www.boswachtersblog.nl/ Texel

Aan het werk voor de tapuit in de Eierlandse Duinen

10 september 2015 Jitske Esselaar in Texel

Vandaag hebben 30 medewerkers van de Vogelbescherming ongeveer 15 hellingen geplagd in de Eierlandse Duinen in het noordelijk deel van Texel. Het gaat om kleine stukjes van ongeveer 5 bij 5 meter waar de vegetatie is weggehaald.

Een geplagde helling
Een geplagde helling

Het doel van het plagwerk is het terugbrengenvan kaal zand en het weghalen van hoge grassen. Op het kale zand kunnen verschillende kruiden weer ontkiemen, bijvoorbeeld duinviooltje en hondsviooltje. Dit soort vegetaties zijn belangrijk voor de tapuit die hier zijn voedsel zoekt. De Eierlandse duinen zijn een belangrijke broedplaats voor tapuiten. In 2015 zijn er maar liefst 30 broedparen geteld, dit is een geweldig aantal voor deze sterk in aantal afgenomen soort!
Ook voor de drie op Texel voorkomende parelmoervlinders zijn de kale stukjes belangrijk. De grote parelmoervlinder, de kleine parelmoervlinder en de duinparelmoervlinder zetten hun eitjes af op viooltjes.

Boswachter Jitske Esselaar

reageren

geef een reactie

  • Helping wheatears, butterflies on Texel island | Dear Kitty. Some blog
    11 september 2015 om 10:09

    […] from a 10 September 2015 blog post by warden Jitske Esselaar on Texel island in the […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog