannen wordt gedekt. Grijsblauw is de dakpannenkleur die bij de polder Eierland hoort. Gebouwen die in de Russenoorlog beschadigd zijn kregen bij herstel oranje dakpannen. Andere dakpannen waren op dat moment niet leverbaar. Voor de restauratie kon gelukkig nog een voorraad bijpassende oude stenen en pannen worden gevonden. Naar verwachting is het werk in de loop van oktober klaar.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

 • dakpannen
  17 oktober 2014 om 14:47
  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   17 oktober 2014 om 15:46

   bedankt

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog