www.boswachtersblog.nl/ Texel

Konikpaarden blijven op Texel

12 februari 2020 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

(c) Hanneke Roeper.

De 19 koniks, die in de Slufter staan, mogen op het eiland blijven. De afgelopen weken hebben we onze uiterste best gedaan om andere gebieden voor de paarden te zoeken. Helaas zijn er geen gebieden gevonden die voldoen aan onze criteria. Daarom hebben we nog eens goed gekeken of we de problemen kunnen oplossen zodat de paarden toch op Texel kunnen blijven. Begrazing is namelijk wel gewenst in het gebied. Er is serieus gekeken naar de grootste nadelen van de begrazing door de paarden (opdringerig gedrag van de dieren naar mensen en schade aan de waterkering). We nemen verschillende maatregelen waardoor de paarden op Texel kunnen blijven.

Schade aan waterkering

Allereerst gaan we de meest kwetsbare delen van het duin afrasteren zodat de schade aan de waterkering beperkt blijft en de waterkeringsfunctie van het gebied niet in gevaar komt. De paarden kunnen daar dan niet meer komen.

Niet voeren, niet aaien

Voor de tweede maatregel doen we een indringend verzoek aan bezoekers van het gebied. Houd afstand van de paarden. Kijk naar de dieren, geniet ervan, maar voer, benader of aai ze niet. Door voeren gaan de dieren opdringerig gedrag vertonen richting mensen. Dan zijn we genoodzaakt, in het belang van de veiligheid van onze bezoekers, om het opdringerige dier uit het gebied te halen en naar de slacht te brengen. We horen wel eens: ‘Ach, een suikerklontje geven kan toch geen kwaad?’ Zeker wel, want dat voeren lijkt onschuldig maar de volgende bezoeker heeft niets te snoepen voor het paard. Dat kan vervelend of zelfs agressief gedrag van het paard richting bezoekers tot gevolg hebben. We gaan extra borden in het gebied plaatsen om bezoekers te attenderen op het feit dat ze afstand tot de koniks moeten bewaren.

Recreatie

Daarnaast gaan we het wandelpad, dat door het gebied loopt, afrasteren. Hierdoor kunnen de paarden niet meer op het wandelpad komen. Het kan bovendien nodig zijn om de wandelpaden in het stormseizoen (vanwege overstroming van het gebied) af te sluiten. Het is in de toekomst ook mogelijk dat we de excursies in het gebied zullen moeten schrappen. Dit om de veiligheid van onze bezoekers zo goed mogelijk te garanderen.

We hopen van harte dat iedere bezoeker van de Slufter zijn medewerking wil verlenen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog