www.boswachtersblog.nl/ Texel

Het broedseizoen begint, houdt honden aan de lijn en katten binnen.

29 februari 2016 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Zilvermeeuw op het nest
Zilvermeeuw op het nest

Het broedseizoen is begonnen. De eerste broedvogels, zoals de aalscholver en wilde eend, in het Nationaal Park Duinen van Texel zijn begonnen met het zoeken van een nestplek. Om de broedende vogels en hun opgroeiende jongen niet te verstoren geldt tot 1 september bijna overal een aanlijnplicht voor honden en vraagt Staatsbosbeheer kattenbezitters hun dieren in ieder geval ’s nachts binnen te houden. De ‘groene routes’ zijn in de broedperiode niet beschikbaar. Dit is de tijd om van de vogels te genieten en met de boswachter op excursie te gaan in de duinen.
Honden aangelijnd

Vanaf 1 maart tot 1 september moeten honden in het hele Nationaal Park Duinen van Texel, inclusief het strand van De Hors weer aan de lijn, met uitzondering van:
• De Dennen tussen het Jan Ayeslag, Natte Vlakweg, Randweg en Californiëweg, behalve in het begrazingsgebied bij de Ploegelanden .
• Het Krimbos.
Op de speelweiden in het bos mogen honden, net als op andere speelgelegenheden op Texel, niet loslopen. En op plekken waar je als mens op het pad moet blijven, moeten honden dat ook. Wie zijn viervoeter niet aanlijnt waar dit moet, loopt kans op een boete van € 140. Dit geldt ook voor het achterlaten van hondenpoep op plaatsen waar mensen mogen lopen. Laat het ook niet verpakt achter, maar verleg het naar een plaats waar het geen overlast veroorzaakt wanneer u het niet wilt meenemen.

Flyer Texel ontdekken met uw hond: http://iturl.nl/snoOv

Katten binnen
Naast loslopende honden, die de rust van broedvogels verstoren, zijn vooral de vele grondbroeders in de Texelse natuurgebieden kwetsbare prooien voor loslopende (huis)katten. De Nederlandse huiskatten brengen jaarlijks 26 miljoen door hen gedode dieren naar huis. Staatsbosbeheer adviseert katteneigenaren dan ook om katten minimaal ’s nachts thuis te houden.

Groene wandelpaden even niet beschikbaar
De extra wandelpaden gemarkeerd met groene koppen of pictogrammen in het Nationaal Park Duinen van Texel zijn tijdens het broedseizoen niet beschikbaar. Tijdens het broedseizoen hebben vogels zoals de wulp, die niet dicht bij een pad willen broeden, voldoende ruimte nodig. Buiten het broedseizoen bieden deze groene wandelpaden extra wandelmogelijkheden. Staatsbosbeheer biedt in de komende periode veel excursies aan zodat wie dit wil verantwoord in de broedgebieden kan rondkijken, aanmelden kan via www.ecomare.nl.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Herman schellekens
    29 februari 2016 om 15:16

    Wat mij betreft moeten honden altijd aangelijnd.
    Gr.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog