www.boswachtersblog.nl/ Texel

Loslopende katten worden in beeld gebracht in Nationaal Park Duinen van Texel

7 december 2015 Boswachter Erik van der Spek in Texel
(c) Klaas de Jong
(c) Klaas de Jong

Loslopende katten kunnen de natuur veel schade doen. Niet alleen in natuurterreinen, maar ook in landbouwgebieden, dorpen en steden. Om meer zicht te krijgen op het effect van verwilderde katten op de natuur in het Nationaal Park Duinen van Texel wordt binnenkort onderzoek gestart. U kunt hiermee helpen door waarnemingen van verwilderde katten door te geven via waarneming.nl.

Katten en de natuur

De natuur in Nederland wordt op veel manieren door mensen beïnvloed. De grootste invloed heeft de vermindering van oppervlakte. Ooit was Nederland een natuurgebied waarin ook wat mensen leefden. Nu leven we in een cultuurlandschap waarin ook nog wat ruimte is voor natuur. Ook op kleinere schaal beïnvloeden mensen de resterende natuur en de huisdieren die mensen houden hebben dit ook. Onder andere doordat mensen hun huisdieren maar beperkt thuis houden. Maar ook zijn er 100.000 katten achtergelaten volgens dierenarts Peter Klaver. Deze zwerfkatten bedreigen vogels en andere dieren.

Veel slachtoffers
Een groot deel van de 3 miljoen Nederlandse huiskatten loopt regelmatig buiten. Loslopende katten doden dieren, zoals jonge vogels, de beschermde noordse woelmuis, kikkers en salamanders en grote insecten zoals vlinders. Waar het normaal gevonden wordt dat honden gecontroleerd, al dan niet aangelijnd, worden uitgelaten is het kattenluikje voor huiskatten de norm. Wanneer Brits onderzoek naar Nederland vertaald mag worden, is het aannemelijk dat onze huiskatten per jaar 26 miljoen gedode dieren mee naar huis nemen. Wat ze daarbovenop nog doden en laten liggen of opeten is volgens ander onderzoek het viervoudige..
SONY DSC
De Flora- en Faunawet biedt de provincie de mogelijkheid om verwilderde katten te bestrijden, ook als de grondeigenaar dat niet wil. Staatsbosbeheer werkt in het Nationaal Park Duinen van Texel bij het bestrijden van verwilderde katten samen met de Wildbeheereenheid Texel. Het onderzoek gaat duidelijk maken of dit weer nodig is.

Veiligheid voor huiskat
De kans dat uw katten op strooptocht gaan, houdt u zo klein mogelijk door ze thuis te houden, in ieder geval ’s nachts. De kans dat ze in het verkeer sneuvelen is dan ook veel kleiner, zoals bleek tijdens een proef in Canada. Wanneer uw kat u lief is, heeft u dus alle reden om uw kat ’s nachts thuis te houden. Met een bel om de nek neemt de kans dat uw kat wilde dieren dood ook met ruim een derde af. Verwilderde katten vinden hun oorsprong bij kattenhouders, die niet willen investeren in goede zorg, beperking van de voortplanting en goede identificatie.
Kortom: huisdieren zijn leuk, maar houd ze thuis of laat ze gecontroleerd buiten komen.

Help bij onderzoek
Wanneer u een verwilderde kat ziet vragen wij u dit te melden via ww.waarneming.nl. In de rubriek zoogdieren kan de waarneming onder de soortnaam huiskat worden ingevuld. Bij opmerkingen kan het dier beschreven worden zodat individuele dieren zo mogelijk herkend worden. U kunt dan ook nauwkeurig aangeven waar u de kat hebt gezien. Dit helpt om beter zicht te krijgen op het aantal, de verspreiding, de omvang van het jachtgebied van de verwilderde katten. Een wilde kat zult u niet tegenkomen, daar leven er alleen een paar van in Zuid-Limburg.

reageren

geef een reactie

 • Wilfred Reinhold
  29 november 2020 om 08:27

  Helemaal eens met Hans!

  Is ook zeer recent weer bevestigd in Basisrapport Rode Lijst Zoogdieren 2020 (p. 121).

  “Er zijn aanwijzingen dat gedomesticeerde katten een negatieve invloed hebben op wilde zoogdieren, waaronder populaties van soorten van de Rode Lijst: haas, konijn en noordse woelmuis. Dit kan worden geconcludeerd uit onderzoek aan dieet en dichtheden. De genoemde soorten maken lokaal een groot aandeel van het dieet uit (Jansman & Müskens, 2001; Op de Hoek et al., 2013; Van der
  Ende et al., 2015; Layendecker & Straatsma, 2017), en de dichtheid aan huis- en zwerfkatten is een factor 5 tot 10 hoger dan inheemse predatoren van vergelijkbare grootte en dieet, zoals bunzing en vos (Steen, 2016; Jasja Dekker pers. comm.).

  Link naar rapport: https://www.zoogdiervereniging.nl/sites/default/files/2020-11/Basisrapport%20RL%20Zoogdieren%2001102020%20def.pdf

  Boswachters en andere natuurbeschermers, kom in actie tegen de loslopende katten!

 • Barbera
  20 januari 2018 om 18:08

  het lukt mij niet om in te loggen bij waarnemingen, Maar ik heb vanmorgen rond 10:30 een rode verwilderde kat gezien op de blauwe wandeling rond de Hors meertjes. Ongeveer halverwege het stuk waarbij je direct rechts het duin in gaat vanaf de asfalt weg.

  • Boswachter Erik van der Spek
   21 januari 2018 om 20:06

   Bedankt, ik zie op waarneming.nl dat invoeren toch gelukt is.

 • Melody
  19 mei 2016 om 12:55

  Laat de zwerfkatten met rust!

 • Theo
  18 januari 2016 om 09:33

  Goeie zaak Erik! met vr groet van Ameland, Theo

 • Leo van Malsen
  22 december 2015 om 13:57

  Erg benieuwd naar de uitslag en gevolgen. Hoelang gaat deze monitoring lopen?

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   24 december 2015 om 16:09

   een verslag volgt t.z.t. op dit blog. Alleen het publieksdeel van het onderzoek is nu al gestart

 • ed nijhof
  11 december 2015 om 20:01

  RU-Groningen heeft een paar jaar geleden op Schier ook onderzoek gedaan naar wilde katten. Misschien kunnen jullie met hun info ook wat.

  • Ed Nijhof
   11 december 2015 om 20:03

   Klopt niet, ik volg al jaren vol belangstelling en met veel plezier de e-mails. Vr.gr. Ed Nijhof

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   14 december 2015 om 19:03

   Dat is een van de rapporten die bij het onderzoek is/wordt betrokken

 • Ap peters
  9 december 2015 om 21:27

  Jammer dat staatsbosbeheer in de Achterhoek slecht meewerkt aan de bestrijding van predatoren, (vos) die oa. de weidevogels opeten, door het hanteren van de 0 optie, uitgezonderd reewild.

 • Henk de Vos
  9 december 2015 om 20:35

  Er is maar 1 goeie verwilderde kat, …………………..juist!

 • wim van bijsterveldt
  8 december 2015 om 17:16

  we zouden ook nog kunnen onderzoeken of verwilderde katten ook predatoren van weidevogels vangen

 • albert schaafsma
  8 december 2015 om 00:23

  Met lullen, fotograferen en onderzoeken los je het probleem niet op. Ingrijpen. Opruimen. Klaar.

 • Feral cats disaster for American birds | Dear Kitty. Some blog
  7 december 2015 om 17:32

  […] Feral cats on Texel: here. And here. […]

  • Hans
   27 november 2019 om 13:07

   Voorstanders, tegenstanders, . . . hoe je het ook wend of keert, katten veroorzaken een meervoudig wetenschappelijk aangetoonde ONNATUURLIJKE predatiedruk op inheemse Fauna. Nederland heeft krachtens Europese regelgeving een zorgplicht voor haar inheemse Flora en Fauna en zal over links of over rechts iets aan dit (overigens mondiale megaprobleem) moeten doen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog