www.boswachtersblog.nl/ Texel

Terugkeer eerste lepelaar opent broedseizoen 2018 op Texel

26 februari 2018 Boswachter Charlotte Biskop in Texel

Broedende lepelaars

Het is je vast niet ontgaan: de gele krokussen, lengende dagen en het vrolijke gekwetter van fluitende vogels. Afgelopen week keerde de eerste lepelaar weer terug uit het overwinteringsgebied en daarmee is het broedseizoen van 2018 traditioneel ingeluid.

Rustige gebieden voor broedende vogels

Staatsbosbeheer zorgt ervoor dat de natuurreservaten klaar zijn voor de terugkomst van de broedvogels. Dat doen we bijvoorbeeld door op 1 maart de extra wandelpaden die buiten het broedseizoen beschikbaar zijn, te sluiten. Zo maken we de afstand tussen de verschillende paden in de duinen groter. Er ontstaan dan rustige gebieden die groot genoeg zijn voor vogels die veel rust nodig hebben. Sommige vogels broeden niet op korte afstand van paden. Een zeldzamere duinvogel als de wulp broedt niet binnen 200 meter vanaf een pad. Zit er een afstand van 400 meter tussen twee paden, dan is er dus maar één plek geschikt om te broeden. De grotere afstand tussen de paden geeft de vogels voldoende rust om hun kroost groot te brengen. Staatsbosbeheer neemt u tijdens excursies mee buiten de opengestelde paden om zonder verstoring hier toch te kunnen kijken.

Honden aan de lijn, katten thuis

De start van het broedseizoen betekent ook dat honden in het Nationaal Park Duinen van Texel bijna overal weer aan de lijn moeten. Zo is de kans kleiner dat ze het pad afgaan en nesten of vogels verstoren. Ook de geursporen van honden buiten de paden kunnen de broedende vogels afschrikken. Binnen het nationaal park mogen honden alleen nog op de paden loslopen in het Krimbos en in De Dennen. Verder moeten ze aan de lijn, in het belang van de vogels en om uzelf een boete te besparen. Voor broedvogels is het ook belangrijk dat katten in ieder geval ’s nachts binnen blijven, ze gaan dan minder op strooptocht. Voor de katten is het voordeel dat er minder kans is dat zij verkeersslachtoffer worden.

Broedende grote sterns – foto Eric Menkveld

Grote schoonmaak van vogelnestkasten

Voor bezitters van vogelnestkasten is het de hoogste tijd voor de voorjaarsschoonmaak. De nestkastjes moeten ontdaan worden van de nesten van vorig jaar. Wanneer dat er al uit gehaald is of wanneer de nestkast vorig jaar niet is gebruikt moet er toch worden schoongemaakt, nestkasten worden in de winter namelijk vaak gebruikt als slaapplaats door hier overwinterende vogels en soms ook door vleermuizen. De ruige dwergvleermuis overwintert bij ons, maar trekt naar bijvoorbeeld de Baltische staten om hun jongen te verwekken. Al deze wintergasten laten mest achter, die een bron voor parasieten en ziektekiemen kunnen zijn. Uit de meeste nestkasten is de bodem goed te verwijderen. Na het verwijderen van los materiaal is stevig borstelen met een staalborstel een goede methode om de nestkast schoon te maken. Het is gelijk een goed moment om te controleren of de nestkast nog stevig in elkaar zit en om zo nodig onderdelen te herstellen. En dan maar wachten of het geboden onderdak gebruikt gaat worden. Net zoals Staatsbosbeheer afwacht hoeveel lepelaars, wulpen, dwergsterns, velduilen, etc. er dit jaar komen broeden.

reageren

geef een reactie

  • Annelies
    26 februari 2018 om 10:00

    Hoop straks in juni nog te zien

  • Cees Biskop
    26 februari 2018 om 09:34

    Prachtig , de lepelaars die weer terugkomen en de beschermende maatregelen die jullie nemen. We zien er weer naar uit !

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog